Drugi “Vikend vračarskog filma”: Sećanje na Milenu i Gagu

0
104

Cilj kulturološkog projekta ”Vikend vračarskog filma”, koji je pripremio Centar za kulturu “Božidarac”, je pozitivna afirmacija na kulturno i umetničko nasleđe, kao i otvaranje mogućnosti za rađanje novih ideja i inspiracija iz ovog perioda.

Božidarac poziva publiku na drugi “Vikend vračarskog filma”, koji će se održati 23. i 24. avgusta u parku vojvode Petra Bojovića (preko puta kafane “Kalenić”). Biće to kroz filmove podsećanje na najlepši i najvoljeniji glumački par stare Jugoslavije – Milenu Dravić i Dragana Gagu Nikolića. Oni su ujedno bili i Vračarci.

Odlazak dive Milene Dravić: Osvajala je šarmom, ljupkošću i dobrotom

Program kreće u petak sa početkom u 20,30h, projekcijom filma “Nacionalna klasa” Gorana Markovića sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi. Saga o automobilskom asu nacionalne klase Flojdu doživeo je status jugoslovenskog i srpskog filmskog klasika. Mangupluk momka iz beogradskog predgrađa mogao je tako da dočara samo Gaga Nikolić, koji je tu mangupsku crtu maestralno nosio kako na filmu tako i u životu. Drama Flojda na razmeđi mladosti i zrelog doba drama je svakog momka od 27 godina.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci
Milena Dravić Dragan Nikolić Obraz uz Obraz
Milena i Dragan u seriji “Obraz uz obraz”

Drugog dana, odnosno u subotu (20,30h), biće prikazano ostvarenje Milane Dravić u filmu “Nije lako sa muškarcima” reditelja Mahaila Miše Vukobratovića. Komedija koja može da se tumači i isčitava feministički jer glavna junakinja je zaposlena, razvedena, samohrana majka tri ćerke, koja gradi karijeru, brine se o deci, ali ugađa i sebi, svojim potrebama i željama. Gordana je trezvena, jaka i emancipovana žena. U njenom karakteru nije vidljiva sentimentalnost, neuravnoteženost i ostala stereotipizacija “ženskih osobina”. Milena je uspela da i pored “obaveznog” seksizma i šovinizma, koji je obilovao domaćim filmom, odbrani svoje likove. Davala im je specifičnu važnost i snagu izraza.

U svet filma i retrospektivu na tu epohu posetioce će uvesti Marko Novaković, filmski i pozorišni reditelj (RTS). On će sa prisutnima podeliti anegdote o glumcima i njihovom umetničkom stvaralaštvu.

65. Pulski filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić
Dragan Nikolić i Milena Dravić dobili mural u Doboju
Milena Dravić i Dragan Nikolić na muralu u Doboju

– U okviru bioskopa na otvorenom, ovog leta smo se već podestili na poznate Vračarce i Vračarke, koji su obeležili srpsku i jugoslovensku kinematografiju, kao što su Velimir Bata Živojinović; Zoran Radmilović; Petar Kralj; Slobodan Cica Perović; Sofija Soja Jovanović; i mnogi drugi. Očekujemo vas u petak i subotu uveče, u Letnjem bioskopu Božidarac! – kažu iz Božidarca.

Projekat “Vikend vračarskog filma” je podržan od strane osnivača ustanove GO Vračar; Grada Beograda; Udruženja “Klaster Ina”; i “Avala Filma”. Ulaz je besplatan na sve programske celine.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde