43. Festival filmskog scenarija: Dupla kruna filmu “Ajvar”

0
107

Festival filmskog scenarija imao je svoje 43. izdanje, od 13. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji.

43. Festival filmskog scenarija: Dupla kruna filmu "Ajvar"
Dupla kruna za “Ajvar” na festivalu u Vrnjačkoj Banji

U subotu, poslednjeg festivalskog dana, na Letnjoj pozornici “Danilo Bata Stojković” dodeljene su nagrade najboljima. Dupla kruna pripala je filmu “Ajvar” za koji su scenario napisale Ana Maria Rossi i Maja Todorović. Rossi ga je i režirala, u produkciji “Biberche”.

Ove godine članovi stručnog žirija bili su: Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević i Milan Nikodijević. Oni pogledali u takmičarskom delu 14 domaćih filmova, nastalih između dva festivala. Odlučili su da Prva nagradu za scenario pripadne ostvarenju “Ajvaru”, odnosno da je dobiju njegove scenaristkinje.
– Melodramski intonirana priča, napisana i ostvarena van stereotipa i klišea, pokazuje nam svež i originalan način kraja jedne ljubavi! – obrazložio je žiri.

43. Festival filmskog scenarija: U konkurenciji za nagrade 14 filmova
43. Festival filmskog scenarija: Dupla kruna filmu "Ajvar"
Ana Maria Rossi i Maja Todorović sa Ljubišom Leševićem, predsednikom žirija novinara i filmske kritike

Drugu nagradu za scenario dobio je film “Južni vetar” scenarista Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića. Ostavrenje je režirao Avramović u produkciji kuće “Režim”. Kako je naveo žiri “za savremenu kriminalističku priču koja na autentičan način tretira pomenuti žanr u srpskoj kinematografiji, saobrazno tendencijama u svetskom filmu”. Treću nagradu za scenario dodeljna je filmu “Delirijum tremens” po scenariju i u režiji Gorana Markovića u produkciji Radio televizije Srbije. Žiri je obrazložio “za poetičnu priču o fenomenu glume i sudbini umetnika koji pokušava da nađe svoje mesto u društvu, čime nas autor podseća na svoja najušpesnija ostvarenja”.

Inače, žiri je predložio da se od sledeće godine uvede Nagrada “Gordan Mihić”. I to, za najbolji scenario, koji se bavi savremenim temama i socijalnom problematikom.

“Izgrednici” pobednici 42. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Specijalnim priznanjem nagrađeni su Milovan Vitezović, Petar Ristovski i Vladimir Ćosić, za scenario filma “Kralj Petar Prvi”. “Film na autentičan i upečatljiv način oslikava jedan od najtežih trenutaka u srpskoj istoriji, vešto govoreći o tragediji Srbije u Prvom svetskom ratu kroz tragičnu sudbinu mladića ratnika”, naveo je žiri. A, žiri grada domaćina je repliku rimskog zlatnika, za afirmaciju Festivala, dodelio glumcu Lazaru Ristovskom.
Žiri 43. Festivala filsmkog scenarija, koji su činili novinari i filmski kritičari, nagradu za najbolji scenario takođe je dodelio tandemu Rossi-Todorović za njihovo debitantsko ostvarenje “Ajvar”.

ANA MARIA ROSSI: “Ajvar” je film o ljudima koji suštinski ne pripadaju nigde

Subotnje festivalsko veče je potom nastavljeno projekcijom filma Daneta Stanojčić “Godine u (v)etru”, a završeno je projekcijama filmova u zvaničnoj konkurenciji. Publika je najpre pogledala “Južni vetar” Miloša Avramonića, a onda i “Pijavice”, za koji su scenario uradili David Albahari, Dušan Spasojević i Dragan Marinković, koji je i režirao.

E. A. / Foto: Festival filmskog scenarija

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde