Društvo spektakla: 4. Pozorišni Kustendorf 25. i 26. oktobra na Mećavniku

0
68

Četvrti Pozorišni Kustendorf reditelja Emira Kusturice održaće se 25. i 26. oktobra na Mećavniku, uz podršku kompanije NIS, u organizaciji Rasta Internacionala.

Društvo spektakla: 4. Pozorišni Kustendorf  25. i 26. oktobra na Mećavniku

Pod sloganom “Društvo spektakla” festival će pokušati da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja ne samo osnovni element razonode već i samo srce nestvarnosti ovog društva, odnosno vladajući oblik života.

3. Jesenji pozorišni festival: “Zlatni list” za predstavu “Dok čekamo Godoa”

Zadržavajući internacionalni karakter, u studentskom takmičarskom programu naći će se četiri predstave koje se nadmeću za nagradu “Zlatni list”, dve iz Srbije i po jedna iz Rusije i Poljske. Akademija umetnosti u Novom Sadu, predstaviće se predstavom “Kiseonik”, Ivana Viripajeva; Filmska akademija iz Lođa (Poljska) izvešće komad “Cena života”, dobitnice Pulicerove nagrade Martine Majok; Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja (Rusija) odigraće “Čehov.nekst” (Čehov.next);dok će se Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda predstaviti sa komadom “Džordž Kasplan” Frederika Sontaga.

12. Kustendorf: “Zlatno jaje” za švajcarski film “All Inclusive”
Društvo spektakla: 4. Pozorišni Kustendorf  25. i 26. oktobra na Mećavniku
Nagrade “Zlatni list”, Foto: Kustendorf

Selekcija festivala, kao i prethodnih godina, poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću. On iza sebe ima više uspešnih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji i šire.
– Selekcija je bazirana na odnosu pojedinca i društva, i problemima sveprisutnog nedostatka empatije. Sve predstave se bave osobama koje se nisu snašle u društvu pojedinaca i tragaju za sobom i svojim identitetom, kao uostalom i pozorište – rekao je selektor Nešković o kriterijuma za takmičarski program.

Kusturica o Mihiću: Bio je naš filmski Čehov

U okviru revijalnog programa, gostovaće renomirana srpska pozorišta – Jugoslovensko dramsko pozorište sa nagrađivanom predstavom “Zašto je poludeo gospodin R.”; i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom “Moje dete”.

Drugog dana Festivala, reditelj i osnivač Pozorišnog Kustendorfa, Emir Kusturica, moderiraće debatu sa istaknutim umetnicima- Ovogodišnja tema je “Pozorište u društvu spektakla”.

“Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice stiže u bioskope

Kompanija NIS je četvrtu godinu zaredom generalni sponzor Pozorišnog Kustendorfa. Pružanje podrške projektima iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja, sa posebnim akcentom na razvoj mladih talenata, jedan je od strateških ciljeva kompanije NIS, koji se realizuju pod sloganom “Budućnost na delu”.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde