Dve nove izložbe u obnovljenom prostoru Muzeja “25. maj”

0
40

Muzej “25. maj” je jedan od četiri objekta koji čine kompleks Muzeja Jugoslavije.

Dve nove izložbe u obnovljenom prostoru Muzeja "25. maj"
Dve nove izložbe biće u decembru u obnovljenom prostoru Muzeja “25. maj”, Foto: Promo

A njega će publika ponovo moći da poseti u decembru. U obnovljenom prostoru biće otvorene dve izložbe – postavka “Devedesete: Rečnik migracija”, produkt istraživačkog rada autorskog tima ove institucije; i “Projekat Jugoslavija”, primer dobre saradnje koju muzej ima s nezavisnim umetničkim platformama.

Na izložbi “Devedesete: Rečnik migracija” biće biti otvorena 5. decembra. Na njoj će učestvovati više od 30 savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

Narodni muzej pokreće Instagram kampanju #jasamumuzeju

– Primarni cilj izložbe je mapiranje različitih formi angažmana od devedestih do danas, kroz koje su u polju umetnosti adresirani društveni, kulturni, politički i pravni problemi stvoreni ovim veoma složenim i traumatičnim migracionim procesima, dok je dokumentarno-istoriografski pristup stavljen u drugi plan. Osim umetničkih pozicija, u izložbu su uključene pojedine inicijative i organizacije iz sfere aktivizma i civilnog sektora, ali prevashodno one koje su u svoj rad uključivale saradnju sa savremenim umetnicima/umetnicama, ili koje su pokretali umetnici/pokretale umetnice – objašnjavaju autorke-kustoskinje izložbe Simona Ognjanović i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.

Muzej Jugoslavije: “Muzejska laboratorija” kao stvorena za dečju igru
muzej 25. maj
Muzej “25. maj”, Foto: mij.rs

“Projekat Jugoslavija” realizuje “Kiosk – platforma za savremenu umetnost” u saradnji sa Muzejom Jugoslavije. Na izložbi, koja će biti otvorena 12. decembra, biće predstavljeni video-radovi. Oni sadrže intervjue 100 sagovornika/sagovornica različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije.

Umesto konkretnog pitanja, autorke su svakom od učesnika/učesnica ponudile po jedan od identifikacionih kartona (sadrži: opis; datum ili period iz kog potiče; i poreklo) predmeta koji su deo fonda Muzeja Jugoslavije.

Usna harmonika Boba Geldofa u Nišville džez muzeju

– Na taj način smo pokušale da kolekciju materijalnih tragova prošlosti posrednim putem prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost – ističu autorke projekta Ana Adamović i Milica Pekić, iz platforme “Kiosk”.

Dve nove izložbe biće u decembru u obnovljenom prostoru Muzeja “25. maj”, Foto: Promo

Ovo je prvi put od kada je otvoren Muzej “25. maj” da su sprovedeni ozbiljniji infrastrukturni radovi u objektu. Sve adaptacije izvršene su uz poštovanje originalnog projekta arhitekte Mihaila Mike Jankovića, uz upotrebu odgovarajućih materijala.

16. Noć muzeja: Redovi ispred muzeja i galerija, svi željni kulture i umetnosti

Od početka radova do danas, u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije otvoren je i Centar za posetioce. U njemu su smešteni biletarnica, kafe i suvenirnica. U park je postavljena i skulptura “Ptica” poznatog jugoslovenskog vajara Vojina Bakića.

Muzej “25. maj” sagrađen je 1962. godine u modernističkom stilu, kao jedan od prvih namenski građenih muzejskih objekata u Beogradu. Nalazi se među retkim primerima total dizajna u arhitekturi Beograda u kojima je pođednaka pažnja posvećena reprezentativnom spoljašnjem izgledu objekta i modernom uređenju enterijera.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde