Dom štampe u Beogradu proglašen za spomenik kulture

0
96

Dom štampe u Beogradu nalazi se na Trgu Republike u Beogradu, opština Stari Grad.

Dom štampe u Beogradu proglašen za spomenik kulture

Dom štampe proglašen je za spomenik kulture na osnovu odluke Vlade Srbije, koja je objavljena u Službenom glasniku Srbije broj 57 od 9. avgusta ove godine. Zgrada Doma štampe, u kojoj se nalazi i Pres centar Udruženja novinara Srbije, građena je od 1958. do 1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića. Projekat je nastao, kako se navodi u glasniku, “za potrebe smeštanja” dve institucije – Kulturnog centra Beograda i Saveza novinara Jugoslavije. Inače, novinari su vlastitim sredstvima, od prodaje odmarališta u Rovinju, finansirali izgradnju trećeg sprata Doma štampe. “Kao zgrada građena za smeštaj Kulturnog centra Beograda i Saveza novinara delo je kulturno istorijskih vrednosti”, navodi se u glasniku.

Spomenik Mići Orloviću biće ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10
Dom štampe u Beogradu proglašen za spomenik kulture

Zgrada je u slavu novinara, slikara, političara i jednog od osnivača Tanjuga Moše Pijade, najpre nazvana Dom štampe Moša Pijade, u kojoj je radio i pres centar ove novinske agencije.

Odlukom Vlade utvrđene su mere zaštite Doma štampe i njegove okoline, što podrazumeva “očuvanje izvornog arhitektonskog izraza objekta”; “održanje osnovnog konstruktivnog i skeletnog sistema”; “tehnološko unapređenje postojećih i uvođenje novih instalacija neophodnih za savremeno funkcionisanje”…

Hram Svetog Save

Odluka da Dom štampe dobije status spomenika kulture stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno od 17. avgusta.

E. A. / Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde