Nišville 2019: Džo Mersa, unuk Boba Marlija, stiže u Niš

0
123

Ove godine Nišville Jazz Festival održaće se od 2. do 11. avgusta, a glavni festivalski program je 8, 9, 10. i 11. avgusta.

Džozef Džo Mersa Marli (Joseph Jo Mersa Marley), Foto: Nišville

Nišville jazz festival i 2019. nastavlja tradiciju da u glavnom programu predstavi velikane rege muzike sa svetske scene i globalno priznate i popularne world music izvođače. U petak, 9. avgusta, prvi put u Srbiji nastupiće rege zvezda u usponu i naslednik porodičnog Marli muzičkog nasleđa – Džo Mersa.

Nišville 2019: Ser Bob Geldof prvi put nastupa u Srbiji

Kao najstariji sin Stivena Marlija (Stephen Marley) i unuk proslavljenog Boba Marlija (Bob Marley), Džozef Džo Mersa Marli (Joseph Jo Mersa Marley) odrastao je okružen vrhunskom rege muzikom. Još kao dečak od pet godina, Džo je nastupao na bini sa svojim ocem Stivenom, stricem Zigijem (Ziggy Marley), tetkama Sedelom i Šeron (Cedella and Sharon – a.k.a. Ziggy Marley and “The Melody Makers”) i njihovom decom, kao deo simpatične grupe klinaca koji su uzbudljivo završavali koncerte. Tada bi se Džo latio mikrofona.

Nišville 2019: Christian Scott, nova zvezda svetske jazz scene stiže u Niš
Unuk legendarnog Boba Marlija, Foto: Nišville

Rođen je 12. marta 1991. u Kingstonu (Jamajka). Sa 11. godina se seli u Majami na Floridi, gde pažljivo prati rad svog oca i strica Demijana (Demian Marley) koji su stvarali muziku u “Stephen’s Lion’s Den” studiju. Školovanje je ipak bilo na prvom mestu. Turneje sa Zigijem i sa “The Melody Makers” bile su dragoceno iskustvo za talentovanog Džoa, ali samo u vreme praznika i letnjeg raspusta. Nakon toga studira na odseku “studio engineering” na Miami Dade College.

Ozbiljniju afirmaciju Džo Mersa postiže u februaru 2013. objavljivanjem singla “Comfortable” koji se našao na kompilaciji “Set Up Shop Volume 1”. Izdanje je bilo pod okriljem porodične izdavačke kuće “Ghetto Youths International”. Album se pozicionirao vrlo visoko na “The Best Billboard Reggae Album” listi te godine. Naredne, 2014. gostuje na albumu “Strictly Roots” poznatog jamajčanskog rege sastava “Morgan Heritage”, koji sledeće godine dobija prestižnu Gremmy nagradu za najbolji rege album u vrlo jakoj konkurenciji.

Nišville 2019: Magija afrobit muzike uz Šona Kutija

U proleće 2014. Džo objavljuje EP izdanje “Comfortable” (takođe za “Ghetto Youths International”). Na njemu je bilo pet numera, snimljenih pod producentskom palicom njegovog ujaka Demijana. Osnova muzičkog izraza Džoa Mersa Marlija predstavlja moderan crossover reggae, sa jakim uplivima dancehall, hip hop, pa i pop elemenata. Ovakvim originalnim pristupom autorskom stvaralaštvu Džo Mersa lucidno izbegava etikete kopiranja nasleđa svog oca, strica i dede, kombinujući bazu rege muzike sa srodnim muzičkim pravcima. Pritom, ne gubeći oštricu kroz angažovane i duboko lirične stihove koji su sklopljeni u inteligentno postavljene rime, vodeći računa o detaljima i težeći ka nadasve samostalnom i autentičnom umetničkom izrazu.

Nišville 2019: Malina Moye, “ženski Hendriks”, stiže u Niš

– Moj otac kaže da je moj deda Bob mađioničar, zato što je on bio jedini čovek koji je mogao da donese mir u svoju zemlju za vreme jamajčanske pogibeljne političke krize sedamdesetih godina. I tu ima mnogo snage, mnogo uticaja, to jeste neka vrsta magije… On je napravio ogroman korak za muziku sa Jamajke i vreme je da i ja doprinesem svojom muzikom da se priča nastavi, da rege scena raste. Na kraju krajeva, ja sam ipak još na početku. I zapravo, osećam se udobno u svemu ovome. Veoma udobno… – rekao je Džo Mersa.

Exit 2018: Ziggy Marley glavna zvezda druge večeri festivala

Nakon izlaska EP-ja gostovao je sa svojim bendom na turnejama već etabliranog oca Stivena Marlija. Potom je sve češće nastupao na samostalnim koncertima i na velikim svetskim festivalima. Kako njegova karijera tokom godina napreduje, on pokušava da sve više istakne svoju autentičnost kao individualni rege autor koji nastavlja bogato nasleđe velike Marli porodice. I, očigledno je da uspeva u tome.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde