Dušan Kovačević otvorio Jesenji pozorišni festival

0
206

Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević otvorio je u petak uveče, 27. oktobra, u Drvengradu drugi Jesenji pozorišni festival. A, pre izvođenja svoje predstave “Hipnoza jedne ljubavi” u produkciji Zvezdara teatra.

Jesenji pozorišni festival Mećavnik Emir Kusturica Dušan Kovačević otvaranje
Dušan Kovačević i Emir Kusturica na otvaranju festivala, Foto: Facebook / Jesenji pozorišni festival

Dušan Kovačević je rekao da je priču “Hipnoza jedne ljubavi” pisao sa osećanjem da se ona događa na nekom mestu poput Mećavnika, blizu zvezda, na planini.
– To je priča koja samo prividno ima komediografsku notu. A, zapravo je priča koja je svima nama manja ili veća briga – koliko nas ima, koliko će nas biti, kako živimo, da li odlazimo ili ostajemo. To je nešto što mene privatno vrlo zabrinjava sa velikom nadom da će se stvari popraviti. Bez te nade nema smisla pričati o nekom sutrašnjem danu, budućnosti. Svi moramo verovati pre svega u nas – rekao je poznati i priznati dramski pisac.

Program drugog Jesenjeg pozorišnog festivala Emira Kusturice

Jesenji pozorišni festival Mećavnik Emir Kusturica Dušan Kovačević otvaranje
U takmičarskom delu festivala je četiri predstave, Foto: Facebook / Jesenji pozorišni festival

Osnivač Jesenjeg pozorišnog festivala reditelj Emir Kusturica podsetio je da je u antičkoj Grčkoj bio običaj da ljudi iz svih krajeva dolaze u Epidaurus. I da vide šta je poslednje od onoga što znaju iz mitologije postavljeno na scenu, koje to uzbuđenje će ih provesti kroz katarzu.
– Bilo je mentalno obolelih i pametnih ljudi. A, pozorište je bilo jedno od mesta na kome je čovek doživljavao katarzu i na kome se dobro osećao – rekao je Kusturica. On je dodao: – Mi živimo u vremenu koje nije naklonjeno, kao manje-više i sva vremena u poslednjih 200 godina. Ali nas utoliko više obavezuje da se bavimo onim što nas boli. Produbljujući ideju naše građanske umetnosti, mi zapravo hvatamo korak s tim vremenom!

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu

Jesenji pozorišni festival Mećavnik Emir Kusturica Dušan Kovačević otvaranje
Veliko interesovanje publike na otvaranju Jesenjeg pozorišnog festivala, Foto: Facebook / Jesenji pozorišni festiva

Pomenuvši slogan festivala, misao akademika Matije Bećkovića “Kao da živimo u međuvremenu”, Kusturica je primetio da danas možemo da govorimo o novom vremenu. O “međuvremenu” u kome pozorišna predstava može biti igrana uživo, a može da bude gledana kao i film na hiljadu novih načina.
– Kada predstava i film valjaju, preživaljavaju lakše nego što je to bilo u prošlosti. Zato što postoji hiljadu novih načina da se dobro delo vidi – izjavio je Kusturica.

Emiru Kusturici nagrada „Živojin Žika Pavlović“

Selektor, reditelj Milan Nešković odabrao je za takmičarski program Jesenjeg pozorišnog festivala četiri predstave. Žiri u sastavu glumica Vjera Mujović; dramska spisateljica Sara Radojković; i pozorišni reditelj Ivan Vuković dodeliće nagrade za najbolju predstavu, najboljeg glumca i najbolju glumicu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde