Nagrada “Duga” autorskom timu serije “Jutro će promeniti sve” za doprinos borbi protiv homofobije

0
80

Nagradu pod nazivom “Duga” je osnovala Gej strejt alijansa. Ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Nagrada "Duga" seriji "Jutro će promeniti sve" za doprinos borbi protiv homofobije
Glavni junaci serije “Jutro će promeniti sve”, Foto: RTS

Autorsko-producentski tim serije “Jutro će promeniti sve” dobitnik je ovogodišnje, sedme po redu, nagrade “Duga”. Priznanje dodeljuje Gej strejt alijansa za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

VLADIMIR TAGIĆ i GORAN STANKOVIĆ o seriji “Jutro će promeniti sve”
Vladimir Tagić u ime autorsko-producentskog tima serije primio je nagradu “Duga”, Foto: Milica Knežević / Gej strejt alijansa

U obrazloženju žirija stoji da su autori i reditelji serije, Goran Stanković i Vladimir Tagić, uz Milicu Tomović i brojnu ekipu scenarista, u produkciji RTS-a, Radio televizije Republike Srpske i kuće “This and that”, stvorili igranu seriju koja se umnogome razlikuje od do sada viđenih, i koja na savremen i osvežavajući način prati generaciju mladih ljudi u Srbiji i njihove životne izazove. Autori serije su uspeli da izbegnu uobičajenu stereotipizaciju LGBT populacije i prikažu je vrlo realistično. Prikazivanje ove serije na RTS-u, čime je ona stekla veliku vidljivost i gledanost, izazvalo je dosta reakcija, ali i pozitivnih komentara, kako generalno u javnosti, tako i u samoj LGBT zajednici.

PGP RTS objavio CD sa muzikom iz serije “Jutro će promeniti sve”
Nagrada "Duga" seriji "Jutro će promeniti sve" za doprinos borbi protiv homofobije
Iz serije “Jutro će promeniti sve”, Foto: RTS

– Kako su mladi širom Srbije napokon dobili igrano ostvarenje sa čijim likovima u značajnoj meri mogu da se identifikuju. Tako su se i mnoge LGBT osobe među njima identifikovale sa likovima iz serije. A, neke od njih je sama serija ohrabrila i pomogla im da se autuju svojim najbližima – ističe žiri u svom obrazloženju.

Članovi ovogodišnjeg žirija su bili: Irena Mišović, modna urednica i novinarka, prošlogodišnja dobitnica nagrade; Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave grada Beograda; Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a; Ljiljana Smajlović, novinarka i bivša predsednica UNS-a; prof. dr Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu; Jovana Šesterikov, novinarka; Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove; Predrag Azdejković, predsednik GLIC; i Lazar Pavlović, predsednik GSA, kao predstavnik osnivača nagrade.

JOVANA STOJILJKOVIĆ: Gluma je moj način izražavanja i učestvovanja u ovom svetu

Namera je bila i da se istakne značaj koji kulturno-zabavni program ima u širenju tolerancije u društvu i prema LGBT populaciji i prema svim drugim manjinskim grupama. Takođe, ovim su želeli da pozovu RTS i sve druge produkcijske kuće, kao i sve ostale autore, da se u budućnosti mnogo više bave sličnim temama. Jer, time se daje nesumnjiv doprinos stvaranju društva jednakih šansi za sve.

U užem izboru za nagradu ove godine bili su još i VICE Srbija; Centar za zaštitu i pomoć tražilaca azila (CZA); fotograf Aleksandar Crnogorac; i predsednik LDP Čedomir Jovanović. Prethodni dobitnici/ce nagrade su modna urednica i novinarka Irena Mišović; predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić; oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović; ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević; i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde