Premijera u Madlenianumu: Drama “Iza zatvorenih vrata” 11. marta

0
213

Priča Sartra o ljubavi prema sebi, traženju, susretu duša i raspravi sa dušom, uskoro čeka premijerno izvođenje u zemunskom teatru.

Iza zatvorenih vrata Madlenianum Foto: Promo / Vladimir Ilić
Foto: Promo / Vladimir Ilić

Čuveno dramsko delo “Iza zatvorenih vrata” Žana Pola Sartra biće 11. marta premijerno izvedeno na maloj sceni pozorišta Madlenianum. Legendarni komad, čija se radnja zbiva u paklu, a glavni junaci su homoseksualka, bludnica i kukavica, izveden je prvi put u Srbiji 1966. sa neverovatnom glumačkom postavom. Ines je igrala Marija Crnobori, Estelu Olga Spiridonović, a Garsena veliki Marijan Lovrić. Reditelj predstave bio je čuveni Branko Pleša. A, 52 godine kasnije, u kultnom delu velikog mislioca i egzistencijaliste koji je sveprisutan i u sadašnjem vremenu, na sceni u Madlenianumu će se naći nova glumačka postava. Milan Kovačević je u ulozi Garsona (istovremeno je i reditelj predstave), Ines igra Jelica Kovačević, a Estelu Jelena Velkovski. Na scenskoj autentičnosti radila je Aleksandra Kovačević.

Monografija u tri toma za početak 20. sezone Opere i teatra Madlenianum

Iza zatvorenih vrata Madlenianum Foto: Promo / Vladimir Ilić
Foto: Promo / Vladimir Ilić

Predstava obiluje šokantnim scenama, a jedna od junakinja, glumica Jelica Kovačević, kaže da joj je bio veliki izazov da tumači lik žene gej seksualnog opredeljenja.
– Jako je izazovno, uživam u teškim zadacima, trudim se da spoznam to biće u sebi i pronađem pravi put kako bi iznela lik na sceni – kaže Jelica.

Jelena Velkovski tumači težak lik čedomorke.
– Težina, slojevitost i dubina Sartrovih likova je toliko inspirativna i uzbudljiva, da svakim čitanjem, svakom probom otkrivamo jednu novu nijansu i značenje. Čini mi se da i dalje istražujemo i uvek pronađemo novi detalj i novu boju ove drame. Svakako da je izazov i na neki način nosi teret očekivanja takvog pisca. Ali isto tako daje sasvim dovoljno i inspiracije za sigurnost i lepotu igre – kaže Velkovski.

Ovacije na premijeri predstave „Žanka“ u pozorištu Madlenianum

Iza zatvorenih vrata Madlenianum Foto: Promo / Vladimir Ilić
Foto: Promo / Vladimir Ilić

Milan Kovačević kao reditelj donosi jednu snažnu priču o životima svih nas – o empatiji, razvratu, bludničenju, ubistvima, ljubavi, izdaji, kukavičluku, seksualnosti i spoznaji.
Produkcija predstave: Udruženje “Putujući glumac”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde