Džoni Štulić – novi audio snimci na kanalu YouTube

0
446

Iako se Džoni Štulić zarekao da će gitara i mikrofon ostati prošlost, posvećujući se prevođenju i pisanju knjiga, na YouTube kanalu pod pseudonimom Petar Petrović počeo je još 2011. da objavljuje nove muzičke albume.

Branimir Džoni Štulić, Foto: Printskrin YouTube
Branimir Džoni Štulić Foto YouTube printscreen

Odavno odvojen od ovdašnje muzičke i kulturne scene Branimir Džoni Štulić beskompromisno gospodari svojom samoćom i slobodom u holandskom gradiću Houtenu pored Utrehta. Posle života u kojem je predvodeći grupu “Azra” stekao poštovanje, radi na stvarima koje pomažu da se bolje razumeju koreni njegove poetike i posebnosti.

ZORAN KOSTIĆ CANE: Ja sam pećinar-roker

Rezultat njegovog višegodišnjeg spisateljskog opusa, pošto se povukao u Holandiju i raskrstio sve veze, nalik je na njegove muzičke godine, kada je izbacivao dvostruke, trostruke i četvorostruke studijske i koncertne albume. On je u razdoblju od 1980. do 1988. objavio osam albuma, bez kompilacija, sa ukupno LP 15 ploča. Izabrana pisana dela Štulića sadrže 14 knjiga i oko 7.000 stranica. Od toga su 11 knjiga prevodi uglavnom klasičnih antičkih književnih i istorijskih dela, dok su tri o njegovoj muzičkoj karijeri, poetici i svetonazorima.

Anton iz „Partibrejkersa“ predstavio samostalni album

Branimir Džoni Štulić Foto YouTube printscreen
Branimir Džoni Štulić, Foto: Printskrin / YouTube

Rokerska nostalgija njegove obožavaoce drži neprekidno, nebrojeni maštaju da će se i on jednom “ukazati” negde uživo. Ali Štulić se muzici vratio na sebi svojstven način. Tako je pre nekoliko dana na YouTube kanalu pod pseudonimom Petar Petrović objavio novi album “Odeon”. Sadrži 36 instrumentalnih tema odsviranih uz akustičnu i električnu gitaru. U rasponu su od domaćih tradicionala (“Ima dana”; “Stade se cveće rosom kititi”; “Moja mala nema mane”) ili nešto što je davno obrađivao, (“Klinčec stoji pod oblokom” i “Jovano Jovanke”); preko svetskih tradicionala (“La kukarača”; “Kaljinka”; “Čoček”) do world klasika (“La paloma”; “Zorba”; “Čardaš”). A tu je i jedna njegova autorska – “Dalekometnik”.

MARKO ŠELIĆ MARČELO: Lepi ishodi se zaslužuju

Nekako je većini promaklo da je isti dotični Petrović Petar na istom kanalu, u leto prošle godine, objavio “Branimir Štulić svira uspešnice”. Trideset je pevanih “uspešnica” u 98 minuta trajanja albuma. Među njima su “Noćas mi srce pati” (Toma Zdravković); “Pijem da je zaboravim” (Hašim Kučuk Hoki); “Ko te ima taj te nema” (Zvonko Bogdan); “Vlajna” (Predrag Živković Tozovac); “Uzmi sve što ti život pruža” (iz repertoara Gvozdena Radičevića i Tozovca); “Sliku tvoju ljubim” (Toma Zdravković)… a pred sam kraj – “Ne daj se Ines”.

ŽIKA MILENKOVIĆ iz grupe „BABE“: Strah me je od ponavljanja

Muzički povratak Štulić je počeo, saznaje se kad se prođe kroz arhivu kanala. Godine 2011. pojavio se “singl” sa pesmama “Mi nismo sami” grupe “Film” i “Ako možeš zaboravi” benda “Bijelo dugme”. A, onda 2013. objavljuje “Gozbu” u čak tri dela – sa autorskim materijalom. Potom slede “Voštane figure”; “Već viđeno”; “Zakuska”; “Protuletje”… Dvanaest albuma na kojima Štulić svira sve i svašta, od pesama iz Azrinog opusa, svetskih rok klasika, tradicionala…

Među novijima, iz prošle godine su “Vrla magija” i “Branimir Štulić svira starke”, na kojem su sa kolekcijom Azrinih “starki” – “Provedimo vikend zajedno”; “Meni se dušo od tebe ne rastaje”; “Poljubi me”; “Bankrot mama”; “Gracija”… Štulićevi snimci instrumentala naišli su na dobar prijem kod obožavalaca koji prate njegov YouTube kanal.

ZORAN PREDIN: Ne ustručavajte se reći istinu, ma koliko ona bila bolna

Džoni Štulić retko daje intervjue, a kada ih i da, govori o tome kako su se ljudi pretvorili u “besprizornu bagru”. U jednom od poslednjih intervjua za “Dnevni avaz” govorio je o tome kako ne voli što stari i “da jedva podnosi sebe, a kamoli druge”. A za jubilarni 3.500 broj “NIN”-a, između ostalog, izjavio je da “apokalipsa jošte nije, što ne znači da neće”. Štulić godinama bije bitku sa skidanjem pesama sa sajtova kao što je YouTube i izbegava kontakt sa ljudima iz bivše Jugoslavije. On skoro trideset godina živi osamljeno u Holadniji, koju je izabrao za život, kako je rekao, jer u njoj nema mnogo Jugoslovena.

E. A. / Izvor: glas.ba, Dnevni avaz, NIN

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde