Dragana Mirković najmlađi dobitnik nagrade za životno delo

0
196

Dragana Mirković (51) je tokom 35 godina karijere neprekidno je pomerala muzičke granice. Nebrojeno puta uspela je da obori rekorde u različitim kategorijama, a nagradama koje je na tom putu dobila odavno se izgubio broj.

Dragana Mirković najmlađi dobitnik nagrade za životno delo
Dragana Mirković, najmlađi dobitnik nagrade za životno delo, priznanje joj je uručio Dragiša Golubović, predsednik SEMUS-a

A od nedelje, 3. novembra, njena kolekcija priznanja je uveličana. Dragana Mirković dobila je – nagradu za životno delo! Folk zvezdi uručeno je ovo prestižno priznanje u direktnom prenosu na RTS-u tokom prvog Sabora narodne muzike Srbije. Dragana Mirković je ubedljivo najmlađi dobitnik ovakvog priznanja u istoriji domaće javne scene. Pevačicu je posebno obradovalo to što je ova nagrada došla upravo od njenih kolega iz Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije.

Sabor narodne muzike Srbije: 24 nove pesme takmiči se 3. novembra

– Kada su mi javili da su me kolege predložile za ovu prestižnu nagradu bila sam počastvovana jer znam kojim je sve velikim umetnicima uručena u prošlosti. Sa druge strane bila sam začuđena, jer sam smatrala da je možda prerano za tako nešto. Ali, rečeno mi je da su oni to jednoglasno usvojili, da je to nagrada za ono što sam učinila za našu muziku tokom svoje karijere, nema nikakve veze sa mojim godinama. I, što se njih tiče, ovo veliko priznanje sam zaslužila i ranije – rekla je Dragana. Istakla je da je izuzetno počastvovana ovakvim priznanjem.

“Zamena” – prva saradnja Dragane Mirković i Mlađana Dinkića

– Želim pre svega da se zahvalim svojoj porodici, prijateljima i saradnicima koji su sve vreme moja podrška. Zatim, kolegama iz SEMUS-a i Sindikata, posebno predsedniku Dragiši Goluboviću na čiji predlog sam ovu nagradu dobila. A, najveću zahvalnost dugujem svojoj publici! Bez nje nikada ne bih stigla tu gde jesam. Ovu nagradu smatram samo dodatnim podstrekom i obavezom da opravdam svo to poverenje i u godinama koje su preda mnom! – zaključila je Dragana.

Zlatni mikrofon za doajena narodne muzike Predraga Živkovića Tozovca
Ivana Šašić Hasan Dudić pobednici prvog sabora narodne muzike 2019.
Pobednici Ivana Šašić i Hasan Dudić u društvu voditelja i Miše Mijatovića

Prvi Sabor narodne muzike Srbije održan u studiju na Košutnjaku. Okupio je brojne kvalitetene pevače, legendarne umetnike, ali pružena je šansa i mladim talentovanim autorima i izvođačima. Mnogi su ovaj festival ocenili kao povratak kvalitetnoj narodnoj muzici. Sve izvođače pratio je Narodni ansambl RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića i Saborski orkestar pod upravom Zorana Vlajića.

Prvom nagradom na festivalu ovenčao se kompozitor i tekstopisac Hasan Dudić, čiju pesmu “Ja sam žena, nisam stena” je izvela Ivana Šašić (aranžman Zorana Vlajića). Prvo mesto u kategoriji najbolje kompozicije laureatu je donelo i 350.000 dinara.

Tradicionalni koncert Ane Bekute u Sava centru – 27. novembra

Drugo mesto i 250.000 dinara osvojio je Nemanja Maksimović i numera “Lepa Stana”. Tekst za ovu pesmu je napisao Krsta Stanković Njenjulović, koji je i autor muzike zajedno Draganom Marinović Simonović. Treće mesto i 180.000 dinara osvojio je Nikola Zekić i “Rasti moj zeleni bore”, na muziku i tekst Radoslava Graića.

Finaliste festivala, 24 takmičara, ocenjivao je žiri u kojem su bili: Merima Njegomir; Vesna Zmijanac; Vlada Panović; Neda Ukraden; a predsedavao je Sanja Ilić. Osim njihovih poena, na krajnji redosled učesnika uticali su i glasovi publike (po evrovizijskom sistemu 50:50). Sav prihod koji je sakupljen od SMS glasova otišao je u humanitarne svrhe, Udruženju roditelja dece obolele od malignih bolesti “Zvončica”.

Kako je nastala pesma “Neke ptice nikad ne polete”

Na Saboru su dodeljene i dve nagrade nezavisno od glasova publike i pomenutog stručnog žirija. O dobitnicima je odlučivao autorski stručni žiri, koji se bavio odabirom najboljeg teksta i najboljeg aranžmana. Činili su ga: Marina Tucaković, Slobodan Marković, i Zoran Dašić Daša. Oni su jednoglasno odlučili i nagradili za najbolji aranžman Zorana Vlajića, koji je istovremeno i autor muzike za pesmu “Svedok ljubavi” koju je izveo Kale Dijamant. A, za najbolji tekst Nemanju Radivojšića za pesmu “Kad se duša na žicu poseče”, koju je izveo Đorđe Čavić.

DUŠICA I NEDELJKO BILKIĆ: Naša ljubavna priča

SEMUS je dodelio i priznanja zaslužnim velikanima muzičke scene u kategoriji nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije.
– Nacionalno priznanje za narodnu muziku je najviše priznanje, najveća nagrada koja je ustanovljena u SEMUS-u. Ove godine su je dobili doajeni – Ljubiša Bubiša Simić, Branko Belobrk, Ljubiša Pavković, Lepa Lukić i Nedeljko Bilkić – rekao je Dragiša Golubović Golub, predsednik SEMUS-a.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde