EXIT 2018: Start pred 44.000 ljudi

0
78

Na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu u četvrtak, 12. jula, pokrenuto je ovogodišnje izdanje zvanično najboljeg evropskog festivala.

EXIT 2018: Start pred 44.000 ljudi
Foto: Promo

I to pred – 44.000 ljudi! Sudeći po startu, intenzivnoj energiji i provodu do ranih jutarnjih časova, četvrtak je nova subota i ovo će biti jedno od najupečatljivijih izdanja Exita do sada.

Počinje vrhunska zabava: Otvaranje Exit festivala 2018
EXIT 2018: Start pred 44.000 ljudi
Main Stage, Foto: Promo

Euforija je nastala već od 21h kada je lekciju iz scenskog nastupa pred punom i produkcijski unapređenom glavnom binom održala trubadurka savremenog doba LP. Ona je pokazala da je moćan glas, gitara i harizma sve što je potrebno za istinskog muzičara.
Prvi put na Exitu pred festivalskom publikom nastupio je svetski poznati baletan, Sergej Polunjin. Umetnik je zajedno sa gudačkim sastavom “Almazian Simphony” izveo performans na temu lične slobode koja je i moto ovogodišnjeg festivala. Posle ovog audio-vizuelnog spektakla nebo iznad Petrovaradinske tvrđave obasjao je najgrandiozniji vatromet u istoriji Exita koji je trajao preko 12 minuta! Potom je scenu zauzela ikona art-popa Karin Dreijer sa svojim sastavom “Fever Ray”.

Princ sevdaha Božo Vrećo 15. decembra u Sava centru
EXIT 2018: Start pred 44.000 ljudi
Atrakcija večeri bila je grupa “Migos”, Foto: Promo

Kulminacija večeri je ipak usledila kada su na scenu izašli hip-hop giganti “Migos”. Oni su u stilu velikih zvezda nastupili više od sat nakon najavljenog termina. Takeoff i Quavo su posvetili koncert Offsetu, koji je podršku pružio iz Amerike, jer ga je vest o rođenju ćerkice zatekla na turneji. Zato je, kao svaki pravi sveži tata, pohitao da se pridruži supruzi Cardi B. Čekanje se isplatilo, pošto su momci nizali hit za hitom, i doveli publiku, koja je horski pevala njihove najpoznatije pesme, do potpunog transa.

Marko Louis objavio singl „Euridika“

Nova era počela je i na mts Dance Areni koja je ove godine pomerila granice audio-vizuelne produkcije. Apsolutna zvezda večeri bila je Amelie Lens. Posle nje je nastupio nemački virtuoz Ben Clock, a jutro je publika dočekala uz prvi par tehna Adama Beyera i Idu Ingberg. Čast da omiljenu elektronsku binu Exit festivala zatvori imao je ni manje ni više nego tehno inovator Richie Hawtin. Ni na Addiko Fusion bini nije manjkalo energije. Tu je nastupila avangardna pop zvezda u usponu Sevdaliza, koja je donela jedinstveni audio-vizuelni doživljaj pred publiku Exita. Pored nje sjajan provod bio je i uz elektro-akustični pop bend “Detour”, a glasno se pevalo i uz melodične pank rokere domaće scene “Gobline”. Eklektični zvuk karakteristifan za ovu binu doneo je talentovani muzičar Marko Louis.

BRANKO GOLUBOVIĆ GOLUB iz “Goblina”: Pesme se dešavaju, one se ne prave

Žestoko je bilo i na Explosive bini, gde su publiku oduvali hardcore velikani iz Bostona “Slapshot”. Ništa slabije nije bilo ni uz švedski thrash metal bend “Dr Living Dead!”, koji je izašao na scenu sa maskama. Na Exit su se posle dužeg vremena vratili i “Dog Eat Dog”, čiji nastup publika neće dugo zaboraviti.

Završen Arsenal Fest 08, za kraj – „Morcheeba“, „Shikari“, „Plavci“, „Disciplina“, „Štuke“
EXIT 2018: Start pred 44.000 ljudi
mts Dance Arena, Foto: Promo

Na Exit festivalu sinoć je održana prva “Youth Fair” muzička konferencija. Tema panela bila su iskustva domaćih izvođača koji su uspeli da naprave međunarodnu karijeru i nastupaju širom sveta. Govorili su DJ Tijana T, DJ Mladen Tomić, dr Nele Karajlić, Goran Milošević iz sastava “Naked”. Moderator je bio urednik “Nedeljnika”, Branko Rosić. Konferencija je pokušala da odgovori na pitanja kako sistemski podržati lokalne muzičke talente da se probiju na globalnoj muzičkoj sceni i koji su to najčešći problemi na koje se nailazi na novom tržištu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde