Završeno snimanje dokumentarnog filma o Nušićijadi

0
223

Nušićijada slavi 50 godina postojanja. Tim povodom snimljen je dokumentarac koji svedoči o začetku ivanjičkog praznika kulture, humora i radosti, ali i značaju kulture za jednu zajednicu.

dokumentarac Nušićijada
Foto: Promo

Dokumentarac će konceptualno pokriti ne samo polje Nušićijade, njenog osnivanja, gašenja i obnove, već i mnogo širi kontekst na tragu kulture u Srbiji i njenih razvojnih putanja. Brojni sagovornici, poznavaoci kulture i umetnosti, glumci, režiseri, profesori, akademski radnici, svojim svedočenjima o Nušićijadi, ali i Ivanjici i njenoj specifičnoj atmosferi, učinili su ovaj film posebno značajnim.

– Ivanjica je jedino mesto u kom sam ikada snimao, a odakle glumci tokom pauze i odmora nisu odlazili, nego su i svoje porodice dovodili i ostajali u Ivanjici – rekao je Zdravko Šotra, naš čuveni reditelj, čija su serija i film “Više od igre” identitetski obeležili varoš na Moravici. Šotra je govorio o svojim sećanjima na snimanja u “Malom Holivudu”, brojnim anegdotama glumaca i profesionalaca iz sveta umetnosti, kao i razlozima o prestanku snimanja u Ivanjici.

dokumentarac o nušićijadi
Petar Božović i Zdravko Šotra, Foto: Promo

Veliki glumac i dugogodišnji prijatelj Nušićijade, Petar Božović, povešće publiku kroz svoja sećanja o prvim susretima sa Ivanjicom i festivalom. Za Ivanjicu ga vežu brojne uspomene kao što je rođenje sina tokom jednog od snimanja. Ima i prijatelji koje je tamo stekao. Zahvaljujući toj ljubavi podržava Nušićijadu od njene obnove.

O starim Nušićijadama govorio je i Todor Lalicki, čuveni scenograf. On je bio i vinovnik festivala, svedok njegove fantastične atmosfere koju su gradili Novak, Soja, Denić, Žmukić i ostali velikani. Ali, i “zamrzavanja”, za koje tvrdi da je došlo usled nacionalnog obračuna sa anarholiberalima, kada su nestale i brojne slične manifestacije.

dokumentarac o nušićijadi, seka sablić
Seka Sablić tokom snimanja dokumentarca o ivanjičkom festivalu, Foto: Promo

O fenomenu gašenja manifestacija u unutrašnjosti i autocenzuri, kakva je danas ponovo aktuelna, govorila je i profesorka FDU Milena Dragićević Šešić. Ona je napomenula da je Nušićijada važna upravo jer ignoriše cenzuru i uživa u samoironiji.

O važnosti ironije i humora govorio je i veliki reditelj Goran Marković:
– Humora ima svuda gde ima bola. I veoma je važno taj bol proživeti kroz smeh.

Zoran Kesić, novinar, humorista je  redovni gost Nušićijade. On i Vojkan Arsić, reditelj predstave “Sumnjivo lice”, ne smatraju da je festival toliko hrabar koliko lud zbog dozvoljavanja humora na račun svakog sistema, pojedinca ili pojave. Sa njima se slaže i Petar Arbutina, rodonačelnik ivanjičkog “Satiranja”. Arbutina smatra da je Nušićijada pokazala da je Nušić itekako živ. I da se na njegovom tragu može i stvarati i živeti.

dokumentarac o nušićijadi
Sergej Trifunović, Foto: Promo

– Nušićijada je uspela da dovede kulturu u kraj u čije gradove kultura ne zalazi prečesto. Ceo grad diše za taj festival – kaže Sergej Trifunović, dragi gost obnovljene Nušićijade, veliki glumac i humanitarac.

I ostali sagovornici slično opisuju festival. Jovica Dimitrijević, čovek koji je predložio novog ivanjičkog Nušića, poznavalac muzičke scene sa kojim tim Nušićijade radi od same obnove festivala, kaže:
– To je i festival i karneval i edukacija i još mnogo toga na jednom mestu. Izvor novih ideja i mogućnosti koje mogu da traju. To je priča jednog grada i cela Ivanjica živi u znaku tog festivala.

Svoje utiske i lični doživljaj Nušićijade za ovaj dokumentarni film preneli su i Ivanjičani, koji pamte staru Nušićijadu. Pričala je i legendarna Jelisavete Seke Sabljić, pa glumica i reditelj Vesna Stanković i reditelj Vojkan Arsić. U dokumentarcu su govorili i autor monografije o pola veka Nušićijade profesor Svetislav Marković, kao i unuk Branislava Nušića Ivan Predić.
Režiju filma potpisuje Narcisa Darijević Marković, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i članica festivalskog tima Nušićijade.

Film će biti premijerno prikazan 24. avgusta 2017, dan pre zvaničnog otvaranja festivala, u okviru Svečane akademije.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde