Emotivan povratnički koncert “Korni grupe” u Sava centru

0
279

Legendarna “Korni grupa” spada u red zaslužnih za utemeljenje i razvoj jugoslovenskog i srpskog rokenrola.

Emotivan povratnički koncert "Korni grupe" u Sava centru

“Korni grupa” je u četvrtak uveče, 31. januara, 50 godina od osnivanja i 32 od poslednjeg nastupa, bila ponovo na okupu i vratila se na scenu. Bio je to izuzetno emotivan povratnički dvoipočasovni koncert u beogradskom Sava centru.

Reklo bi se da je publika bila svih generacija, ali najbrojniji su bili oni “zreliji”, ispisnici Kornelija Bate Kovača i njegovih muzičara iz originalne postave. Takođe, bilo je posetilaca iz raznih krajeva bivše Jugoslavije.

Dado Topić snimio spot za pesmu “Hladne su mi ruke” Bate Kovača
Emotivan povratnički koncert "Korni grupe" u Sava centru

“Korni grupa”, predvođena klavijaturistom i glavnim autorom Batom Kovačem, bila je ovog puta u sastavu: gitarista Josip Boček; te novopridošli basista Peđa Milanović; klavijaturista Aleksandar Miletić; i bubnjar Ratko Ljubičić. Pevao je i Dado Topić, jedan od nekadašnjih vokala benda. Ogromnu i nesebičnu pomoć pružili su i gosti, pevač “Kerbera” Goran Šepa Gale; Dejan Cukić; Zoran Šandorov i Dušan Svilar. Izveli su brojne neprolazne pesme “Korni grupe”, nastale tokom njenog postojanja, između 1968. i 1974. godine.

Kako je nastao vanvremenski hit “Ti si mi u krvi”

Posle uvodne reči Nikole Neškovića, čuvenog voditelja i promotera rokenrola davnih dana, prvo je zapevao Gale (“Devojčice mala”; “Prvo svetlo u kući broj 4”). Dejan Cukić je ubrzo podsetio okupljene na preminule članove originalne postave – Dušana Prelevića Preleta; Velibora Borka Kacla; Vladimira Furduja Furdu; i Bojana Hreljca. Cukić je izveo pesmu “Čovek i pas”, upravo iz Preletovog perioda, sa prvog singla.

Emotivan povratnički koncert "Korni grupe" u Sava centru

U set listi su se našla i dva klasika “Generacije 5”, koje je komponovao Kovač. “Ti samo budi dovoljno daleko” je maestralno izveo Svilar, a “Pseto” Gale. Repertoar je obogatio i Bočekov čuveni solo instrumental “Dinamit”, nastao 1975, brzo po raspadu “Korni grupe”.

DADO I MIRJANA TOPIĆ: Iz našeg braka stvorili smo evergrin

Impresivno izvođenje dugometražnog “Puta za istok”, gde je Šandorov bio za mikrofonom, predstavljalo je jedan od vrhunaca večeri. Njegova interpretacija ukrasila je i “Moju generaciju”. Ova pesma je 1974. odvela “Korni grupu” na “Pesmu Evrovizije” u Brajton.

Emotivan povratnički koncert "Korni grupe" u Sava centru

Uprkos najavama da zbog bolesti možda neće zapevati, Dado Topić se ipak pojavio u velikom finalu koncerta. Izlazak na scenu jednog od najvećih rokenrol pevača na ovim prostorima izazvao je euforiju. A i “naterao” Kovača, koji je do tada iz prikrajka svirao klavir, da ustane, zagrli ga i šmekerski kaže: “Dobar si ti, Dado, dobar si!”

“Zaspanka za vojnike”: Aleksandra Kovač napisala i otpevala pesmu “Najduža noć”

Topić je, vidno emotivno ispunjen što je deo ovakvog koncerta, prvo izveo, kako je rekao, svoju omiljenu pesmu – “Jedna žena”. Posle toga i “Etidu”. Cukić je podsetio da je upravo Dado pevao na prvom velikom koncertu “Korni grupe” 6. novembra 1969. A onda je Topić počeo, za kraj zvaničnog dela, da peva “Trla baba lan”, priključio se Cukić, a onda i svi ostali učesnici koncerta.

Emotivan povratnički koncert "Korni grupe" u Sava centru

Publici, koja se podigla na noge, to nije bilo dovoljno. Svi su na bis zapevali ponovo “Moja generacija”, uz pravi vatromet emocija i zaslužene višeminutne ovacije.

Preminuo muzičar Boris Hreljac

– “Korni grupa” je podsetila na kakvim je muzičkim vrednostima jedna generacija odrasla. Imamo, posle toliko decenija, u vremenu sveopšeteg fotošopiranja, grupu muzičara koja svira bez semplova, kompjutera, ritam mašina i pomoći tehnologije. Divno što je prisutna publika to razumela. Što shvata da neko čuva osnovni smisao te muzike. “Korni grupa” danas uživo superiorno interpretira ono što je snimljeno pre pola veka. To je važno, kao što je važno da su to razumeli i gostujući pevači, zapravo sledbenici tih vrednosti. Hvala im na tome! – ocenio je koncert uticajni publicista Petar Peca Popović.

Emotivan povratnički koncert "Korni grupe" u Sava centru
ZORAN SIMJANOVIĆ: Kako je nastala muzika za “Grlom u jagode”, “Nacionalnu klasu”, “Maratonce”…

Promoterska kuća Long Play LP je izuzetno ponosna što je učestvovala u organizaciji povratničkog koncerta “Korni grupe”. Ostvaren je uprkos ogromnim teškoćama, zahvaljujući požrtvovanju i naporima svih uključenih, od članova benda, njihovih gostiju, predstavnika medija, ljudi neposredno u organizaciji, i naravno zahvaljujući podršci fanova i poštovalaca benda.

– Smatramo da je 31. januara u Sava centru održan jedan od najznačajnijih koncerata u Srbiji u poslednjih desetak godina. Na njemu je “Korni grupa” pokazala zašto je velika, i zašto je bila i ostala jedno od najznačajnijih imena jugoslovenskog rokenrola – navode iz Long Play-a.

Emotivan povratnički koncert "Korni grupe" u Sava centru

E. A. / Foto: Nemanja Đorđević

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde