Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova

0
69

Prošao je 35. Valjevski Jazz Fest i utisak je da već počinje čekanje sledećeg festivala, samo da bude kao ovogodišnji – dakle sjajan. Opšti utisak najvećeg broja posetilaca je da su koncerti krunskih večeri bili izuzetni. Jedino je moguće čuti blagonaklone komentare o edukativnim radionicama, kao i izuzetne ocene programa u koje su uključeni najmlađi. Jer, jasno je da su Valjevci zahtevna, ali znalačka publika, negovana proteklih decenija uz Jazz Fest u svom gradu.

Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova
“Naked”

Zatvaranje 35. Valjevskog džez festivala u Centar za kulturu pripalo je sastavu “Naked”, vrhunskom kor-bendu iz Beograda. Njihova muzika počiva na jedinstvenom miksu globalnog urbanog gruva začinjenom balkanskom tradicijom i fri džezom. Četvrte festivalske večeri dobovali su gromovi, padala je kiša, duvao je vetar… ali je sve to su nadjačali članova benda “Naked” svojim dinamičnim nastupom. Nastupili su basista Branislav Radojković; violinista Đorđe Mijušković; bubnjar Goran Milošević; i Valjevac, profesor klarineta i brilijantan saksofonista, Ivan Teofilović.

35. Valjevski Jazz Festival: Uvertira uz Dečji Jazz Fest, klinci džezeri oduševili
Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova
“Šaloš”

– Posle ovoliko vremena i brojnih koncerata, jednostavno postoje standardi koje poštujemo, ali svakako da je poznata, draga publika dodatna motivacija. 
Ovo je prvi nastup na velikoj sceni Jazz Festa u Valjevu i bilo je fantastično! Vidim da su momci veoma zadovoljni, publika je lepo reagovala, vraćeni smo na bis… A, to znači da je bilo dobro! Mi nastavljamo turneju, sledeće nedelje smo u Mađarskoj promovišemo aktuelan četvrti album pod nazivom “Yes”. Kad god snimimo album, imamo materijala bar za još jedan, ali tokom leta su putovanja, promocije. Možda na jesen, zimu ponovo uđemo u studio i snimimo novi album. Svi zajedno ih potpisujemo, radimo kompozicije i aranžmane – rekao je Teofilović.

Izvođači, bez obzira da li su već nastupali u Valjevu, ili su ove godine prvi put, ističu da im je ovde prijatnije, nego li na velikim festivalima međunarodnog renomea. Istovremeno, izražavaju posebnu radost jer su u publici videli mnogo mladih.

35. Valjevski džez festival: Ljuto skovan jazz
Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova
Oduševljena publika

Četvrte večeri publika je uživala i u muzici fantastičnog tria “Šaloš” iz Izraela. U sastavu su basista David Michaeli; bubnjar Matan; i pijanista Gadi Stern.
– Imali smo 250 nastupa za protekle tri godine i svirali na puno festivala. Čini mi se da je ovaj jedinstven prema atmosferi, ali i prema organizaciji. Divno je i zaista neverovatno retko videti da grupa ljudi radi na jednom ovakvom projektu u korist čitavog grada. Prema mom mišljenju, ovakvi festivali su daleko važniji od poznatih, zato što se upravo na ovakvim manifestacijama slušaju različiti žanrovi džeza, čuje se različita muzika koja direktno dopire do publike. Moram reći da mi je privilegija jer sam nastupio na 35. Valjevskom Jazz Festu, čak mi je draže nego da sam na nekom poznatom festivalu u Nemačkoj ili Francuskoj. I, baš sve to iz razloga što se predstavite i doprete do publike. Zato su festivali u manjim gradovima veoma važni! – izjavio je pijanista Stern.  

Ovacijama završen 34. Valjevski džez festival
Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova
Duško Gojković

Publici u Valjevu su predstavili najnoviji album, za koji pijanista kaže da je za njih poseban. Predstavlja mnogo toga što im se dešavalo u prethodnom periodu, optimističan je, upravo u skladu sa nazivom “Onwards and Upwards”. “Šaloš” je u konstantnim pokušajima da nešto izgrade.
Iako nisu imali baš mnogo vremena da vide Valjevo jer su stigli iz Rumunije sa nastupa. Ipak, tokom kratkotrajne šetnje Stern je uočio da se na osnovu arhitekture stiče utisak o prošlosti grada.
– Mene jako interesuje istorija, pa sam i pre nego smo stigli, čitao o istoriji grada koji deluje veoma lepo.

Vasil Hadžimanov na listi najboljih svetskih džezera
Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova
Duško Gojković i “Big Bend RTS-a”

Koncert za pamćenje u večeri svečanog otvaranja pružili su proslavljeni Duško Gojković i “Big Bend RTS-a”. Uostalom, publika nije ništa drugo ni očekivala. Bila je to jedinstvena prilika da Gojkovića čuju zajedno uživo sa orkestrom u kojem je počeo – “Big bendom Radio Televizije Srbije”. Današnja generacija muzičara u ovom ansamblu je na sigurnom putu, nastavljajući tradiciju uspešnih prethodnika koje su gradile orkestar i njegov renome. Bend stalno pomera umetničke granice svrstavajući ansambl u svetsku porodicu velikih džez orkestara kao ravnopranog člana. Izuzetan nastup održao je i Dragan Ćalina Quartet. Pijanista Dragan Ćalina trenutno radi kao profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

GODUM 2019: Nagrađeni Bata Kovač, Bajaga, “Neverne bebe”…
Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova
Dragan Ćalina Quartet

U Valjevu je nastupio i Sebastjan Žino, mladi gitarista kog upoređuju sa čuvenim Djangom Renartom, proslavljenim džez muzičarem. Njegov nastup bio je protkan melodijama gypsy džeza i džez aranžmanima muzike Balkana, uz Marion, jednu od najzapaženijih savremenih francuskih džez pevačica. “New York kvartet” je dobio gromoglasne aplauze, pa je vraćen na bis. Prvi put u Valjevu, predstavili su se autorskom muzikom džez pijaniste i kompozitora Dimitrija Vasiljevića. Posebno su posetioci nagradili “Valjevsku odvalu” – koncert valjevskih bendova.

“Najveći hitovi i festivalske pesme” Bisere Veletanlić
Sebastjan Žino, Marion i bend
Sebastjan Žino, Marion i bend

Uživala je publika i u fantastičnom nastupu Uroš Spasojević Projecta (USP), sa gostima Nenom Jelačom i Ivanom Rabasovićem. Uroš Spasojević je basista i kompozitor iz Valjeva. Do sada je izdao pet autorskih albuma koji su probrali zapažene kritike od strane svetskih i domaćih priznatih novinara i institucija. Uroš je takođe i jedan od pionira autorskih muzičkih projekata na ovim prostorima. USP kao svoju osnovnu ideju ima drugačiji koncept poimanja bas gitare. Uroš na ovaj način želi da tom instrumentu da netipičnu ulogu, kao vodećem melodijskom i solo instrumentu, koje odlikuje i vrlo često eksperimentisanje sa efekatima. Ipak, melodija i melodičnost predstavljaju najvažniji aspekt muzike ovog autora.

Basista Jovan Torbica, sa gostima Janom Sekulić, Larry Lofquistom i Brankom Popovićem, pružio je sjajan nastup. Torbica je pre 35 godina otišao u Beč, radi studija na Kozervatorijumu. Ovog puta pred svojom publikom predstavio je album “Viennoise”, koji je objavio prošle godine.

Nišville 2019: Svetska premijera “Kenny Quarteta”
Ivan Rabasović, Uroš Spasojević i Nena Jelača
Ivan Rabasović, Uroš Spasojević i Nena Jelača

Umetnički direktor 35. Valjevskog Jazz Festa bio je Valjevac, Milan Nedeljković, dirigent i orkestrator Pozorišta na Terazijama od 2001. On je diplomirao dirigovanje na FMU u klasi Stanka Šepića. U dva navrata, prvo 2006, dobitnik je Godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama, za izuzetan doprinos, i 2018. za umetničko ostvarenje pri radu na orkestraciji za mjuzikl “Inside Out”.

Film o Šabanu Bajramoviću: Poslednja klapa na koncertu “Gipsy Kingsa”
 Jovan Torbica (u sredini) sa gostima Larryjem Lofquistom, Janom Sekulić, i Brankom Popovićem
Jovan Torbica (u sredini) sa gostima Larryjem Lofquistom, Janom Sekulić, i Brankom Popovićem

– Ono što mi daje za pravo da razmišljam u profesionalnom, pa i u ličnom smislu, je što sam Valjevac, iako nema ništa lično u ovome. Ali, mislim da bi zajednički imenitelj u vezi svih ovih večeri 35. Valjevskog Jazz Festivala, i života u kulturi uopšte, mislim da su trud i požrtvovanost da se daruje dobar odgovor, pre svega profesionalnoj savesti. To ne znači da čovek treba da razmišlja samo u okviru onoga što je njegov habitus. Upravo rekoh da je to zadatak koji treba da bude multidisciplinaran, da bi se čovek doveo u poziciju da rasuđuje, razmišljajući svojom glavom, o onome šta je to valjevskoj kulturnoj javnosti potrebno. Tako da, generalno gledajući reakciju publike, ovaj Festival je uspeo! – rekao je Nedeljković i dodao da su mu mnogi prilazili govoreći kako im je sve to vanredno prijalo. Takođe i da su bili zadovoljni zastupljenim različinim stilovima.

Nišville 2019: Lari Vučković dobitnik nagrade za životno delo
Valjevska odvala - koncert valjevskih izvođača
Valjevska odvala – koncert valjevskih izvođača

– U dizajnu zvuka smo gledali da nivo podignemo za nekoliko lestvica iznad. Ne kažem da su prošli festivali bili loši, ali birali smo ljude koji imaju možda malo sofisticaraniji pogled na svoj posao. Naravno, klavirštimer koji je angažovan za ovu priliku je u mnogo čemu podigao lestvicu u profesionalnom i smislu infrastrukture. Podigao lestvicu za bar jednu jer vidim da su izvođači veoma zadovoljni. Insistirali smo na tih nekoliko momenata i mislim da je to doprlo do svih posetilaca. Čini mi se da je Festival ostao na tragu očuvanja tradicije, da ovogodišnji saziv Odbora nije konzervativan. Trio “Šaloš” je prezentovao svoj novi materijal, Dragan Ćalina, Dimitrije Vasiljević, sve su to najnoviji materijali… dakle progresivni u nekom smislu, ali sa dobrim ukusom, jer su se autori trudili nešto da kažu. To je krucijalni momenat da ih selektujemo za ovaj Festival, dakle njihov odnos koji je pošten, profesionalan… to što je njihov odnos prema muzici iskren i pažljiv. A to je veoma važan razlog jer, u momentu dok sviraju, to vrlo lako dopire do publike. Muzika ovogodišnjih izvođača bila je prijamčiva, čak i za one koji nemaju afirmativan stav prema džez muzici – rezimirao je Nedeljković.

35. Beogradski džez festival:”Mingus Big Band”, Lojd, Sekaldi… Džez svetkovina od 22. do 27. oktobra
"New York kvartet"
“New York kvartet”

Sa stanovišta neutralnog posmatrača može se reći da kada je određeni posao uspešno obavljen – treba hvaliti! A, to je upravo primer ovogodišnjeg, tek završenog 35. Valjevskog Jazz Festa. Sjajni izvođači, zadovoljna publika, nastupi koji će se pamtiti…

E. A. / Foto: Dragan Krunić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde