Ejbelu Ferari dodeljen “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke za zasluge u svetskoj kinematografiji

0
84

Proslavljeni američki reditelj je specijalni gost 11. Beldocsa.

Ejbelu Ferari dodeljen “Zlatni pečat”
Foto: Beldocs

Ejbelu Ferari (Abel Ferrara) je 9. maja dodeljena nagrada “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke za zasluge u svetskoj kinematografiji. Nagradu je roslavljenom reditelju uručio upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović. Tim povodom Ferara se obratio posetiocima rečima:
– Hvala Vam mnogo! Cenim to što prikazujete moje filmove i što ih čuvate kao decu. U Americi ovakvu vrstu nagrada dodeljuju eventualno univerziteti. Nikada mi nije predstavljalo problem da ideju pretočim u film. Srećan sam što sam ovde, zahvalan sam ljudima koji su me pozvali da budem gost festivala.

Ejbel Ferara otvorio 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs
Ejbelu Ferari dodeljen “Zlatni pečat”
Foto: Beldocs

Ferarin opus čine brojna dela kako igranog tako i dokumentarnog formata. Nagrada “Zlatni pečat” je samo potvrda uticaja koji je ovaj filmadžija izvršio u svetu filma. S druge strane, iako već više od decenije ne živi u Americi, ostao je dosledan sebi i svojoj filmskoj poetici. Posle uručenja nagrade, Ferara je okupljenima upravo i govorio na temu “Kako režirati sebe samog, tj. kako održati karijeru filmskog autora?” u okviru masterklasa u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj.

11. Beldocs: 98 filmova u 14 programa u 10 bioskopskih sala

Premijeru filma “Trg Vitorio” (Piazza Vittorio) u Beogradu, Ferara je imao 8. maja u punoj sali Doma omladine Beograda. Povodom premijere svog filma o čuvenom rimskom trgu, reditelj je izjavio:
– Šta se dogada? Sve se dogada tamo, svi putevi vode na Trg Vitorio u centru Rima, blizu Železnicke stanice. Drago mi je što sam došao, volim Srbiju, srećan sam što sam ponovo tu. Drago mi je što prikazuju moj film, sviđa mi se energija koju su ljudi doneli ovde.

Američki reditelj Ejbel Ferara gost Beldocsa

Nakon projekcije filma i razgovora o filmu sa gledaocima, Ferara je na platou Milana Mladenovića pred brojim posetiocima zasvirao sa Horhe Itapuom (Jorge Itapuã), rediteljem filma “Kapuera: Unutar igre” (Capoeira: Inside the Game).
Ferara će 9. maja od 23h, održati koncert sa Borisom Milanovićem (Triko, Palms voice) i Duškom Rajković (VIS Limunada) u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4).

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde