Emiru Kusturici nagrada “Živojin Žika Pavlović”

0
162

Na desetom internacionalnom festivalu filmske režije u Leksovcu (LIFFE) reditelju Emiru Kusturici biće svečano uručena nagrada “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju srpskog filma u svetu.

Emir_Kusturica_2013-mc.rsWikimedia Commons2156
Foto: Wikimedia Commons

Leskovački festival održava se ove godine od 19. do 23. septembra. Biće to jubilarno, deseto izdanje LIFFE. Emir Kusturica će otvoriti festival filmske režije. Prvi dan festivala biće u znaku proslavljenog reditelja, kome će na ceremoniji otvaranja biti uručena nagrada “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju filmske umetnosti. Potom će Kusturica sa svojim bendom “No smoking orkestra” održati koncert na Širokoj čaršiji. To je poklon lokalne samuprave građanima Leskovca i okoline. Takođe, biće prikazan, van konkurencije, Kustin film “Na mlečnom putu”, koji je na festivalu u Veneciji prošle godione osvojio nagradu “Mladi zlatni lav”.

Anica Dobra član žirija filmskog festivala Bosifest

LIFFE nagrada Živojin Žika PavlovićJubilarno izdanje festivala donosi četiri programske celine – takmičarski program, selekciju studentskih filmova, filmove za decu i mlade, i program Autorski pečat. Za festivalske nagrade, koje nose ime velikana srpske i jugoslovenske kinematografije Živojina Žike Pavlovića, takmičiće se 13 ostvarenja sa prostora nekadašnje Jugoslavije. A, šest su srpske premijere. Među njima su višestruko nagrađivani filmovi o kojima se mnogo govori u regionu. Poput “Ne gledaj mi u pjat”, prvenac hrvatske rediteljke Hane Jurišić; “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića i “Žaba” Elmira Jukića iz Bosne i Hercegovine; “Oslobođenje Skoplja” Danila i Radeta Šerbedžije; “Slepi putnik na brodu ludaka” Gorana Markovića i “Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića iz Srbije.

Filmski susreti: Glogovcu Gran pri „Naisa“, Koji „Manda“

U okviru pratećeg programa biće priređene izložbe fotografija iz legendarnih televizijskih serija “Grlom u jagode” Srđana Karanovića i “Sivi dom” Darka Bajića. Takođe, biće održane promocije knjiga, među kojima i monografije “Dragan Gaga Nikolić – gospodin mangup”. Biće održana i VI konferencija reditelja, a festival će biti zatvoren uručenjem nagrada i predstavom Branka Đurića “Đurologija”.

Emir Kusturica dobitnik nagrade „Despotica mati Angelina“

– LIFFE će imati i bogat prateći program koji obuhvata nekoliko promocija. Prva je promocija monografije “Gospodin mangup” koja je posvećena legendarnom glumcu Draganu Nikoliću. Takođe, biće promovisana i knjiga “Mrtvi” Marka Novakovića, reditelja i urednika na RTS-u. Knjiga je nastala u čast njegovog oca, Slobodana Novakovića, urednika filmskog programa na nacionalnoj televiziji – rekla je Sanja Conić, direktorka LKC. Ona je dodala da je poziv upućen brojnim ličnostima iz sveta glume i da se očekuje veliki broj gostiju iz svih Republika bivše Jugoslavije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde