Dušici Novaković nagrada za najboljeg mladog glumca na Festivalu monodrame

0
154

U Pozorištu lutaka “Pinokio” održano je 43. izdanje Međunarodnog festivala monodrame i pantomime.

zorica simović i dušica novaković
Zorica Simović i Dušica Novaković, Foto: Promo

Glumica Dušica Novaković dobitnica je nagrade za najboljeg mladog glumca, za ulogu kraljice Drage Obrenović. Monodrama “Draga” u režiji dramaturga Zorice Simović predstavlja važnu ličnu priču o životu tragično nastradale kraljice u emotivnom, nežnom i dostojanstvenom tonu Dušice Novaković, koja je liku Drage donela toplotu, snagu, ali i krhkost i preispitivanje.
– Naša monodrama je odbrana Drage, a ova nagrada je dodatni podstrek i još jedan moj lični motiv da nastavim da je branim. Veliko hvala žiriju, ali i publici na aplauzima! – naglašava Novakovićeva povodom nagrade.

Pozorište na Terazijama: Za početak naredne sezone novi mjuzikl „Totalni preokret“
predstava Draga Dušici Novaković je dobila nagradu za najboljeg mladog glumca na Festivalu monodrame, Foto: Promo
Dušica Novaković igra kraljicu Dragu Mašin u monodrami “Draga”, Foto: Promo

U stručnom žiriju ove godine bili su Nebojša Bradić, Nela Mihailović i Ivica Klemenc. U konkurenciji za nagrade uglednog međunarodnog festivala monodrame i pantomime bile su predstave iz Francuske, Švedske, Kanade, Rusije, Polјske i Srbije.
Obe glavne nagrade, Zlatna kolajna stručnog žirija i Zlatna kolajna žirija publike, odnela je kanadska predstava “Kafe ćerka”. Dušici je pripala nagrada “Miodrag Andrić” za najbolјeg mladog glumca.

Nagrada „Žanka Stokić“ uručena Nataši Ninković
predstava Draga Dušici Novaković je dobila nagradu za najboljeg mladog glumca na Festivalu monodrame, Foto: Promo
Dušici Novaković je dobila nagradu za najboljeg mladog glumca na Festivalu monodrame, Foto: Promo

Bez obzira na nagradu, mora se istaći da je “Draga” bila ubedlјivo najposećenija predstava na festivalu. I, propraćena je stojećim ovacijama u prepunoj sali Pozorišta “Pinokio”.
– Mislim da će ova nagrada biti značajna referenca u Dušičinoj biografiji. Predstava se uvek prati sa mnogo emocija i nagrađuje dugim aplauzima. Verujem da je “Draga”, koja se branila iskrenošću, izazvala saosećajnost gledalaca i da će ubuduće lјudi imati mnogo više razumevanja za tragičnu kralјicu – rekla je Zorica Simović.

5. Bucini dani: Gran pri festivala Saši Torlakoviću
Dušici Novaković je dobila nagradu za najboljeg mladog glumca na Festivalu monodrame, Foto: Promo
Predstava “Draga” bila je najposećenija na Festivalu monodrame, Foto: Promo

Draga Lunjevica Mašin Obrenović, srpska kraljica i supruga poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović – Aleksandra, bila je izuzetno lepa, veoma obrazovana, pisala je, prevodila i svirala klavir. Sudbina je nije štedela pa je bila prinuđena da povlači za ono doba netipične poteze, snoseći tragične posledice. Zajedno sa svojim mužem i svoja dva brata, ubijena je u Majskom prevratu 1903. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde