“Dušanova kletva” nova knjiga Vanje Bulića

0
889

dušanova kletva vanja bulićNovi roman poznatog novinara, pisca i voditelja, je triler, koji prati lanac trgovine ljudima, prostituciju, ali i političare.

“Dušanova kletva” je nova knjiga Vanje Bulića, čiji je izdavač “Laguna”, a koja će biti objavljena krajem maja. “Zlo ima hiljadu lica, ali samo jedan cilj”, reči su kojima se najavljuje ovaj roman. A, onda se navodi i citat iz Dušanovog zakonika: “Sve sudije da sude, pravo, po zakonu, a ne da sude po strahu od cara.”

Bora Đorđević dobitnik nagrade „Ivo Andrić“

– Ispred Palate pravde, naslonjena na spomenik caru Dušanu Silnom, pronađena je kesa za đubre i u njoj odsečena ruka. Kakvu poruku šalje odsečena ruka čoveka koji je tri puta bio u zatvoru zbog silovanja? Odgovor traži novinar Novak Ivanović, dok policija po nečijem naređenju usporava istragu. Sumnja pada na društvo Dušanovi sledbenici, koje se zalaže za striktnu primenu zakona kao u vreme vladavine cara Dušana (“ako vlastelin uzme drugu bez njenog pristanka, da mu se obe ruke odseku”). Članovi društva su roditelji, braće, sestre i prijatelji silovanih žena, ili dece koja su pretrpela torturu pedofila, ili devojaka koje su završile kao belo roblje… Da li su Dušanovi sledbenici društvo osvetnika ili neformalno udruženje koje pokušava da probudi uspavanu savest zemlje u tranziciji?

„Olujni bedem“, novi roman Dejana Stojiljkovića
vanja bulić
Vanja Bulić, Foto: Laguna

– Kad sazna da iz Beograda ka Kosovu kreće već utabanom stazom minibus sa devojkama koje će završiti kao prostitutke u noćnim klubovima i bordelima na Kosovu, Italiji ili Bliskom istoku, Novak kreće u Mitrovicu, Prizren, Prištinu… U Manastiru Sveti Arhangeli, kraj groba cara Dušana, sreće monaha Onufrija. On mu govori o Dušanovoj kletvi na potomstvo.
Posle povratka u Beograd, monah postaje Novakova noćna mora. Dok traga ko stoji iza trgovine belim robljem i prikriva glavne aktere zbog kojih je uzdrmana vlada, Novak više nije siguran da li je kosovski monah san ili java… – “Laguna” najavlju Bulić roman.

„Žig“ istorijsko-politički dramski triler Dragana Gage Popovića
vanja bulić
Vanja Bulić, Foto: D. Dušanić

Vanja Bulić je nedavno na jednoj književnoj večeri rekao i kako to da se u priči koja prati lanac trgovine ljudima i prostituciju, pojavljuju i političari.
– Danas ne možemo bez politike. Ona nam je sudbina. Kakva je politika, takvo nam je i društvo. Baš zato sam u priču uvukao i političare. Imamo jednog tajkuna, političara, koji čini zlodela razna i kome se privode devojke sa skoro svakog kontinenta. I jedino ga može oboriti nešto što je njegova mana – rekao je Vanja. Dodao je da njegove knjige uvek predstavljaju mešavinu istorije i onoga što se događa danas. A, “kada se reši tajna iz istorije, rešiće se i ono što nam se događa”.

Biografija Gage Nikolića među najčitanijim izdanjima

Krajnje je vreme da se zakon u ovoj zemlji primenjuje onako kako je Dušan primenjivao nekad, kazao je poznati srpski novinar. Po njegovom mišljenju, Srbiji je danas najpotrebnija doslednost, kao u Dušanovo vreme.
– Kada bi se primenio njegov zakon, sutra bi među onim poslanicima koji dolaze u skupštinu, pola njih došlo bez ruku a pola odrezanog nosa. Dušanov zakonik sankcioniše i psovanje. Pa, zamislite one naše poslanike u Narodnom parlamentu, da se primenjuje njegov zakon, malo po malo bi se nekome spustale gaće, savijali bi ga preko stola, a ostali ga udaraju – jer zakon nalaže: da se bije sa 50 batina – objasnio je Bulić.

„Solunska 28“, novi roman Neleta Karajlića
vanja bulić
Foto: Andrićgrad

Dodao je i da Srbija i nema tako loše zakone, ali ih ne primenjuje.
– Sa druge strane, bruka je da ti imaš sudije u ovoj zemlji koji za silovanje kažnjavaju tri do četiri godine, pa mu se još smanji kazna zbog navodnog dobrog vladanja. Silovatelji izađu i ponovo načine isto delo. A zakon lepo kaže: kazna silovatelju do 12 godina zatvora. Po tome se vidi da se zakoni u ovoj zemlji ne primenjuju. A o privredi da ne govorim – istakao je novinar.

Veći problem je, kako je zaključio Bulić, to što je danas svako u političkoj borbi lopov.
– A kad se završi predizborna kampanja, niko ne ide u zatvor. Niko i ne odgovara za to što je govorio laži!

Memoari Amile Sulejmanović „Ključ bubnja Tama“: O Ipetu Ivandiću, ljubavi, muzičkoj sceni osamdesetih
vanja bulić
Foto: Wikimedia Commons

Vanja Bulić (1947) čitav radni vek je proveo kao novinar u pisanim i elektronskim medijima. Za televiziju je uradio više od dve i po hiljade jednočasovnih emisija, a pisao je za gotovo sve prestižne listove nekadašnje Jugoslavije. Radio je dokumentarne filmove (Državni radnik; Crveni barjak Filipa Filipovića), scenarista je tri TV serije (Jugovići – RTS; Javlja mi se iz dubine duše – TV Košava; i Drugo stanje – BK TV). Koscenarista je dugometražnog filma “Lepa sela lepo gore” i scenarista filma “Drugo stanje”.

„Pecilin“ – knjiga Petra Marša, jednog od osnivača Studija B
Napisao je zbirke priča: “Kako sam gajio blizance” (1995); “Sto bisera” (2009); “Istorija u krevetu” (2012); i “Muškarac u izvesnim godinama” (2014); romane: “Tunel – lepa sela lepo gore” (1996); “Ratna sreća” (1999); “Zadah belog” (2000); “Vrele usne” (2001); “Parada strasti” (2003); “Drugo stanje” (2006); “Oko otoka” (2009); “Šole” (2010); “Simeonov pečat” (2012); “Jovanovo zaveštanje” (2013); “Dosije Bogorodica” (2014); “Devedesete” (2015 – knjiga u kojoj se nalaze četiri romana objavljena devedesetih godina prošlog veka); i “Teslina pošiljka”.

„Krst u pustinji“: Snima se film prema romanu „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović
Priredio je dnevnik iz Haga Veselina Šljivančanina “Branio sam istinu” (2012); a napisao je i romansirane biografije glumaca Petra Božovića i Marka Nikolića.

E. A. / Izvor: Laguna, juGmedia

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde