Ekološki dokumentarci na 25. FEF Palić: Od pojedinačnog ka opštem i nazad

0
152

Plakat 25. FEF PalicJubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici. Biće prikazano stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina.

Program Eco Dox na 25. FEF Palić i ove godine predstaviće, po izboru selektora Igora M. Toholja, izvanredne dokumentarne filmove sa snažnom porukom. Odabrani ekološki dokumentarci su mahom već imali uspeha na festivalima u Evropi.

Svečano zatvoren 11. Beldocs

– Selekcija filmova ekološki dokumentarci se i ove godine obraća svakom gledaocu ponaosob, posmatrajući ih kao jedinke ali i deo zajednice, celine sa sopstvenom svešću. Pokušavamo da ukažemo na nepovratne ali i reverzibilne procese promena naše životne sredine, ekonomske i društvene fenomene u svetu neoliberalizma. Ako probudimo pojačanu percepciju kroz kreativne dokumentarne filmove koji i te kako podstiču na empatiju, buđenje savesti, angažman i reakciju, smatramo da je naša misija uspela i pored estetskog doživljaja, pobuđujemo dublje slojeve ljudskog bića za očuvanje života na ovom stupnju civilizacijskog razvoja – kaže Igor M. Toholj.

25. Festival evropskog filma Palić: Rade Šerbedžija dobitnik Nagrade „Aleksandar Lifka“
"Čuvari zemlje"
“Čuvari zemlje”

Na festivalu će biti prikazan dokumentarni film austrijsko-nemačke produkcije reditelja Filipa Malinovskog “Čuvari Zemlje”. On otkriva kako su iza zatvorenih vrata tekli pregovori za Pariski sporazum, kada se prvi put 195 zemalja obavezalo da preduzmu mere protiv klimatskih promena. Film dovodi u prvi plan sukob sila koje oblikuju našu budućnost: nacionalnog interesa protiv uništavanja država; bogatih nasuprot siromašnih; žrtava protiv profita; postavljajući pitanje – može li ovaj sporazum spasiti našu planetu? “Guardians of the Earth” je prikazan na poznatim festivalima, kao što su CPH:DOX, Docpoint Helsinki, Kasel.

Palić 2017: „Zlatni toranj“ filmu „Park“

Publika Palićkog filmskog festivala imaće priliku da pogleda i poetski dokumentarac “Grad svetla” u režiji Marka Kumera. Govori o četiri različite porodice i glomaznom prisustvu termoelektrane koja je nekada bila gradski ponos, a sada je sinonim za političke malverzacije, ekološku katastrofu i korupciju. Ovaj slovenački film je ljubavna priča između grada i njegovih stanovnika, priča o večitoj borbi između ljudi i njihovih neprijatelja, onih koje nikada ne možete poraziti.

Tierra-Utopia-plakat-860x340
“Zemlja utopija”

Na repertoaru će se naći i revolucionarni dokumentarac “Zemlja utopija”, rediteljke Jelene Stolice. Ovaj film je, inače, otvorio jubilarni 65. Martovski festival. Na uzbudljiv način se bavi istorijom i posledicama socijalno političkog eksperimenta alternativnog načina utopijskog života, stvorenog iz ideologije andaluzijskog aktiviste Huan Manuel Sančez Gordilja. Dok prati kako je živeti u utopiji, film istražuje ključno pitanje – da li je utopija moguća danas i van granica malog španskog grada?

25. Festival evropskog filma Palić: Tica Kovi i Rajner Frimel dobitnici nagrade Underground Spirit

Temom utopije na sasvim drugačiji način bavi se austrijsko-nemački film “Društvo besplatnog ručka”. On istražuje šta bi se dogodilo kada bismo svi imali zagarantovane prihode. O ovoj ideji se već neko vreme raspravlja na svim političkim i naučnim kampovima. Reditelj Kristijan Tod u filmu traži objašnjenja, mogućnosti i iskustva u vezi sa implementacijom ove ideje. Društvo besplatnog ručka je, pored ostalih, prikazan na poznatom festivalu dokumenatrnog filma CPH:DOX u Kopenhagenu.

U programu Eco Dox naći će se i eksperimentalni arhivski dokumentarac “4 godine u 10 minuta” reditelja Mladena Kovačevića. Film je o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića. Njegovi su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na renomiranom festivalu dokumentarnog filma Vision du reel u Nionu film dobio priznanje Special mention.

65. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran Pri i strukovnih nagrada

Prisutna u mitologijama širom sveta, čovekov pratilac kroz istoriju, izvor hrane, ali i strahova i verovanja, deo rituala, predmet strasti koliko i odbacivanje… svinja je zasluženo tema filma “Istorija svinja (u nama)”. U ovom izvanrednom dokumentarcu, prikazanom na cenjenom belgijskom festivalu Docville, Jan Vroman istražuje odnos između čoveka i ove fascinantne životinje, na tragu za fragmentom detinjstva, prošlosti, značenja, iznad nostalgije vremena u kom su čovek i ova životinja živeli u harmoniji.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde