Naslovna VESTI Emir Kusturica dobitnik nagrade “Despotica mati Angelina”

Emir Kusturica dobitnik nagrade “Despotica mati Angelina”

0
192

Galerija Matice srpske u Novom Sadu i reditelj Emir Kusturica ovogodišnji su dobitnici nagrade “Despotica mati Angelina” za doprinos lepoti i dostojanstvu života. Saopšteno je u utorak iz Radio-televizije Vojvodine, koja zajedno sa Eparhijom sremskom a uz podršku Matice srpske (MS), dodeljuje to priznanje.

Emir_Kusturica_2013-mc.rsWikimedia Commons2156 Despotica mati Angelina
Emir Kusturica, Foto: Wikimedia Commons

Kako je navedeno u obrazloženju, Galerija Matice srpske, sinonim za visoku kulturu, danas je svetski muzej sa nacionalnom umetnošću- Ona i 170 godina od osnivanja neguje izvorne principe, pre svega dobročinstva i prosvetiteljstva.

U seriji o Nemanjićima glumi i Zafir Hadžimanov

– Kusturicu, kao jednog od najvećih umetničkih autoriteta današnjice, za nagradu su akreditovale njegove vizije i graditeljska dela, kojima čini posvetu Lepoti, “onoj koja diže pogled ka nebu i svet spasava” i oživljava naše svete i svetle pretke i prethodnike, ali i čini čast posvećenim savremenicima i biva značajna podrška mladima, utičući tako na duhovni profil našeg naroda… Zadivljujući je način na koji on miri netaknutu prirodu i XXI vek, afirmiše pravoslavlje i povezuje narode. Svojim delanjima demantuje cinično uverenje koje plavi današnji svet, da sila može sve, a lepota malo – navodi se u obrazloženju.

nagrada mati angelinaPriznanje Galeriji Matice srpske uručiće episkop sremski Vasilije 11. avgusta, uoči Dana Svete majke Angeline, na Umetničkom bdenju u porti fruškogorskog manastira Krušedola. A, Kusturici, koji je sa svojim orkestrom na svetskoj turneji, nagrada će biti uručena naknadno u Sremskim Karlovcima

Don Brankovi dani muzike: U Kotoru brojni svetski priznati džezeri

Svečano uručenje nagrade, 11. avgusta od 20.30h uveličaće dramski pisac i akademik Dušan Kovačević; glumci Ivana Žigon; Novak Bilbija i Gordana Đurđević Dimić; muzički umetnici Biljana Krstić i “Bistrik”; ansambl “Serboplov”; Hor Eparhije sremske “Sveti Nikolaj” i pesnici Đorđo Sladoje; Ivan Negrišorac; Milica Jeftimijević Lilić; Milan Nenadić; Ileana Ursu.

Izvor: RTV Vojvodina

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde