Comedy Fest u bioskopima u Beogradu i Novom Sadu

0
323

Komedija na filmu je kao žanrovsko opredeljenje poslednjih godina zbog visoke komercijalnosti svojih predstavnika umnogome izašla iz okvira interesovanja stručnih krugova u kinematografiji.

Comedy FestNa tom putu kao da je zaboravljeno da je komedija ne samo jedan od najradije gledanih već i jedan od najplodnijih žanrova u istoriji kinematografije. Od vremena nemog filma i klasika Čarlija Čaplina, Harolda Lojda i Bastera Kitona, preko klasičnog Holivuda, italijanskog i francuskog bioskopskog humora pedesetih i šezdesetih, danskih erotskih komedija, španske društveno angažovane komedije, sa autorima u rasponu od Bilija Vajldera do Pedra Almodovara, od Žaka Tatija do Mišela Azanavicijusa, ovaj žanr je ostavio izuzetno dubok trag.

Rakovica dobija najlepši bioskop u Beogradu – Cine Grand

Kad je reč o jugoslovenskom filmu, komedije su takođe najzastupljenije među njenim klasicima. Komedija je ne samo u temeljima filma kao umetničkog izraza već je partikularno važna za srpsku kinematografsku tradiciju. Zato su organizatori pokrenuli krajem maja Comedy fest, a sada će biti i drugo izdanje ovog festivala.

comedy festDrugi Comedy Fest (Festival komedije) biće održan od 18. do 22. oktobra u Dvorani Kulturnog centra; Cineplexxu BIG; i Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu; kao i u Cineplexu Arena u Novom Sadu. Na programu će biti 10 premijernih naslova od koji bar polovina neće imati kasniju bioskopsku distribuciju.

Crnogorski „Pajtonovci“ uskoro u bioskopima u regionu

U Muzeju kinoteke u Uzun Mirkovoj biće prikazano nekoliko filmova koji će predstavljati omaž komičarima koji su nas napustili u ovoj godini. A, među njima su Ljubiša Samardžić, Džeri Luis i Hari Din Stenton, poručuju organizatori.

Fokus ovogodišnje selekcije je na evropskoj filmskoj komediji. Ona u poslednjih nekoliko godina doživljava pravi procvat. Naročito u Španiji, Francuskoj i Italiji.

comedy festŠpansku komediju predstavljaće “Junačine” (Cuerpo de élite). To je jedan od najgledanijih filmova u Španiji prošle godine. Debitantsko je ostvarenje Hoakina Mazona, koji će svećano otvoriti ovogodišnji festival. Kao posebnu poslasticu organizatori najavljuju evropsku premijeru filma “Samo jednom se živi” (Sólo se vive una vez). Režirao ga je debitant Federiko Kueve. Reč je o argentinsko-španskoj koprodukciji sa Žerarom Depardjeom i Santjagom Segurom u glavnim ulogama.

Kad Milica Todorović zapeva „Jutros mi je ruža procvetala“, Ben Kingsli pleše

Francuze predvodi reditelj Bruno Šiš filmom “Tuđu glavu nosim” (L’un dans l’autre). Ovo ostvarenje je pre nekoliko nedelja imalo francusku premijeru. Tu je i belgijsko-francuska koprodukcija “Prijateljice u istini i laži” (Faut pas lui dire). Režirala je Solanž Sikirel, a sa divom francuskog filma Brižit Fosi u jednoj od uloga.

comedy festNa Comedy festu biće prikazan i jedan od najboljih italijanskih filmova godine, “Imam prijatelje u raju” (Ho amici in paradiso) Fabricija Marije Kortezea. Gledaoci će moći da pogledaju i najgledaniju rusku komediju godine “Bakuta lakog morala” (Бабушка лёгкого поведения) Marijusa Balčunasa.

Premijera filma „Prokleti pas“ Dragana Pešikana

Britansku komediju predstavljaće “Mir brate” (Gun Shy) Sajmona Vesta sa Antoniom Banderasom i Olgom Kirilienko. Biće to takođe evropska premijera, pošto ostvarenje nije ni u Britaniji još prikazano.

comedy festNa Comedy Fest iz SAD dolaze dva filma. “Kako ubiti Gantera” (Killing Gunther) predstavlja trijumfalni povratak Arnolda Švarcenegera žanru koji ga je proslavio osamdesetih i devedesetih (Blizanci, Policajac iz vrtića, Junior). A, “Neprenosivo” (Non-Transferable) je jedan od najnagrađivanijih nezavisnih filmova godine. Sa velikim uspehom prikazan je na festivalu u Los Anđelesu, kao i na Indie Festu. Režirao ga je Brendan Bredli koji tumači i glavnu mušku ulogu.

Počelo snimanje filma „Balkanska međa“

comedy festOvogodišnju smotru zatvara slovenački film “Pr’Hostar” Luke Marčetića. To je prošlogodišnji iznenađujući hit snimljen po Youtube senzaciji, koji je sa preko 200.000 gledalaca postao jedan od najgledanijih filmova u Sloveniji svih vremena.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde