Ostvareni snovi malih, velikih igrača: “Fantazija o baletu” na sceni Pozorišta na Terazijama

0
267

Brojni mališani žele da postanu baletski igrači, zamišljaju kako će zaigrati na velikoj sceni, dobiti aplauze publike… a, nekima se ti snovi pretoče u javu!

ana ok fantazija o baletu
Polaznici Baletskog centra Ana Pflug na sceni Pozorišta na Terazijama

Stotinak dece od tri do četrnaest godina, polaznici Baletskog centra Ana Pflug, prvi put su 29. maja zaigrali na sceni pravog pozorišta u predstavi “Fantazija o baletu” i tako zakoračili na put koji vodi ostvarenju njihovog sna: da postanu pravi igrači! Graja u hodnicima i na sceni Pozorišta na Terazijama, šljokice, šminka, suknjice, pačke… Uzbuđenje, buketi cveća, rodbina i školski drugari u gledalištu. Ipak, nekako svečano, uzbudljivo, u skladu sa ambijentom ovog pozorišta.

Narodno pozorište: Premijerno izveden balet „Hazarski rečnik – Lovci na snove“
ana12 fantazija o baletu
Jovica Begojev sa mlađanim balerinama

Libreto predstave je jednostavan i jasan: mala Ana je sa mamom i drugaricama u pozorištu gledala balet, koji joj se veoma dopao. Posle predstave, otrčala je iza scene i od primabalerine dobila sliku sa posvetom! Uzbuđena i očarana onim što je videla i doživela te večeri, ona je rešila da postane – balerina. Mama joj je, međutim, objasnila da prvo treba da upiše baletsku školu i da mora mnogo da vežba da bi postala slavna igračica. Ana je razumela i vredno vežbala dok nije i sama, kao u bajci, postala primabalerina!

Narodno pozorište: Održana premijera baleta „Evgenije Onjegin“
fantazija o baletu
Nikola Korać sa malim balerinama

Predstava “Fantazija o baletu” premijerno je izvedena pre četiri godine na sceni Dečjeg kulturnog centra u Beogradu. Republičko Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je i sufinansiralo koreografiju, libreto i izbor muzike Ane Pflug. U realizaciju ove bajkovite predstave od početka su uključeni i baletski stručnjaci, prvak baleta Narodnog pozorišta Konstantin Tešea i baletski pedagog Gordana Sivičević Ignjatović. Četiri godine kasnije, obnovljena predstava ima i neke nove, zahtevnije koreografije, budući da je Baletski centar prerastao i u školu klasičnog baleta. Tako je ovoga puta autorski tim proširen: asistent koreografa je Dalija Imanić Savić, a repeticije su poverene Snežani Zablaćanski, Nikoli Koraću, Gordani Janković i Korani Paunović.

BRANKA PUJIĆ: Tango je lek za dušu

ana12 fantazija o baletu– Veoma sam zadovoljna nastupom i veselom atmosferom u publici – kaže Ana Pflug, koja već sedam godina uspešno vodi baletski centar koji ima više od stotinu polaznika. – Deca su se odlično snašla na sceni imajući u vidu uzrast i kratko vreme za pripremu. Poseban pečat uspehu predstave definitivno je dao prvak baleta Narodnog pozorišta, Jovica Begojev, koji je nastupio sa učenicama drugog razreda osnovne škole. Bile su to njihove prve podrške i igra sa pravim baletskim umetnikom! Ponosna sam na naš zajednički rad i uspeh. Ne bih nikoga da izdvajam, svi su bili odlični u skladu sa uzrastom. Ponašali su se kao mali profesionalci… Za sada imamo samo dva dečaka, ali su dobri i verujem da će ih ovo iskustvo ohrabriti da istraju.

ana12 fantazija o baletuM. Gaj

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde