ESTAM 2019: Međunarodni world music festival u Kragujevcu

0
82

Drugo izdanje festavala biće održano u Knjaževsko-srpskom teatru.

ESTAM 2019: Međunarodni world music festival u Kragujevcu

Studentski kulturni centar Kragujevac organizuje 13. i 14. decembra međunarodni world music festival – ESTAM. Festival ima za cilj da predstavi aktuelnosti sa svetske i lokalne world music scene, da popularizuje muziku i autore ovog žanra koji nosi specifičnosti raznih podneblja kombinujući ih sa različitim stilovima.

ESTAM je za dve godine uspešno realizovao nastupe muzičkih izvođača iz zemlje i regiona (Naked; Oratnitza; Shira U’tfila; Jovan Pavlović; Marko Marković; Damir Imamović Sevdah Takht; Eklektik Orkestra…) i naišao na pozitivne reakcije publike. Prepoznat je među aktivnim članovima i poznavaocima umetničke, jazz i world muzičke scene i širom publikom, ali i kao značajna manifestacija na kulturnoj mapi grada.

“Mrak” Bobana Markovića i njegovog orkestra na vrhu WMCE liste

Festival će ove godine predstaviti publici zvezde međunarodne muzičke scene i velikane domaćih zvučnih prostora. U Knjaževsko-srpskom teatru nastupiće sastav iz Srbije “Syrinx” kome će to biti premijerno pojavljivanje; zatim iz Austrije “Fatima Spar Quintet” (Fatima Spar je dobitnica prestižnih nagrada Austrian World Music Award i BBC World Music Award); pa renomirana pevačica evropske scene švajcarsko-albanskog porekla Elina Duni sa svojim trijom; i vojvođanski kompozitor i instrumentalista Boris Kovač i njegov “New Ritual Quartet”.

Ovogodišnji ESTAM World Music Festival podržao je i Grad Kragujevac; Austrijski kulturni forum; World music asocijacija Srbije; Radio televizija Kragujevac i drugi.

Jovan Maljoković objavio etno-džez album “Duša tanana”
ESTAM 2019: Međunarodni world music festival u Kragujevcu

PROGRAM:
Petak, 13. decembar

Syrinx
Fatima Spar Quintet
Subota, 14. decembar
Boris Kovač New Ritual Quartet
Elina Duni Trio

FATIMA SPAR QUINTET

Fatima Spar je austrijska pevačica turskog porekla. Sa svojim bendom “The Freedom Fries” nastupa više od deceniju i po. Već 2004, u godini osnivanja, bend osvaja prestižnu nagradu publike i žirija na takmicenju Austrian World Music Award. Slede nominacije za Amadeus Austrian Music Award i BBC World Music Award za albume “Zir Zop” i “Trust”. “Fatima Spar & The Freedom Fries” je prvi austrijski bend koji je nastupao u oficijalnom programu WOMEX-a u Španiji i Eurosonica u Holandiji. Fatima Spar piše humoristične i socijalno-kritičke tekstove pesama na engleskom, nemačkom i turskom jeziku, dok je muzički stil mešavina živahnog svinga tridesetih godina, popa i elemenata balkanske muzike. Njihovi koncerti su veoma dinamični, intenzivni, prave pravu žurku.

SYRINX

Ansambl “Syrinx” je mladi projekat koji čine vrsni muzičari iz Srbije – Aca Pejčić (sax, kaval, synths); Pavle Popov (bas i gitara); i Tom Feđa Franklin (bubnjevi i perkusije). Nastao je kao rezultat dugogodišnje saradnje pre svega u okviru studijskog rada, kao i nastupa u najrazličitijim bendovskim postavama. Muzika koju izvodi gruap “Syrinx” se ne može svrstati ni u jedan žanr, ona je promenljiva i neuhvatljiva. Sa jakim osloncem na tradicionalnu muziku našeg podneblja, kao i uplivima američkog džeza i “nove” elektronske muzike. Njihov set je u velikoj meri spoj hipnotišuće elektronske i balkanske narodne muzike.

ELINA DUNI TRIO

Elina Duni je renomirana pevačica evropske scene, švajcarsko-albanskog porekla. Kroz svoj autorski rad spaja tradiciju balkanskih pesama sa modernom šansonom i džezom. Iza sebe ima više diskografskih izdanja u raznim projektima. U Kragujevcu nastupa u sastavu sa jednom od najperspektivnijih zvezda londonske džez scene – gitaristom Robom Luftom, kao i akordeonistom Gentom Rušijem.

BORIS KOVAČ NEW RITUAL QUARTET

Novi projekat vojvođanskog kompozitora i instrumentaliste Borisa Kovača logičan je nastavak razvoja njegovog kamerno-muzičkog stvaralaštva. Svođenje orkestra na kvartet novi je izazov za Kovača i njegove višegodišnje saradnike – klaviristkinju Slobodanku Bobu Stević; kontrabasistu Sinišu Mazalicu; i perkusionistu/bubnjara Lava Kovača. Muzički jezik kojim se izražava ovaj vojvođanski kompozitor visokog međunarodnog renomea izmiče svim aktuelnim stereotipovima, u njemu se spajaju postmoderni idiom savremene kamerne muzike sa iskustvima savremenog džeza i world muzike, sa primesama tradicionalne muzike jugoistočne Evrope i Mediterana. Stilski muzički i duhovni sinkretizam ovog autora jedinstvena je pojava na ovim prostorima.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde