Drugo izdanje Ravno Selo Film Festival od 23. do 25. juna

0
188

Ovogodišnji festival obogaćen je novim programima.

plakat 2rsffDrugo izdanje Ravno Selo Film Festivala održavaće se u periodu od 23. do 25. juna na tri lokacije u vojvođanskom Ravnom Selu. Ovogodišnji festival će, poput prethodnog, biti festival debitanskog filma, omladinskog filma i filmske muzike. Namenjen je, pre svega, mladima sa ovog područja. Na talasu prošlogodišnjeg, ove godine festival će svojim aktivnostima nastaviti da podstiče mlade da saznaju, proučavaju i stvaraju ono što će jednoga dana biti nova filmska dela. Novi program, Filmske radionice, omogućiće omladincima iz cele Srbije da snimaju svoje kratke filmove tokom trajanja festivala koji će tematski upotpuniti sam program i biti premijerno prikazani u noći svečanog zatvaranja festivala.

Lazar Ristovski pokreće filmski festival u rodnom selu
prvo izdanje rsff otvorila je olivera katarina
Prvo izdanje Ravno Selo Film Festival otvorila je Olivera Katarina, Foto: Promo

Program Dugometražnog debitanskog filma odvijaće se u večernjim časovima pod zvezdama, iza Doma kulture Ravno Selo. Biće, kao i prošle godine, prikazano pet debitanskih ostvarenja iz regiona, ali i iz sveta. Tačnije iz ruske kinematografije. Debitanski filmovi će biti prvi i drugi filmovi reditelja, i takmičiće se za dve novčane nagrade. A, to su Zlatni klip za Najbolji film po izboru publike u iznosu od 1.000 evra; i Zlatni klip za Najboljeg reditelja debitanta, u iznosu od 1.500 evra, po izboru stručnog žirija. Članovi žirija će biti ugledni umetnici, kompozitor filmske muzike, reditelj i glumac.

Ravno Selo Film Fest: Sledeće godine festival će trajati sedam dana
Dom kulture u Ravnom Selu
Dom kulture u Ravnom Selu, Foto: Promo

Program Kratkometražnog omladinskog filma će se odvijati u sali OŠ “Branko Radičević” u Ravnom Selu. Tokom četiri festivalska dana tu će biti prikazani studentski filmovi. Domaćin ovog programa je Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda. Ovogodišnji gosti će biti predstavnici projekta Looking China. Tokom trajanja festivala u ovom programu će biti prikazani studentski filmovi koje su snimali srpski studenti u zemlji i u Kini. Oni će posle projekcija lično izneti svoja iskustva i motive za bavljenje sedmom umetnošću. A, u nadi i želji da inspirišu nove generacije da se odluče za neko od filmskih zanimanja. Najbolji film po oceni mlade publike biće nagrađen plaketom Zlatni klip za mladog autora.

Lazar Ristovski uz trubače zapevaće „Mesečinu“ na festivalu u Ravnom Selu

RSFFProgram Filmske radionice nastaće na temeljima koje smo postavili prošle godine osnivanjem Ravno Selo film festivala, zajedno sa srednjoškolcima i studentima koji su imali priliku da se upoznaju sa studentskim filmom i gostima koji su im približili svoja iskustva bavljenja filmom. Uz pomoć mentora, petnaestoro mladih će tokom festivala snimiti tri kratka filma na izabranu temu. Premijerno će ih prikazati tokom Svečanog zatvaranja u poslednjoj festivalskoj večeri. Najbolji (cela ekipa) od njih biće nagrađeni putovanjem na jedan od filmskih festivala u regionu.

Program Filmske lekcije će se ove godine održavati u prostoru Doma kulture, na otvorenom. Tu će poznata imena srpskog filma govoriti o sedmoj umetnosti i svom angažmanu i radu na poznatim srpskim filmovima i serijama. Ove interaktivne lekcije omogućiće svim zainteresovanima da saznaju više i upoznaju se sa temama koje nisu dostupne najširoj javnosti a koje sve zanimaju.

„Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“: General Diković posetio ekipu u Ripnju
sa prošlogodišnjeg zatvaranja festivala
Rade Šerbedžija na lanjskom zatvaranju festivala, Foto: Promo

– Jedan od ciljeva festivala je približavanje filma, kao i fimskih stvaralaca mladim ljudima iz ovog kraja. Sa druge strane, cilj je i edukacija i motivacija omladine da se u budućnosti bavi kinematografijom tako što će se obogatiti njeno gledalačko iskustvo i pomoći umetnički razvoj! – ističu iz “Zillion filma”, produkcijke kuće Lazara Ristovskog, koja je glavni organizator festivala.

Izbor filmova za program ovogodišnjeg festivala poveren je Ivanu Karlu. Podsetimo, Lazar Ristovski je osnivač ovog festivala, koji su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine; Mesna zajednica Ravnog Sela; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije; i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.

Ravno Selo je naselje u opštini Vrbas, u Južnobačkom okrugu, u kom živi oko 3.500 stanovnika, među kojima je dosta mladih.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde