“Dubioza kolektiv” snimila nezavršenu pesmu Dina Dvornika “Treba mi zraka”

0
309

Numera “Treba mi zraka” iz 2003. godine u izvođenju “Dubioza kolektiva” aktuelnija je nego ikad. Jedan od njenih autora je Dino Dvornik.

Dubioza kolektiv Foto: Facebook/Dubioza kolektiv treba mi zraka
Foto: Facebook / Dubioza kolektiv

Bosansko-hercegovački muzički fenomen, grupa “Dubioza kolektiv”, objavila je pesmu i video spot za numeru “Treba mi zraka” koju su 2003. godine napisali Dino Dvornik i Haris Ćustović.

„Dubioza kolektiv“ objavila spot za pesmu „Himna generacije“

Porodica Dina Dvornika dala je saglasnost da momci iz “Dubioze” pesmu završe i snime u svom maniru. A, objavljena je nedelju dana nakon devete godišnjice Dinove smrti, navodi se u saopštenju.

Deca iz afričkog sirotišta pevaju hit Dina Dvornika

Dino Dvornik, Foto: Promo treba mi zraka
Dino Dvornik, Foto: Promo

– Pesmu smo producirali zajedno sa Harisom Ćustovićem. Zvuči dosta drugačije od naše produkcije, ali smo opet ostali u nekom “Dubioza kolektiv” stilu. Upravo to je i bio izazov ove saradnje: da pesma zadrži svoj duh u kojem je napisana još 2003. godine, a da zvuči kao nešto što bismo napisali danas. Najtužnije je što tematika pesme od pre 14 godina  savršeno korenspondira sa aktuelnim događajima u našoj regiji – kaže Brano Jakubović, klavijaturista “Dubioze”.

Aj Cha festival: Kralj živi i dalje

Spot za pesmu “Treba mi zraka” režirala je splitska rediteljka i fotografkinja Marcella Zanki. A, u glavnoj ulozi je zagrebački glumac Damir Klemenčić.

– Dino Dvornik obeležio je moje odrastanje u Splitu. Bio je drugačiji, bio je buntovnik. Pokretao je i ohrabrivao ljude svojom muzikom i idejama. A, bio je stalno “tu negde”, jedan od nas. Ovaj neočekivani duet vizualizovala sam u Splitu kao omaž Dinu Dvorniku na indirektan način. U našoj priči pratimo lika “izgubljene generacije”. On živi i dalje sa roditeljima, ima problematičnu vezu, ali većinu svog vremena gubi na druženjima i zabavama, gde je gomila sličnih ljudi koji nalaze spas jedan u drugome. Ovo je priča bilo kojeg grada na Balkanu posle rata. Jedino što je čini drugačijom u Splitu je to šta je ovaj grad okružen predivnom osunčanom prirodom i bojama. A to čini totalni kontrast na sivu,  zapravo depresivnu priču – kaže mlada rediteljka.

TREBA MI ZRAKA

Neki vjetar ludi
budi rijeku ljudi
Nade, vrijedno rade
brigade Babilon grade
Miriše manipulacija
a na suzavac demokracija
Znam kako pobjeći se može
danas ću da iskočim
iz vlastite kože.

Treba mi zraka da dišem
Treba mi svjetlost da pišem
Treba mi ljubav da shvatim
kako uz tebe nadu da vratim.

Sjedim, čekam, šutim
svakog dana slutim
Kosti lomi kolotečina
glavu punim praznim riječima
Oko mene simulacija
kolektivna halucinacija
Iz lošeg tripa probuditi se može
danas ću da iskočim
iz vlastite kože.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde