Ristovski i ekipa filma o kralju Petru snimali u kasarni “Topčider”

0
299

Ekipa filma o kralju Petru, po motivima romana “Čarape kralja Petra” Milovana Vitezovića, posle Stare planine, Valjevskog Tešnjara i Ripnja, snimanje je nastavila u Beogradu.

 Kralj Petar Prvi u slavu Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Vojnici u čojanim bluzama, vunenim čarapama i opancima, previjeni ranjenici i medicinske sestre u dugim plavim uniformama, metalni bolnički kreveti… e, to je ovih dana moglo da se vidi u krugu kasarne “Topčider” u Beogradu. Improvizovana bolnica iz vremena Velikog rata, zapravo je deo seta filma i serije “Kralj Petar Prvi – u slavu Srbije”. Ekipa je za jednu od lokacija gde je nastala ova scenografija, izabrala ovu kasarnu.

Na Staroj planini počelo snimanje filma i serije „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“
 Topčider Kralj Petar Prvi u slavu Srbije
Na setu u kasarni “Topčider”, Foto: Printskrin / RTS

Reč je o projektu produkcijske kuće “Zilion film”, proslavljenog glumca, reditelja i producenta Lazara Ristovskog. Realizaciju je podržala Vlada Republike Srbije, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dali su značajan doprinos, angažovanjem vojnika, obezbeđivanjem mehanizacije, vozila, vojničkih rekvizita, kao i neophodne opreme za logističku podršku tokom snimanja.

 Kralj Petar Prvi u slavu Srbije
Lazar Ristovski, glavni glumac i producent projekta, Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Petar Prvi je bio kralj Srbije u vreme velikih srpskih vojnih uspeha. Ostao je zapamćen kao Petar Oslobodilac ili Stari kralj. Lazar Ristovski kaže da je ovo najznačajniji projekat u njegovoj karijeri. Producent i glavni glumac je istakao da je ekipa sada na polovini, da su snimljene najteže scene na Staroj planini, kao i one koje se odnose na Kolubarsku bitku i povlačenje srpske vojske preko Albanije.

„Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“: General Diković posetio ekipu u Ripnju

– Trudimo se da ispoštujemo istoriju, istorijske činjenice i istorijske likove. Jer, ovo je tema sa kojom ne smemo da se igramo ni u kom smislu zato što je emotivno pamćenje srpskog naroda vrlo važno i vrlo živo, bez obzira što je 100 godina prošlo od Velikog rata. Svako u srpskoj familiji ima nekoga ko je ostao negde na Kolubari, Ceru ili tokom povlačenja preko Albanije… Imamo i obavezu prema tim ljudima i prema istoriji – naglasio je Ristovski.

 Kralj Petar Prvi u slavu Srbije
Na setu u kasarni “Topčider”, Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

– Svi ti nadimci kralja govore u stvari o kompleksnosti tog lika. To meni kao glumcu daje jedan veliki motiv da kopam po svemu tome, i da od njega napravim živog čoveka, da ne bude ikona. Mi se trudimo da u ovom projektu apsolutno poštujemo istoriju, jer mislim da je to neophodno – rekao je Ristovski.

Film „Pijavice“ Dragana Marinkovića u postprodukciji

Govoreći o pomoći Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i ministra odbrane u realizaciji projekta, on je sa velikim zadovoljstvom istakao značaj te pomoći. Dodao je da je bilo teško “napraviti ovo do sad, ali i u buduće da toga nije bilo”.
– Prema mom mišljenju, to na neki način i pripada Vojsci. Ono je bila srpska vojska, ovo danas je srpska vojska, a negde između je kralj. I, mislim da je ta pomoć Vojske Srbije velika i adekvatna. Po mom mišljenju razumljiva – kazao je glumac.

 Kralj Petar Prvi u slavu Srbije
Reditelj Petar Ristovski, Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Reditelj Petar Ristovski je istakao da se ekipa projekta svojski potrudila, imajući u vidu našu bogatu istoriju pre Prvog svetskog rata i Prvi svetski rat, da iskreno i pošteno dočara likove i heroje koji su se tada borili i ratovali za našu slobodu.

U zlatnom Pragu Zlatna zvezda za film „Dnevnik mašinovođe“

– Mi na neki način pokušavamo da odužimo dug prema njima tako što ćemo se boriti praveći ovaj film – naglasio je reditelj. Dodao je da cela ekipa zbog svega toga s velikim entuzijazmom pristupa radu na projektu.

Milan Kolak. rts, Kralj Petar Prvi u slavu Srbije
Glumac Milan Kolak, Foto: Printskrin RTS

Na Topčideru se pripremalo snimanje scena u improvizovanoj bolnici. Marinko, kome je majka po kralju poslala čuvene čarape, i mali Momčilo Gavrić spasili su ranjenog princa Đorđa.
– Možda se Marinko ne razlikuje po bog zna čemu od ostalih vojnika. Ja bih rekao da je to neki mikrosvet iz sudbine u malom svih naših predaka koji su preživeli to. I sam sam imao u familiji Solunce, pa moram da pristupim tome sa većom motivacijom – istakao je glumac Milan Kolak.

BDP premijerom predstave „Poslednji rok“ proslavilo 70. rođendan
Ivan Vujić Kralj Petar Prvi u slavu Srbije Topčider
Mlađani Ivan Vujić, Foto: Printskrin / RTS

– Vrlo je lepo na snimanju. Pre svega, moj najbliži kolega Milan Kolak je mnogo dobar kao saradnik u glumi. Tumačim lik Momčila Gavrića, čiji je život bio veoma težak – rekao je mlađani Ivan Vujić.

Film je zasnovan na motivima romana Milovana Vitezovića “Čarape kralja Petra”. Priča o čuvenim vunenim čarapama u kojima je kralj umro inspirisala je glumca i producenta Lazara Ristovskog, koji u filmu igra lik kralja Petra Prvog. On je kroz svoju sedmogodišnju pripremu projekta želeo da prikaže njegov lik kao čoveka koji pati za svojom zemljom. A i koji se preispituje o neophodnosti žrtava nastalim tokom Velikog rata. Planirano je da snimanje traje do jula 2018. na lokacijama u Srbiji, Grčkoj i Rusiji.

Ravno Selo Film Fest: Sledeće godine festival će trajati sedam dana
 Kralj Petar Prvi u slavu Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Premijera filma “Kralj Petar Prvi – u slavu Srbije” planirana je za 11. novembar u Sava centru, na dan potpisivanja Mirovnog sporazuma u Prvom svetskom ratu. A, emitovanje 10 epizoda istoimene serije zakazano je za početak naredne godine. Inače, film i serija o najvećoj patnji i junaštvu Srba u pristupu će se razlikovati.
– Politička intriga će biti u seriji, dok će film više biti istorijska drama sa nekim elementima ratnog filma – naveo je režiser Petar Ristovski.

E. A. / Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije, RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde