Završen Arsenal Fest 09: Eksplozivni nastupi za kraj

0
84

Tokom četiri dana na tri festivalska stejdža nastupilo je više od 40 izvođača. I, pored vremenskih nepogoda, bilo je oko 32.000 posetilaca!

Završen Arsenal Fest 09: Eksplozivni nastupi za kraj
Kurt Vajl na Meinu, Foto: Nemanja Đorđević

Završen je Arsenal Fest 09 u Kragujevcu. I pored toga što vremenske prilike nisu bile baš naklonjene održavanju muzičke manifestacije na otvorenom, bio je to veoma uspešan festival. Zadovoljni su posetioci, izvođači i organizatori. A, eksplozivni nastupi bili su na kraju Arsenala! I to zahvaljujući američkom rokeru Kurtu Vajlu (Kurt Vile), kao i domaćim grupama “Partibrejkers”; “Goblini”; “Atheist Rap”; “Buč Kesidi”; “Nikom ništa”… raspevanim muzičarima Marku Louisu, Vojku V… te sjajnim di-džejevima…

Arsenal Fest 09: Slavio se Svetski dan muzike uz Neleta, “Hladno pivo”, “Red Fang”…

Kurt Vajl je sa svojim bendom “The Violators” oduševio publiku beskompromisnim nastupom poslednje večeri Arsenala. Jedan od najuticajnijih predstavnika američke indie rock scene u XXI veku verovatno nije ni slutio koliko su ovdašnji posetioci upućeni u njegov muzički opus. Publika je bila više neko spremna za njegovu premijernu svirku u Srbiji. Znala je sve hitove i zdušno pratila američkog rokera. Kurt je rasploženim izveđenjem svoje lagane, melanholične, a lepršave amerikane u “Mutinies”, “Cold Wind”, “Pretty Pimpin'”, “Wild Imagination”, “Boss”… Publika je burno odobravala, a on uzvraćao sa “I love you”, “Thank you”…

Arsenal Fest 09: Muzika pobedila kišu druge festivalske večeri
Završen Arsenal Fest 09: Eksplozivni nastupi za kraj
Eksplozivni nastup benda “Partibrejkers”, Foto: Nemanja Đorđević

Eksplozivni nastup imali su uvek sjajni članovi benda “Partibrejkers”. Cane i ekipa su prašili na festivalu u srcu Šumadije, a posetioci su đuskali i pevali zajedno sa njima. Prodrmali su u subotu Main “Zemljotresom” i “Lobotomijom”; “Put” je zvučao moćno kao i “Hiljadu godina”; a čule su se između ostalih i “Ono što pokušavam sad” i “Hipnotisana gomila”.
– Dobro veče, braćo i sestre! Ovde nam je uvek bilo lepo! – pozdravio je prisutne Zoran Kostić Cane, a “Brejkersi” su zasvirali “Tražim te”; pa nastavili sa “Ako si”; “Hej, ti”; i ostalim hitovima… Nakon “Kreni prema meni” i uvek poetične “Hoću da znam”, frontmen grupe kratko je odjavio sa: “Ljudi, to bi bilo sve. Ćao!”

Arsenal 09: Žestok početak uz “Testament” i 7.000 posetilaca

“Goblini” su zatvorili prepuni Main Stage, na kojem je bilo oko 10.000 ljudi. Paklena završnica, silovit nastup na krcatom “Kneževom arsenalu”. U toku dana frontmen benda Branko Golubović Golub je u krcatom kafeu “Oblomov” predstavio autobiografsku knjigu “Izgužvane misli”. Prema rečima rok kritičara Petra Janjatovića, ova knjiga se nadovezuju na Golubova “Pisma iz Avganistana”. Inače, poslednji događaj koji je opisan u “Izgužvanim mislima” je iz 2012. godine. Janjatović je naveo da je knjiga napisana “ogoljeno” bez dodatnog ulepšavanja. Golub je rekao da mnogo priča nije stalo, jer se “negde moralo stati”. A, treću knjigu već ima u glavi, za koju je kazao da će biti “čista fikcija”.

Predstava “Pisma iz Avganistana” po knjizi Goluba iz “Goblina”

I na Gardenu je bilo veoma zabavno i zanimljivo. I tamo su bili eksplozivni nastupi! Garden je bio pretesan da primi sve zainteresovane da čuju repera Vojka V i hitove “Znam čovika”; “Rođendan”; “Kako to”… Ovo je bilo mesto i za upoznavanje sa novih interesantni, izvođačima “Buč Kesidi”; “Dram”; “Vizelj”; “Bohemija”; i “Lagana sreda” (uz ovde ubačene “Turiste” i “Nikom ništa”, na Main-u koji nisu svirali u četvrtak). Posle ponoći na scenu su izašli članovi “Atheist Rapa”. Pankeri iz Novog Sada ove godine obeležavaju jubilej vredan pažnje – tri decenije kontinuiranog postojanja i stvaralaštva. I ova svirka bila je u čast tog slavlja.

– Divno je bilo na Arsenalu! Hvala domaćinima, ekipama iz Nikšića, Burgasa, Irske i ko zna još odakle sve koji su došli da nas isprate i podrže. Hvala grupi “Goblini” na divnom druženju sinoć, a i svih prethodnih decenija… Ljubav je to! – napisali su “Goblini” na svojoj Facebook stranici.

Kad Maja i Marko Louis naprave spot mami za rođendan

Kao i lane, Marko Louis na Gardenu je ostao do kasnih, bolje reći – ranih jutarnjih sati. U 4,20h pravio je “haos”, a i publika sa njim, rešena da osvanu zajedno. Explosive DJ Stage su završne večeri drmali b2b Hunckie, Speedy, Siniša Tamamović i Petar Dundov.

Četvorodnevni festival u Kragujevcu bio je jači od nevremena u četvrtak; uspešno je prvi u Srbiji uveo trajne umesto jednokratnih plastičnih čaša; privukao je ukupno oko 32.000 posetilaca iz Srbije i inostranstva; doveo je dugoočekivane legende metala “Testament” (basista Steve Di Giorgio na Instagramu: “Sjajan festival, moćna publika, dobra svirka”); a i zaradio je pohvalu Kurta Vajla da je “Arsenal najbolji festival u čitavoj istočnoj Evropi i šire”!

Nije bilo incidenata, atmofera je bila – sjajna, a publika fantastična! Pogotovo kad je strpljivo čekala da u četvrtak nevreme prestane i odano dođe na svoj omiljeni festival.

A. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde