Premijera mjuzikla “Fantom u operi” u Pozorištu na Terazijama 7. oktobra

0
699

Nešto više od 30 godina od svetske premijere mjuzikla “Fantom u operi” (1986. u Kraljevskom pozorištu na londonskom Vest Endu), u Pozorištu na Terazijama 7. oktobra prvi put u Beogradu, Srbiji i ovom delu Evrope biće izvedeno ovo kultno muzičko-scensko delo britanskog kompozitora Endruja Lojda Vebera.

Fantom u operi Pozorište na Terazijama– U prevodu sa engleskog i prepevu Slobodana Obradovića, prvu srpsku verziju Veberovog mjuzikla režira Jug Radivojević. On se u Pozorištu na Terazijama već ogledao u ovom žanru u predstavama “Mama Mia” i “Producenti”. Dirigent je Vesna Šouc, scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Tatjana Radišić, a koreograf Kostantin Kostjukov – saopšteno je na konferenciji za novinare u Pozorištu na Terazijama.

Srpski glumac Slobodan Stefanović u bolivudskom filmu glumi albanskog narko bosa

Fantom iz opere Pozorište na Terazijama
Fantom je spreman da izađe pred publiku, Foto: Pozorište na Terazijama

“Fantom u operi” realizovan je uz pomoć Narodnog pozorišta u Beogradu. Imaće dve ravnopravne podele i premijere – a druga je 10. oktobra.

Prema rečima Juga Radivojevića, “Fantom u operi” je najzahtevniji projekat u istoriji Pozorišta na Terazijama. Ne samo da je veliki zadatak, nego je pred sve učesnike postavio i pitanje ličnog i opšteg kapaciteta.

„Oktobarske čarolije“ – revija predstava za decu u Užicu

Fantom iz opere Pozorište na Terazijama Slobodan Stefanović i Nikola Bulatović
Ulogu Fantoma tumače Slobodan Stefanović i Nikola Bulatović, Foto: Pozorište na Terazijama

– Posle svih uspeha u protekloj deceniji, Pozorište na Terazijama našlo se pred nešto drugačijim izazovom. Jer, “Fantom u operi” je susret mjuzikla i opere. Dobili smo prava samo za muzičku matricu i dramski sadržaj. Naša predstava je jedinstvena – potpuno autorsko delo svih koji u njoj učestvuju. Na njoj smo studiozno radili šest meseci u zahtevno osmišljenom procesu. To je velika ljubavna bajka o snazi ljubavi koja u ljudima budu ono što je najbolje – rekao je Radivojević.

Mladu opersku zvezdu Kristin tumači sedamanaestogodišnja Marta Hadžimanov, u alternaciji sa Mirjanom Matić Fantom operi Pozorište na Terazijama
Mladu opersku zvezdu Kristin tumači sedamanaestogodišnja Marta Hadžimanov, u alternaciji sa Mirjanom Matić

On je napomenuo da se Aleksandar Denić odlučio za eklektički pristup scenografiji. Ona ne odražava epohu. A Tatjana Radišić je objasnila da su kostimi “vanvremenski i stilizovani, mada su inspirisani epohom”.

„Gospođa ministarka“ otvara 149. sezonu Narodnog pozorišta

Fantom iz opere Pozorište na Terazijama
Milena Vasić i Ivana Popović u ulozi Madam Žiri, i Ljubomir Popović kao Pjanđi, Foto: Pozorošte na Terazijama

Kostantin Kostjukov nema žanrovskih dilema kada je reč o “Fantomu iz opere”. Za njega je to “klasika, što znači približavanje savršenstvu – opersko pevanje i špic patike kojih do sada nije bilo u Pozorištu na Terazijama”. Dirigentkinja Vesna Šouc istakla je da je “Fantoma iz opere” u svetu videlo više od sto miliona ljudi, na 15 jezika. I da je prodato više od 40 miliona diskova sa Veberovom muzikom, a samo na londonskom Vest Endu imao je 13.000 izvođenja.

Fantom iz opere Pozorište na Terazijama
Reditelj Jug Radivojević i dramaturg Slobodan Obradović, Foto: Pozorište na Terazijama

– Nama je pripala čast da uđemo u ovu avanturu. Čućete raskošan romantičan zvuk veličanstvenog orkestra. Veber je sjajan kompozitor, precizno definiše svaki lik i svaku situaciju. Osnovni muzički pečat daju snažne emocije, od ultra lirskog do strasno dramskog tona – najavila je Šouc.

Monografija u tri toma za početak 20. sezone Opere i teatra Madlenianum

Fantom iz opere Pozorište na Terazijama
Dirigent Vesna Šouc i koreograf Konstantin Kostjukov, Foto: Pozorište na Terazijama

“Fantom u operi” važi za svetski najpopularniji, ali umetnički najzahtevniji mjuzikl. Nastao na osnovu istoimenog romana francuskog pisca Gastona Lerua, koji je posle objavljivanja u nastavcima u pariskoj štampi, integralno štampan kao knjiga 1910. godine. Roman je doživeo veliki broj filmskih, pozorišnih, radio i TV verzija. Njegova tema korišćena je u literaturi za decu i odrasle, kao i u stripovima, rok, hevimetal, pank i tehno muzici, kompjuterskim igricama. Prva filmska verzija “Fantoma u operi” smiljena 1916. nije sačuvana. A, poslednja se pojavila početkom ove godine, dok se u filmskim antologijama najviše pominje crno-beli nemi horor iz 1925, snimljen u američkom studiju Univerzal.

VOJA BRAJOVIĆ: Kič, šund i kvazizabava su danas zatrpali svet

Kostimografkinja Tatjana Radišić i scenograf Aleksandar Denić Fantom iz opere Pozorište na Terazijama
Kostimografkinja Tatjana Radišić i scenograf Aleksandar Denić, Foto: Pozorište na Terazijama

Pozorište na Terazijama licencu za “Fantoma u operi” kupilo je iz finansijsku pomoć Skupštine grada Beograda, čiji zvaničnici, kako se priča među novinarima, zahvaljujući informacijama s društvenih mreža, pokazuju veliko interesovanje i za generalnu probu i pretpremijeru 6. oktobra. Ova pozorišna kuća za 2018. najavila je i premijeru kultnog mjuzikla “Kosa” Džeroma Ragnija i Džejmsa Rada.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

Fantom iz opere Pozorište na Terazijama
Maska za Nikolu Bulatovića, Foto: Pozorište na Terazijama

Ulogu Fantoma tumače Slobodan Stefanović i Nikola Bulatović, a mladu opersku zvezdu Kristin sedamanaestogodišnja Marta Hadžimanov, kojoj je ovo prva predstava u profesionalnom pozorištu, u alternaciji sa Mirjanom Matić. Raula tumače Slaven Došlo i Ivan Marković. U ulozi Karlote nastupaju prvakinja Opere NP Snežana Savičić Sekulić i Mirjana Stojanović. U podeli su i: Ljubomir Popović, Dragan Vujić Vujke, Milan Antonić, Dušan Šida, Ivana Popović, Dušan Kaličanin, Iva Stefanović, Božidar Bole Stošić, Filip Čala, Ljubiša Dinčić, Marko Pantelić, Vladan Matović, Sergej Bulatović, Katarina Tričković.
U predstavi učestvuju balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.

„Urnebesna tragedija“ u Ateljeu 212

Na probi: Raul i Erik u epizodi mačevanje

Koreografska proba sa Konstantinom Kostjukovim

Fantom iz opere Pozorište na Terazijama

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde