Otvoren prvi edukativni kamp “Kad porastem biću…” u Mokrinu

0
34

Od 9. do 14. avgusta u Mokrin House-u mladi će se kroz brojne aktivnosti informisati o prilikama za dalje školovanje, usavršavanje i buduću karijeru.

Otvoren prvi edukativni kamp "Kad porastem biću..." u Mokrinu
Foto: Promo

U Mokrinu je otvoren prvi edukativni kamp “Kad porastem biću…” na temu obrazovanja za karijeru u Srbiji. U njemu će konkursom odabrani tinejdžeri aktivno, sa stručnjacima iz raznih oblasti, učestvovati u petofaznom procesu profesionalne orijentacije. Proces obuhvata iskustveno učenje; radioničarski rad i povezivanje sa vršnjacima; preispitivanje i sticanje veština potrebnih za rad u XXI veku.

STANKO CRNOBRNJA: Među mojim studentima je mnogo kreativnih, maštovitih i talentovanih mladih ljudi
Otvoren prvi edukativni kamp "Kad porastem biću..." u Mokrinu
Na otvaranju kampa, Foto: Facebook / Mokrin House

Danas u zemlji više od 175 hiljada mladih svakodnevno traži posao, a statistike kažu da je svaka četvrta osoba koja traži posao mlada. U toj potrazi susreću se sa neusklađenošću znanja koja se stiču formalnim obrazovanjem sa potrebama privrede i poslodavaca (samo 4% mladih zadovoljno je svojim formalnim obrazovanjem), brzim promenama na tržištu rada koje često ne mogu da isprate, i sve manjim brojem raspoloživih radnih mesta.

Kao odgovor na gore pomenute probleme mladih u gradu Pančevu u organizaciji udruženja “Connecting” pokrenut je obrazovni program “Kad porastem biću…”. On se fokusira na obrazovanje za karijeru. U okviru ovog projekta u Mokrin House-u svečano je otvoren istoimeni kamp. U njemu će 14 izuzetno motivisanih tinajdžera iz Južnog Banata, Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada imati priliku da se druži, razmeni iskustva i pripremi da samostalno i promišljeno donosi odluke o pokretanju sopstvenog posla, nastavku karijere ili školovanja.

„The Frajle“ objavile spot za baladu „Mrvice moja“
Otvoren prvi edukativni kamp "Kad porastem biću..." u Mokrinu
Na otvaranju kampa, Foto: Facebook / Mokrin House

“Kad porastem biću…” je obrazovni program koji je počeo sa radom 2016. Od tada do danas je prisutan u više od škola na teritoriji Pančeva. Program je kreiran u skladu sa Strategijama razvoja obrazovanja u Srbiji, Evropi i svetu. I, ujedno odgovara na probleme prepoznate u Nacionalnoj strategiji za mlade. Osmišljen je tako da kroz brojne aktivnosti (radionice, kampove, razgovore, sajmove i konferencije) kreira organizovan sistem podrške mladim osobama istovremeno ih podstičući da se posvete sebi, prepoznaju svoje vrednosti i potencijale, razumeju svoje realne mogućnosti i ponudu na tržištu rada, informišu o prilikama za dalje školovanje i usavršavanje, kao i da se motivišu da pokrene sopstveni posao.

„Hleb teatar“: Mjuzikl „Reči od kamena“ o vršnjačkom nasilju
Otvoren prvi edukativni kamp "Kad porastem biću..." u Mokrinu
Na otvaranju kampa, Foto: Facebook / Mokrin House

Centralni deo programa obuhvata pomenuti šestodnevni kamp. Pored njega, projekat se razvija i kroz radionice u srednjim školama; susrete “Edu izazov”; sajmove znanja; i konferencije za medije. U najavi je i snimanje dokumentarnog filma “Obrazovanje za 4.0 revoluciju” na kome će zajedno raditi mentori, odabrani učesnici, volonteri i partneri.

Sedamnaestogodišnja Eleonora Oravec, učesnica “Kad porastem biću…” programa 2016. godine rekla je: “Upisala sam srednju medicinsku školu i veoma brzo shvatila da me to uopšte ne zanima. Ali iako sam znala da ne želim da se bavim medicinom, nisam bila sigurna šta je to što želim. Nakon ovog programa shvatila sam da me interesuje novinarstvo, jer sam imala prilike da se oprobam i razvijam u ovoj oblasti.”

Dan Pobede: Premijera predstave „Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi“
Otvoren prvi edukativni kamp "Kad porastem biću..." u Mokrinu
Foto: Promo

Obrazovni program “Kad porastem biću…” nagrađen je 2017. drugim mestom na Nacionalnom takmičenju primera dobrih praksi u oblasti karijernog vođenja i savetovanja, u organizaciji Euroguidance centra uz podršku Fondacije Tempus. Partneri na ovom značajnom i zapaženom projektu su Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”; Tehnička škola “23. maj” iz Pančeva; Kancelarija za mlade grada Pančeva; Centar za društveno odgovorno preduzetništvo; Mokrin House; i Via Acedemica. Veliku podršku pružili su Grad Pančevo; Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU); Nacionalna Asocijacija Praktičara/ki Omladinskog Rada (NAPOR); Kancelarija za mlade grada Pančeva; EU projekti; Dostignuća Mladih; Infostud; Danijela Commerce d.o.o.; kao i brojni mediji, institucije, preduzeća i organizacije sa teritorije grada Pančeva.

SRPSKI ORFEJ: Sećanje na Rašu Popova

Neprofitna organizacija “Connecting” je strateški usmerena na usklađivanje formalnog obrazovnog sistema i potreba na tržištu rada.
– Smatramo da su obrazovanje za preduzetništvo i profesionalna orijentacija od presudne važnosti za razvoj našeg društva i ostvarivanja punog potencijala mladih u ekonomiji znanja. Stoga je naš dugoročni cilj da do 2023. godine obučimo dovoljan broj nastavnika, odsnosno karijernih praktičara kako bi svaka srednja škola u Srbiji bila u prilici da sprovede program “Kad porastem biću…”! – kažu iz “Connecting” organizacije.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde