“Dovlatov” i “Muškarci ne plaču” u konkurenciji za evropskog Oskara

0
90

Evropska filmska akademija (EFA) objavila je naslove 49 najboljih evropskih filmskih ostvarenja nominovanih za Evropsku filmsku nagradu 2018. godine.

"Dovlatov" i "Muškarci ne plaču" u konkurenciji za evropskog OskaraMeđu nominovanima su i “Muškarci ne plaču” u režiji Alena Drljevića (produkcija BiH/Slovenija/Hrvatska/Nemačka) i “Dovlatov”, reditelja Alekseja Germana mlađeg, film koju su producirale Rusija, Poljska i Srbija.

MILAN MARIĆ: Odrastao sam igrajući Dovlatova
Muskarci ne placu
Iz filma “Muskarci ne plaču”, Foto: promo

Bosanskohercegovački sineast Alen Drljević, dobitnik je petnaestak svetskih priznanja i nagrada nakon uspešnog učešća na oko 40 festivala i različitih planetarnih smotri sedme umetnosti za film “Muškarci ne plaču”. “Dovlatov” sa srpskim glumcem Milanom Marićem u glavnoj ulozi je premijerno prikazan je u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala. Tada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike. Film je za prva četiri dana u bioskopima Rusije pogledalo više od 300.000 gledalaca! Sada su ova dva filma među 49 dugometražnih igranih ostvarenja za European Film Awards 2018 godine ili  evropskog Oskara, kako mnogi ovo priznanje nazivaju.

Nagrada za Milana Marića na festivalu u Moskvi
Iz filma "Dovlatov"
Iz filma “Dovlatov”

Učešće 35 zemalja pokazuje veliku raznolikost starokontinentalnog filma. Dvadeset zemalja članica EFA-e su direktno odabrale predstavnika, a lista je dopunjena odlukom selektivnog odbora čiji su predstavnici i stručnjaci Giorgio Coselli (Italija); Elise Jalladeau (Grčka); Christophe Leparc (Francuska); Jacob Neiiendam (Danska); Edvinas Puksa (Litvanija); i Alik Shpilyuk (Ukrajina) odabrali najnadarenije autore, finaliste za prestižnu nagradu. Među kandidatima je i tursko-nemačko-francusko-bugarsko-makedonsko-bosanskoherceegovačka koprodukcija “Divlje stablo kruške” koju je režirao Nuri Bilge Ceylana, dobitnik priznanja Počasno Srce Sarajeva na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu.

46. FEST: „Beogradski pobednik“ uručen Nedi Arnerić, „Šarmer“ najbolji film

efaViše od 35.000 članova EFA uskoro će glasati za nominacije u kategorijama evropskog filma, reditelja, glumca, glumice i scenariste. Nominacije će biti objavljene 10. novembra na Festivalu evropskog filma u Sevilji, u Španiji. Žiri će takođe odlučivati o dodeli EFA Excellence Awards u kategorijama najbolji evropski direktor fotografije; montažer; scenograf; kostimograf; šminker; kompozitor; majstor zvuka; i supervizor vizuelnih efekata.

Gradić fest 2018: 10 razloga zašto morate posetiti Festival uličnih svirača

druga strana svega srbenka dokfilmMila Turajlić sa ostvarenjem “Druga strana svega” ličnoj produkciji ostvarenoj sa Carinom Chichkowsky je među 15 autora dokumentarnih ostvarenja koja takođe figuriraju među finalistima za najznačajnije evropsko filmsko priznanje. Isto kao i hrvatski predstavnik Nebojša Slijepčević sa filmom “Srbenka” u produkciji Vanje Jambrovića.
Dodela 31. Evropskih filmskih nagrada i predstavljanje pobednika održaće se 15. decembra u Sevilji.

Dž. Mujadžić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde