Don Brankovi dani muzike: U Kotoru brojni svetski priznati džezeri

0
185

Poznata imena iz sveta džeza su u Kotoru na ovogodišnjoj manifestaciji Don Brankovi dani muzike. Koncert “Music Forces United” će 13. avgusta održati Bisera Veletanlić, Gabi Novak, Matija Dedić i Vasil Hadžimanov.

Zulfikarpašić, Dedić, Hadžimanov, Foto:  KotorArt

Šesnaesti KotorArt Don Brankovi dani muzike u Kotoru, koji se održavaju od sredine jula do sredine avgusta, na spisku izvođača imaju verovatno najjača pijanistička džez postavka regiona: Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov i Matija Dedić. Sva trojica će se kotorskoj publici predstaviti na koncertima na Ljetnjoj sceni tokom avgusta.

Deca iz afričkog sirotišta pevaju hit Dina Dvornika

Džez je ove godine na scenu KotorArta ponajviše došao zahvaljujući klaviru i pijanistima. Prvi od njih, Marko Črnčec, nastupio je sa violinistom Stefanom Milenkovićem, kao i kolegama koji čine ansambl “Tango Compas”. Studije džez klavira završio je u Gracu, a kao multiinstrumentalista napisao je muzičke aranžmane za džez i pop ansamble.

kotor gabi, bisera, matija, vasil Don Brankovi dani muzikeDžez pijanista Bojan Zulfikarpašić, tek će nastupiti kao pratnja Amire Medunjanin na koncertu 11. avgusta na kotorskoj Ljetnjoj pozornici. Ovaj umetnik koji je svetsku karijeru izgradio u Parizu, školovao se u Mičigenu, a džez povezuje sa tradicijom balkanske muzike. Objavio je više albuma. Do sada je nastupio na više od hiljadu koncerata na najpoznatijim džez festivalima kao što su Montreal, North Sea Jazz, Paris Jazz Festival… Od 2002. nosilac je fracnuske titule Vitez reda umetnosti i književnosti Francuske vlade, kao i nagrade Đango Rajnhart Fracnuske džez akademije.

Na Nišville 2017 nastupaju i Bisera, Vasil, Rambo i Rundek

U završnici ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike, 13. avgusta na Ljetnjoj pozornici, nastupiće dvojica džez pijanista, različitog profila – Matija Dedić i Vasil Hadžimanov. Obojica potiču iz poznatih muzičkih porodica, čiji su roditelji obeležili popularnu i džez scenu bišve Jugoslavije. Vasil se za muziku zainteresovao uz majku Senku i oca Zafira, a Matiju u svet muzike uveli su Gabi Novak i Arsen Dedić.

kotor almiraInače, Hadžimanov se školovao na Koledžu za muziku Berkli, a sarađivao je sa umetnicima kao što su Garison, Pekam, Dženkins, Garzon, Dieng i drugi. Autor je i muzike za više filmova. Poznat je po kombinovanju balkanskih tradicionalnih ritmova i zapadnih muzičkih stilova. Matija Dedić, završio je Džez akademiju u Gracu, a usavršavao se kod Tejlora, Gelpera, Dobinsa, Herisa. Nastupao je u gotovo svim zemljama Evrope, i u SAD, ostvarajući zapažene nastupe sa džez muzičarima. Snimio je više albuma, a poslednji je objavio početkom ove godine, kao posvetu svom ocu Arsenu.

Amira Medunjanin, kraljica sevdaha, u Kotoru će održati 11. avgusta koncert “Alhemija duše”. Brojni kritičari ocenili su da njen zlatni glas obeležava XXI vek.

U seriji o Nemanjićima glumi i Zafir Hadžimanov

Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike oba koncerta realizuje uz podršku Koka-kole. Karte za koncert se prodaju na Kamenom kiosku TO Kotor ispred Vrata od grada od 8 do 20h kao i ispred Ljetnje pozornice dva sata pre početka programa.

E. A. / Izvor: antenam.net

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde