Dva srpska filma na otvaranju 11. Beldocsa

0
122

Ovogodišnje 11. izdanje festival Beldocs trajaće od 7. do 14. maja.

beldocs dva srpaska filma na otvaranjuPredstojeće izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, biće otvoreno 7. maja premijerama dva nova domaća dokumentarna filma – “Slatko od Ništa” Borisa Mitića i “Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića. Time, Beldocs želi da sugeriše i ukaže na uspon srpskih dokumentarista. A, oni se i ove godine takmiče u svojoj kategoriji za festivalska priznanja. Za sve ove godine postojanja, Beldocs je uložio mnogo truda da se kompeticijom poboljša i kvalitet i da se domaća dokumentaristika približi svetskim standardima. Navedeni filmovi upravo su primer tog truda i rada.

23. FAF: Film Gorana Markovića „Mnoštvo i manjine“

Igi Pop kao narator u filmu Slatko od Ništa
Igi Pop kao narator u filmu “Slatko od Ništa”

Prvi je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa vraća Sve na svoje mesto. “Slatko od Ništa” (In Praise of Nothing) je satirična dokumentarna parabola. Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da nam obrati prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove Ničega snimali su direktori fotografija u 70 zemalja, muziku su pisali Pascal Comelade i Tiger Lillliesi. Glas Ničega, koje nam se sve vreme obraća u stihu, snimio je Igi Pop. Film je imao premijeru na 70. festivalu u Lokarnu. Posle toga je primljen na više festivala i bijenala umetnosti, uključući IDFA (Masters); Moskva FF; CPH:DOX; Sofia FF; Docudays Kiev; Tempo Stockholm; DocPoint Tallinn; Institute for Contemporary Art London; Centre d’art contemporain Geneve… pa i Beldocs, koji će svečano i otvoriti. Boris Mitić autor je četiri dokumentarna filma, koja su prikazana na više od 200 festivala, nagrađena 25 puta i emitovana na 20 međunarodnih televizija.

Deseto ovogodišnje priznanje za dokumentarac „U ime života 1999.“ Boška Savkovića

Poslednja avantura Kaktus Bate
“Poslednja avantura Kaktus Bate”

Drugi film “Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića priča je iz prošlosti. U njemu, Aleksandar Zograf, proslavljeni animator, otkriva neobični strip iz Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Kid, mali kaktus zarobljen u svojoj saksiji. Zaintrigiran, Zograf započinje istragu kroz život kreatora Kaktus Kida – manje poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro, otkriva da je Kockar bio uhapšen odmah po oslobođenju Beograda 1944. Optužen da je bio Gestapo agent, ubrzo je i pogubljen. Zografova istraga otkriva daleko kompleksniju priču: Kockarov identitet i umetnički radovi bili su ukradeni, vrlo je verovatno da je bio u ljubavnoj vezi sa devojkom vojnika gerile i da je crtao antikomunističku propagandu za naciste… Kockara je u filmu otelotvorio Milutin Milošević, a pojavljuju se Tihomir Stanić, Ana Mandić, Viktor Savić i drugi… Na scenariju je radio Vladimir Simić, direktor fotografije je Kosta Glušica. Muziku potpisuje Kralj Čačka, a produkciju je izvela Tuna Fish Studio.

Saša Đorđević podržao projekat i film o Nataši Kovačević

Boris Mitić Slatko od Ništa
Boris Mitić, reditelj filma “Slatko od Ništa”

Od ove godine, uvedena je i nagradna igra #europeanfilmchallenge u kojoj se gledaoci dokumentarnih filmova takmiče za vredne nagradne – putovanje na jedan od festival A kategorije. Posle Berlinala, sledeći krug se odnosi na putovanje u Kan i drugi krug počeo je 12. februara. Propozicije su sledeće: takmičar treba da odgleda 10 evropskih dokumentarnih filmova na bilo kojoj od mogućih platformi (VoD, SVoD, bioskop, festival, televizija, itd.). Onda, objavi naziv filma i platforme na kojoj je film odgledan, pa postavi fotografiju kao dokaz i haštag #europeanfilmchallenge. Nakon određenog vremena organizator takmičenja će selektovati pobednika, koji će osvojiti atraktivnu nagradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde