Dr Neletu Karajliću nagrada “Momo Kapor”

0
85

Nagrada “Momo Kapor” dodeljuje se svake godine naizmenično za književnost i likovnu umetnost. Cilj je da se očuva sećanje na poznatog slikara i pisca, kao i pomaže razvoj umetnosti.

Dr Neletu Karajliću nagrada "Momo Kapor"

Deveta po redu nagrada “Momo Kapor” se ove godine dodeljuje za književnost. I, biće uručena dr Neletu Karajliću za roman “Solunska 28”. Iz Zadužbine “Momčilo Momo Kapor” saopšteno je da je odluka doneta jednoglasno, a žiri su činili pisac Muharem Bazdulj (predsednik); glavni i odgovorni urednik “Odbrane” Dragana Marković; i pisac Vule Žurić. Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, roman “Solunska 28” objavio je u izdanju “Lagune”.

“Solunska 28”, novi roman Neleta Karajlića

Ova ugledna nagrada se sastoji od srebrne plakete sa motivom školice i iznosa od 200.000 dinara. Laureatu će biti uručena na dan rođenja velikog umetnika 8. aprila, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda u 12h časova.

Članovi žirija su ubeđeni kako bi se, da je kojim slučajem rešio da se pre izvesnog vremena, a nakon privremenog rastanka sa muzikom i koncertnim nastupima, umesto pisanju, posveti crtanju, slikanju ili vajanju, Karajlić opet našao među laureatima nagrade “Momo Kapor”. Jer, Nele je, kako to i sam u jednoj svojoj pesmi kaže – “de fakto – umjetnik!”

Dr Nele Karajlić promovisao pesmu i spot “Nedelja kad je otišao Hase 2”
5. Nektar OK Fest: Nele Karajlić promovisao "Solunsku 28"
Foto: OK Fest

– Započevši svoje dugo i turbulentno stvaralačko putovanje iz podruma jedne zgrade u sarajevskom naselju Koševo, dr Karajlić je stigao da svoju neiscrpnu stvaralačku energiju podeli sa ljudima širom sveta. Tokom, sada već mnogih, decenija intenzivnog prisustva na domaćoj i svetskoj umetničkoj sceni, dr Karajlić se, da parafraziramo velikog Zorana Radmilovića, oprobao kao (pro)izvođač mnogih umetničkih radova. Iako nijednog trenutka nije odustajao od muzike, ovaj buntovnik sa mnoštvom razloga uspešno je delovao i kao autor i na radiju i televiziji, a očito je bilo samo pitanje trenutka kada će naći vremena da se ozbiljnije posveti i pisanju – navodi žiri u svom obrazloženju.

Uzbudljiv put kroz vreme sa dr Neletom Karajlićem 25. maja na Stadionu Tašmajdan
nele karajlić solunska 28
Dr Nele Karajlić, Foto: Facebook

– Kada se to, pre nekoliko godina, konačno i desilo, domaću i regionalnu javnost je snašao cunami njegove sjajne autobiografske knjige “Fajront u Sarajevu”. A, u junu 2018. profesor emeritus Novog primitivizma svojim brojnim, kako se to lepo na srpskom jeziku kaže “fanovima” dao na uvid svoj prvi roman “Solunska 28”! Reč je o prvom delu ambiciozno zamišljene trilogije. U njoj Karajlić namerava da, pričajući priču o jednoj dorćolskoj adresi, ispriča uzbudljivu povest o sudbini Beograda i njegovih žitelja u predratnim, ratnim i poratnim vremenima.

– Spustivši se na samu obalu Dunava, na mesto na kome će biti podignuta kuća iz naslova romana, uspešno plete gusto predivo priče o mnoštvu ljudi, žena i dece čije neponovljive životne sudbine čine vredne komadiće neobično živopisanog mozaika. Iako nam je svojim dinačinim pripovedanjem u svome prvom romanu dr Karajlić demonstrirao krajnje konsekvence svoje samosvojne pripovedačke poetike do sada iskazivane uglavnom u mnogim njegovim antologijskim pesmama, u ukupnoj atmosferi romana i karakterizaciji likova daje se nazreti i uticaj pripovedačkog umeća samoga Mome Kapora – smatraju članovi žirija.

Arsenal Fest 09: Dr Nele Karajlić priprema visokoenergetski “best of”

– Taj indirektni, možda čak i nesvesni uticaj najoriginalnijeg i najpoetičnijeg tumača same duše grada na ušću dve velike reke, najpre se nazire u samome prihvatanju Beograda kao živog i nežnog organizma koji ni od koga ne traži mnogo, a svima koji to žele daje celog sebe. Upravo je taj, Kaporovom rukom slikani Beograd, mizanscen ove tek započete trotomne romaneskne avanture. Željno iščekujući nastavak hrabro i spretno ispričane priče, žiri sa velikim zadovoljstvom i pijeteteom i ovako oficijelno spaja Momu Kapora i dr Karajlića, dva velika umetnika koji su suštinu svoga stvaralačkog bića utkali u duševni most između dva grada: Sarajeva, u koji će se, valjda, jednoga dana vratiti i Valter, i Beograda, u kome je uvek bilo i biće mesta za sve nas željne one jednostavne ljudske radosti bez koje nema slobode! – zaključuje žiri.

Zadužbina “Momčilo Momo Kapor” osnovana je u Beogradu 11. oktobra 2010. godine odobrenjem Ministarstva kulture Republike Srbije sa ciljem da se očuva i neguje sećanje na velikog slikara i pisca, Momu Kapora (1937-2010).


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde