Zvezdara teatar: Dug aplauz za “Ljubav u Savamali”

0
281

Sudeći po prvim komentarima Zvezdara teatar ima novu predstavu koju će publika rado gledati.

Zvezdara teatar: Dug aplauz za "Ljubav u Savamali"
Foto: Zvezdara teatar

Predstava “Ljubav u Savamali” je premijerno izvedena 16. novembra, a dug aplauz publike na kraju bio je najbolji pokazatelj koliko im se dopala. Predstava je nastala po tekstu Ivana Lalića u režiji Darijana Mihajlovića, a glumačku ekipu čine Feđa Stojanović; Elizabeta Đorevska; Mina Sovtić; Branko Vidaković; Milan Vasić; Lena Bogdanović i Nikola Šurbanović.

IVAN LALIĆ: Romeo i Julija iz Savamale u Zvezdara teatru

Iako je u samom fokusu predstave migrantska kriza, aktuelna tema koja izaziva brojne probleme i patnju velikog broja ljudi, ovaj komad uspeva da u takvoj temi pronađe i naglasi ono komično i lepo što iz takvih okolnosti može da nastane. “Ljubav u Savamali” prikazuje prevazilaženje stereotipa i različitosti. Kao i pobedu “zabranjene ljubavi”. Upravo ovakav pristup dopao se reditelju Darijanu Mihajloviću.

Zvezdara teatar: Dug aplauz za "Ljubav u Savamali"
Darijan Mihajlović, Foto: Zvezdara teatar

– Mislim da je ta tema do sada obrađivana na neke načine koji su prilično neprimereni nama. Dosta se obrađivala onako kako je vide neki drugi narodi. Ali mislim da je mi ovde u Srbiji, budući da smo sami iskusili tolike nesreće, uvek uzimamo onako kroz smeh, kroz šalu, kroz nešto što je nama svojstveno. Zato mi se i dopao Ivanov pristup da se tako obradi ova tema i da se u stvari ispriča priča i o nama, a ne samo o migrantskoj krizi – kaže Mihajlović.

Snima se TV serija “Moja generacija”, Đule i Graja pišu muziku

U fokusu predstave je jedna porodica koja uspeva da prevaziđe predrasude i prihvati za svog člana jednog migranta.
– Kada pričamo o temi komada, ovde je u centru jedna porodica – naša, balkanska, zarozana, musava sa puno amplituda u ponašanju, ali negde topla. Ovo je generički postavljeno ne samo kao priča o “Romeu i Juliji”, koji su izvučeni u prvi plan, već generalno o odnosu prema bližnjem svom. To je melodrama, ako bude i suza i smeha mislim da ćemo pobediti. Verujem da ova glumačka ekipa ima kapaciteta – izjavio je pisac komada Lalić.

Serijal “Narodno pozorište u deset činova” od 21. novembra na RTS 2
Zvezdara teatar: Dug aplauz za "Ljubav u Savamali"
Ivan Lalić sa suprugom Majom, Foto: Zvezdara teatar

Glumci Feđa Stojanović i Branko Vidaković, kao predsednik i zamenik predsednika kućnog saveta zgrade koja se nalazi u neposrednoj blizini migrantskog centra, već u prvoj sceni svojim neodoljivim humorom nasmejali su publiku. Zabavne su bile i stalne prepirke između dvoje toliko različitih supružnika, Luke i Vere, koje u predstavi tumače Feđa Stojanović i Elizabeta Đorevska.
– Za mene je ova uloga jako zanimljiva zato što ima jedan veliki preokret. Od jednog ultra ksenofoba i nacionaliste, on se negde preokrene u načinu razmišljanja. To je ono što je meni bilo najzanimljivije u samoj priči – kazao je o svom liku Feđa.

Narodno pozorište: Premijerno izveden “Balkanski špijun”, ansambl predstavu posvetio Predragu Ejdusu

– Između Feđe i mene je konstatno svađa u komadu. Spadamo u onaj par koji je kontrastan totalno, to su kontrasti koji se privlače i u mnogo slučajeva se spoje na nekim neočekivanim mestima – dodala je Đorevska.Glumac Branko Vidaković tumači ulogu komšije Bogdana.

Zvezdara teatar: Dug aplauz za "Ljubav u Savamali"
Feđa Stojanović igra Luku, Foto: Zvezdara teatar

– Ja igram komšiju Bogdana, koji se trudi da ne bude sve baš tako ružičasto. On je Ilija Čvorović u malom, špijun u zgradi, ali koji ima neke svoje tople momente. Jer, niko nije sasvim crn ni sasvim beo. Moj lik je dobar primer za to i mislim da ako dobro procenjujem mislim da imamo hit Zvezdara teatra ubuduće – smatra Vidaković.

Feđa Stojanović: Vešto kreiranje intriga u seriji “Istine i laži”

Za glumce Minu Sovtić i Milana Vasića ovo je prva uloga u Zvezdara teatru. Mina tumači lik bokserke, grube i opasne devojke koja je odrasla u Savamali. Milan igra migranta Ahmeda koji na svom teškom i neizvesnom putu uspeva da pronađe ljubav, upravo u nedodirljivoj bokserki. Budući da se lik Ahmed bavi pevanjem, Vasić je u predstavi otpevao nekoliko pesama, na koje je publika reagovala aplauzom.

Ljiljana Dragutinović dobitnik “Zlatnog ćurana” za životno delo
Zvezdara teatar: Dug aplauz za "Ljubav u Savamali"
Milan Vasić tumači lik migranta Ahmeda, Foto Zvezdara teatar

– Mislim da se u ovom pozorištu glumac oseća kao autor dela i ima potpunu slobodu nad onim što stvara. Mislim da je suština naše profesije da rušimo mostove i da gledaoci na sceni vide neke ljude koji su im stranci i da onda u njima prepoznaju nešto srodno i blisko, i da ih razumeju – rekla je Mina.
– Dok sam radio u Vranju, Leskovcu, na Kosovu… meni je ovo pozorište uvek imalo neku toplinu. Nekako mi je drugačije od svih pozorišta u Beogradu. Velika mi je čast što sam ovde, deo ekipe i nadam se da sam napravio dobar posao. Imam baš dobro napisanu ulogu, nije bila teška da je napravim. I, eto, konačno imam priliku da uz glumu pokažem malo i pevanje koje je lepo uklopljeno, sa puno emocija – rekao je Vasić.

Dani komedije 2018: Žiri i publika saglasni – “Florentinski šešir” najbolja predstava
Zvezdara teatar: Dug aplauz za "Ljubav u Savamali"
Lena Bogdanović i Feđa Stojanović, Foto: Zvezdara teatar

Lena Bogdanović kao novinarka CNN-a i Nikola Šurbanović kao policajac, predstavili su ove tipske likove i naglasili sve stereotipe u vezi sa njima.
– Lizet je pripadnica medija jedne velike televizije. Naši Romeo i Julija iz Savamale imaju jednu dosta čudnu, na prvu pogled grubu dobru vilu. Biće vam jasno kad pogledate predstavu da li je ona spojila Ahmeda i Saru ili ne – kazala je Lena. Njen kolega Nikola tumači jedan od najkomičnijih likova u predstavi:
– Osećam veliku odgovornost, zato što je čast stvarno velika za mladog glumca. Što se tiče mog lika, policajca Stojana, nadam se da ću da opravdam poverenje koje mi je dato – kaže Šurbanović.

26. Vršačka pozorišna jesen: Za publiku najbolja predstava “Korešpodencija”, za žiri “Anika i njena vremena”
Zvezdara teatar: Dug aplauz za "Ljubav u Savamali"
Foto: Zvezdara teatar

– Ovo je priča o ljubavi jednog migranta i jedne devojke iz beogradskog solitera, na granici sa migranstskim centrom. Ta ljubavna priča o nemogućnosti da dvoje ostvare bilo kakav kontakt je zapravo suština dramaturgije većine dramskih dela. Za razliku od “Romea i Julije”, jedne od najpoznatijih drama o nesporazumu, ovaj komad se završava srećno! – rekao je Dušan Kovačević, Zvezdara teatra, dodavši da mu je drago što pozorište nastavlja tradiciju igranja komada domaćih pisaca.

“Ljubav u Savamali” premijerno su odgledale brojne poznate ličnosti, među kojima: Iva Štrljić; Mima Karadžić; Milan Kalinić; Gorčin Stojanović; Darko Bajić; Branka Petrić; Dragan Bujošević; Jelena Trivan i drugi. Naredna izvođenja su 21. i 30. novembra.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde