Evropski operski dani u Madlenianumu

0
103

don đovani madlenianum evropski operski dani
Iz opere “Don Đovani”, Foto: Madlenianum / Promo

madlenianum evropski operski daniProslava 12. Evropskih operskih dana teče pod sloganom “spoj prošlosti i budućnosti”, a oznaka #EuropeforCulture (EvropaZaKulturu) ima za cilj angažovanje svih kako bi se otkrila i delila kultura širom Evrope.

Od 4. do 12. maja u Operi i teatru Madlenianum biće obeleženi Evropski operski dani. Ovom prilikom biće izvedene dve opere – poslednja operska produkcija “Don Đovani” (9. maja u 19,30h) i popularna opera za mlade “Ljubavni napitak” (11. maja u 18h).

Monografija u tri toma za početak 20. sezone Opere i teatra Madlenianum
don đovani madlenianum evropski operski dani
Iz opere “Don Đovani”, Foto: Madlenianum / Promo

U večito intrigantnoj priči o zavođenju, ljubavi i manipulisanju, u operi Volfganga Amadeusa Mocarta “Don Đovani”, prvi put nastupaju bariton Vasa Stajkić (solista Srpskog narodnog pozorišta) u naslovnoj ulozi; sopran Ana Petrović kao Dona Elvira; bas Mihailo Šljivić kao Komendatore (koji veoma uspešno gradi karijeru u Italiji). Dirigent je Dijana Cvetković, a pojavljuju se i sledeći solisti: Snežana Savičić Sekulić kao Dona Ana; Marko Živković kao Don Otavio; Dragoljub Bajić kao Leporelo; Marko Pantelić kao Mazeto; i Sofija Pižurica kao Cerlina; uz hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

SNP: „Pop Ćira i pop Spira“ kao komična opera
Ana Petrović u Ljubavnom napitku Promo
Ana Petrović u “Ljubavnom napitku”, Foto: Madlenianum / Promo

Opera “Ljubavni napitak” Gaetana Donicetija deo je programa Madlenianuma namenjenih mladima. Izvodi se na srpskom jeziku, u skraćenoj verziji i uz klavirsku pratnju, a karte su besplatne. Ovo je komična opera satkana od priče o radosti, ljubomori, zaljubljenosti, igri, pre svega ljubavi. Prelepa Adina čita priču o čudesnom napitku koji rešava sve ljubavne probleme. Mladi Nemorino u tome vidi način da se Adina napokon zaljubi u njega. Dolazak doktora Duklamare u selo događa se u pravom trenutku. Nemorino od njega otkupljuje ljubavni napitak i time započinje niz smešnih i interesantnih dešavanja koja pokazuju šta je sve zaljubljena osoba spremna da učini. Režiju i dramatizaciju potpisuje Tadija Miletić, klavirsku pratnju Dragana Anđelić Bunjac.

vasa stajkic Foto Madlenianum Promo
Vasa Stajkić, Foto: Madlenianum / Promo
Ovacije na premijeri predstave „Žanka“ u pozorištu Madlenianum

Ove godine Madlenianum je pripremio i poseban interaktivan program koji uključuje Muzičko-dramsku radionicu Opere i teatra Madlenianum pod rukovodstvom Tadije Miletića i Ane Radivojević Zdravković. Mladi operski umetnici će pre početka predstave “Ljubavni napitak” (od 17,30h) u foajeu i na pjaceti ispred pozorišta imati javni čas na kojem će učestvovati i publika.

Evropski operski dani su zajednička inicijativa Opera Europa i RESEO, u saradnji sa Réunion des Opéras Francuska, Opera XXI Španija, NOCC UK, OMTF UK, OperaNorge Norveška i AMT Rusija.

Pozorište na Terazijama: 300. izvođenje mjuzikla „Cigani lete u nebo“ 26. maja
madlenianum evropski operski dani ljubavni napitak Promo
“Ljubavni napitak”, Foto: Madlenianum / Promo

OperaVision je besplatna platforma za strimovanje koju vodi Opera Europa u saradnji sa 30 pozorišta iz 18 zemalja i podržana je od strane programa Evropske Unije i programa Kreativna Evropa.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde