Emir Kusturica otvorio 6. Festival ruske muzike Boljšoj, Kostjukov i Radulović oduševili publiku

0
130

Od 14. do 17. jula u etno selu Mećavnik na Mokroj Gori se održava Festival ruske klasične muzike Boljšoj. U toku četiri dana mladi muzički talenati iz Srbije, Republike Srbije i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku. O nagradama će odlučivati žiri: Dražan Kosorić (dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu), ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Emir Kusturica otvorio 6. Festival ruske muzike Boljšoj
Aleksandar Dibalj i Emir Kusturica, Foto: Facebook / Festival ruske muzike Boljšoj

Šesto izdanje Festivala otvorio je Emir Kusturica. Kao što je poznato, Boljšoj je zajednički projekat poznatog srpskog režisera i kompanije “Gasprom njeft”. A, osnovna ideja festivala je podrška mladim muzičarima iz Srbije i Rusije. U takmičarskom programu festivala učestvuje mladi talenati iz Srbije, Republike Srpske i regiona Ruske Federacije. Čuveni reditelj priznao je, otvarajući u subotu Festival da je i sam šetao mnogim crvenim tepisima, ali da je mnogo bolje bez njih.

Šesti Boljšoj festival od 14. do 17. jula na Mećavniku
vatromet u mećavniku boljšoj kusta
Vatromet na otvaranju Festivala, Foto: Facebook / Festival ruske muzike Boljšoj

– Pre 15 godina je na ovom brdu bila samo jedna šljiva i gomila pokošene trave koja je istrulila. U poslednjih šest godina došlo je do saradnje u kojoj je grupa entuzijasta sa “Gaspromom” napravila ovaj festival. Postoji li igde na svetu mesto skriveno kao što je Mećavnik na koga dođe iznenada u 11 sati najveći živi dirigent Gergev? Ima li mesta na svetu ovako skrivenog da se za klavirom poigrava majstor kao što je Denis Macujev? Gde su veliki “Gasprom” i mali Mećavnik uspeli da nađu zajednički jezik? Mislim da nema – rekao je Kusturica.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu
miloš biković boljšoj
Na Mećavnik je došao i Miloš Biković, Foto Festival ruske muzike Boljšoj

Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora “Gasprom njefta” istakao je da je Boljšoj festival drugačiji jer je verovatno jedini festival klasične muzike koji se održava u selu.
– Svi su navikli da na festivalima klasične muzike bude formalna odeća i lepa sala. Ali ne samo da se ovaj festival održava u selu već u čitavom svetu koji je smislio Emir Kusturica. Svi njegovi filmovi govore o životu koga nema, koji ne postoji – ocenio je Aleksandar Dibalj, zahvalivši se našem reditelju i što je ove godine festival produžio za jedan dan.

MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice
nemanja radulović
Nemanja Radulović i “Double Sense”, Foto: Facebook / Festival ruske muzike Boljšoj

Na svečanom otvaranju uz vatromet, kojem je gost bio i Miloš Biković, nastupio je violinista Nemanja Radulović sa ansamblom “Double Sense”. Izveli su “Četiri godišnja doba” od Vivaldija i “Šeherezadu” Rimskog-Korsakova u aranžmanu Aleksandra Sedlara i uz naraciju Tamare Aleksić. Burno pozdravljen, harizmatični violinista na bis je odsvirao Hačaturijanovu “Igru sablji” i muziku iz Kusturičinog filma “Život je čudo”.

Nemanja Radulović postao francuski vitez

Nemanja Radulović je stigao na Mećavnik sa svojim muzičarima još u četvrtak, gde se “u divnoj prirodi i sa divnim ljudima” spremao za koncert i “uživao u svakom trenutku”. Uspeo je da čuje i poneke mlade muzičare koji su došli da se takmiče na 6. Boljšoj festivalu.
– Oni su nama dali neverovatnu energiju, imaju tu svežinu i podsetili su nas zbog čega smo mi počeli da se bavimo ovim poslom, što je jako lepo. Sa druge strane, mi smo njima dali neke savete. To je mnogo lepa razmena između generacija i mislim da muzika tako nastavlja da živi – rekao je Nemanja za “Blic”.

Miloš Biković sa Rusima gradi filmski studio u Beogradu


U jednom delu nastupa, Nemanji i njegovom orkestru “Double Sense” na bini se pridružila mlada glumica Tamara Aleksić. Dok je ansambl svirao “Šeherezadu”, Tamara je u pauzama govorila stihove iz “1001 noći”.
– Tamaru sam upoznao pre nekoliko godina i još tada smo pričali da bismo voleli da radimo nešto sa Vivaldijevim “Godišnjim dobima”, ali to se nikada nije desilo. Sada, dok smo spremali “Šeherezadu”, palo mi je na pamet da možemo da ispunimo tu davnu želju i ostvarimo prvu saradnju – otkrio je Nemanja.

kostjukov na otvaranju
Kostjukov na otvaranju Festivala, Foto: Facebook / Festival ruske muzike Boljšoj

Njemu je naročiti kreativni izazov da sarađuje sa drugim umetnicima.
– Ranije sam imao prilike da sarađujem sa slikarima: oni su slikali dok sam ja svirao. Voleo bih da to opet ponovim. Što nas je više umetnika i što se više spajamo to je inspirativnije za sve nas! – kaže Radulović.

71. Kanski festival: Predstavljen projekat o Nikoli Tesli

Boljšoj festival Mećavnik
Mladi muzički talenati iz Srbije, Republike Srbije i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku, Foto: Promo

“Double Sense” čine muzičari iz Francuske i srpski muzičari iz celog sveta. Stranci uživaju da dolaze u Srbiju.
– Ne samo što uživaju u nastupima i hrani, nego se svaki put iznenade koliko su ljudi dobri i otvoreni. Ovde se osećaju kao kod svoje kuće. Neki dolaze čak i van naših obaveza a znam da noćas neće spavati – kazao je Nemanja, koji sa ansamblom posle Mokre Gore putuje u Kotor, gde sviraju na Kotor Artu.

Ulični svirači iz Minhena u etno selu Mećavnik, atmosfera tokom festivala
Pre toga, publika je imala priliku da uživa u delovima iz baleta “Labudovo jezero”, “Grk Zorba” i “Ko to tamo peva” u izvođenju Konstatina Kostjukova, Jovice Begojeva, Miloša Marijana i Tatjane Tatić.

E. A. / Izvor: Blic, Gasprom njeft

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde