Ekološki dokumentarci na Palićkom festivalu

0
155

Program “Eco Dox” predstojećeg 24. Festivala evropskog filma Palić predstaviće relevantne dokumentarne filmove. Filmove izabrao selektor Igor Toholj, sa jakom zajedničkom porukom koja ih povezuje: Planeta je u opasnosti – Budućnost je odavno počela!

palic filmski festival– Svedoci smo veoma velikog povećanja angažmana svih relevantnih činilaca u misiji podizanja ekološke svesti poslednjih godina. Ovaj program dokumentarnih filmova je pokušaj doprinosa svekolikom ekološkom osvešćivanju. Tema je životna sredina i pogled na nju. Film je filtriran kroz autorsku vizuru u najširem smislu te reči. Nekad daleka budućnost, tumorna ekološka predviđanja su medijski prisutna svakodnevica. Ona je izvesna i prepoznatljiva velikoj većini stanovnika zemlje opijenih konzumerizmom i nema više obrise daleke opasnosti koja se valja negde iz tmine budućnosti – kaže selektor Igor Toholj.

Igor_Toholj_palic
Selektor Igor Toholj

On dodaje:
– Dokumentarni filmovi iz ovogodišnjeg programa svedoče upravo o tome: budućnost je odavno počela sa svim aspektima antropološke katastrofe koja se odvija pred nama. Antropološke, jer je ljudski faktor oličen u beskrajnoj pohlepi doprineo njenom ubrzanom dolasku. Ipak, postoje ljudi koji se od globalnog do lokalnog nivoa trude i u tome neretko uspevaju, da barem nešto učine da ovaj proces uspore i u potrebu za borbom ubede i svoju okolinu, sve više pokušavajući da barem sačuvaju supstrat sadašnjeg stanja. Baš kao što glasi najava za film “Zlatni geni” ili kako biobanke pokušavaju da spasu sva živa bića, uključujući i vas. O ovim vizionarima svedoče filmovi koji su pred vama i čiji vam se autori obraćaju.

Palić 2017: Slavko Štimac i Oskarovac Kristofer Hampton dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“
Iz filma "Mrtvi magarci" Palić
Iz filma “Mrtvi magarci”

Iz programa se izdvaja film “Mrtvi magarci se ne plaše hijena” . Prikazuje otimanju zemlje u Etiopiji usled ekspanzije kapitala i ljudske pohlepe. Zatim dokumentarac “Zlatni geni” o tome kako sačuvati supstancu u eri konzumerizma i površnosti.

 

zlatni gen eco dox palic
Iz filma “Zlatni geni”

Domaći predstavnici u ovogodišnjem programu “Eco Dox” su vrsni dokumentaristi Željko Mirković sa ostvarenjem “Obećanje”. Radi se o francuskoj porodici koja se doselila u zabačeno siromašno selo na severu Srbije napušteno od strane mladih. Takođe jedan od predstavnika je i Vladimir Perović sa kratkim filmom “Breg”.

Filmovi iz programa “Eco Dox – Ekološki dokumentarci” biće prikazani u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta Subotica u periodu od 16. do 21. jula.
U okviru 24. izdanja Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde