Svetska zvezda Džo Lovano na 20. Pančevačkom Jazz Festivalu

0
144

Saksofonista Džo Lovano, jedan od muzičara koji na svetskoj džez sceni opstaju već decenijama na samom vrhu, biće gost prve večeri jubilarnog, 20. Pančevačkog Jazz Festivala, koji se održava od 2. do 5. novembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Džo Lovano, Pančevacki Jazz Festival
Džo Lovano, Foto: Promo

Na koncertu u Pančevu Džo Lovano će predstaviti svoj “Classic Quartet”. Kvartet čine pored njega i Lorens Filds na klaviru, basista Peter Slavovi i bubnjar Otisom Braunom III. Ova postava predstavlja svojevrsnu sintezu njegove besprekorne, dugovečne karijere u slavu najboljih momenata džeza kao žanra.

Džo Lovano, Pančevacki Jazz Festival
Džo Lovano, Foto: Promo

A, iste večeri, 2. novembra, na programu je i koncert američkog saksofoniste Tima Berna i njegovog sastava “Snakeoil”. Kao i besplatan koncert mađarskog sastava “Canarro”.

Jubilarni 20. Pančevački Jazz Festival od 2. do 5. novembra

Već od devedesetih Džo Lovano se pretplatio na Gremije i godišnje nagrade “Downbeat” magazina u različitim kategorijama, od “albuma godine” do najboljeg muzičara na svom instrumentu. Taj zlatni niz traje već dugo. Ako bismo tragali za tajnom njegovog uspeha, verovatno bismo je pronašli u univerzalnim vrednostima koji krase tenor saksofoniste najvišeg ranga: snažan i upečatljiv ton; harmonska kompleksnost i virtuoznost; sposobnost da se sviračko umeće stavi u kreativni kontekst sviranja sa različitim muzičarima. Lovano nikad nije dopustio sebi da predugo svira u istom bendu i sa istim ljudima. Uvek bi pronašao pravi trenutak da napravi zaokret i produži dalje. Bilo da se radi o sviranju “treće struje” džeza sa velikim ansamblom, trijom sa Dejvom Holandom i Koltrejnovim bubnjarem Elvinom Džonsom, kvintetu u kome je kao kontrabasistkinja stasavala danas velika zvezda Esperanca Spolding, posveti Čarliju Parkeru… niz Lovanovih sjajnih projekata zaista je dugačak.

Džez vizije krajem oktobra na 33. Beogradskom džez festivalu

Jubilarni, 20. Pančevački Jazz Festival održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije; Erste banke; Ambasade SAD; Austrijskog kulturnog foruma; Gete Instituta; Ambasade Kraljevine Holandije; Kolegijuma Hungarikuma; Pasaž Grupe i Dunav osiguranja.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde