Dokumentarni film “Indexi” – omaž vremenu kada je jutro moglo da promeni sve

0
101

Premijeru je dokumentarac imao na 5. festivalu muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam, nedavno održanom u Beogradu. Tu je osvojio simpatije gledalaca i okitio se nagradama stručnog žirija i publike.

Dokumentarni film "Indexi" - omaž vremenu kada je jutro moglo da promeni sve
Dokumentarni film “Indexi” je priča o Davorinu, Bodi, Sarajevu, Jugoslaviji…

Dugometražni dokumentarni film “Indexi” urađen je u produkciji BHRT-a. To je priča o jednom od najvažnijih sastava pop/rok scene bivše Jugoslavije. A ispričali su je scenarista Bojan Hadžiabdić i režiser Zoran Kubura, autorski dvojac iz redakcije Dokumentarnog programa BHT1. Oni su kroz precizan spoj neverovatnog arhivskog materijala i upečatljivim intervjuima dali sliku o “Indexima”, ali i o vremenu u kom su radili. Osim članova grupe u filmu govore i Josipa Lisac, Abdulah Sidran, Goran Bregović i mnogi poznati muzički novinari iz regiona.

– Ovaj film, stvaran čak tri godine, otkriva i aktuelizuje neverovatan potencijal i talenat kakav su umetnici imali na ovim prostorima. Ljudi koji su prošli kroz ovaj bend i njihovo tiho ili glasno svedočenje je prava vrednost ovog izvanrednog filma, kao omaž vremenu kada je jutro zaista moglo da promeni sve – ocenio je žiri 5. Dok’n’Ritam. A članovi su bili reditelj Milorad Milinković; profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti Aleksandar S. Janković; i glumac, muzičar i frontmen sastava “Zoster” Mario Knezović.

5. Dok’n’Ritam: Trijumf dokumentarca “Indexi”

Dokumentarni film “Indexi” (112 minuta) osim prebogate dokumentaristike o sjajanom bendu Jugoslavije, obiluje emotivnim, ljudskim priča o članovima benda i kolektivu samom, koji je menjao mnoge članove ali čuvao svoj suštinski karakter grupe zaljubljenika u muziku, zanesenjaka, entuzijasta… Oni su u bavljenje muzikom ušli iz najčistijih pobuda, bez želje za “velikom” karijerom, postizanjem ciljeva, sticanjem zlatnih i platinastih ploča i nagrada. Dokumentarac živo pokazuje i dokazuje da su “Indexi” takvi bili od početka i da su takvi ostali do kraja, koji je nastupio kada su dvojica ključnih članova, gitarista i autor velikog dela muzike, Slobodan Boda Kovačević, i pevač Davorin Popović, preminuli, iste 2001. godine.

Izgubljena i nikad objavljena pesma “Ti misliš dobro bi bilo” u interpretaciji Davorina Popovića
bojan_sidran_zoran_dinno_foto
Bojan Hadžiabdić, Abdulah Sidran, Zoran Kubura i Dinno Kasalo

Jedan od najzanimljivijih delova filma čini epizoda o famoznoj izgubljenoj pesmi “Izvor”. Reč je o progresivnoj rok temi kojom su “Indexi” pobedili 1971. u rok programu Zagrebačkog festivala. Ova kompozicija nikada nije snimljena u studiju. Godinama je bila deo mitova o izgubljenim delima “Indexa”, za koje se verovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura uspeli su da pronađu i prikažu snimak pesme “Izvor” u ovom dokumentarcu. Jedan slušalac Radio Zagreba snimio je direktni prenos Zagrebačkog festivala sa radija na magnetofonsku traku, i 39 godina kasnije taj snimak dospeo je u ruke bivšeg klavijaturiste “Indexa”, Miroslava Marausa.

Đule objavio fotku sa Čolom i Davorinom iz 1972.

Dokumenatrac prikazuje i snimke napravljene amaterskom kamerom sa turneje “Indexa”, Zdravka Čolića i Bisere Veletanlić po Sovjetskom Savezu 1972, sa raznim anegdotama sa te dvoipomesečne turneje.

Tu su i priče o praktično svim od mnogobrojnih članova benda od osnivanja 1962. godine, pa čak i do postindeksovske faze zvane “Indeksi i prijatelji”. Takođe i ona najveća i najvažnija priča – o magiji nastajanja njihove muzike, i o ljubavi između “Indexa” i njihovog rodnog grada, Sarajeva, ali i cele njihove zemlje, Jugoslavije.

Hit za sva vremena: “Odiseja” napisana u gradskom prevozu
indexi_snimanje_ranko ok
Ranko Rihtman na snimanju dokumentarca “Indexi”

Autori su uspeli da dokuči mnoge kreativne tajne benda. Takođe i da okupi niz relevantnih sagovornika koji su osvetlili razne momente iz istorijata benda kako su ih oni doživeli. To su pre svega članove benda, počevši od najistrajnijeg bas gitariste “Indexa”, Fadila Redžića; preko arhivskih snimaka intervjua Bode Kovačevića i Davorina Popovića; pa osnivača benda Ismeta Arnautalića i Šefka Akšamije; zatim Kornelija Bate Kovača; Ranka Rihtmana; Sinana Alimanovića; Vlade Pravdića; Đorđa Uzelca; Milića Vukašinovića… pored njih u filmu o “Indexima” govore još i Abdulah Sidran; Josipa Lisac; Siniša Škarica; Petar Peca Popović; Hrvoje Hegedušić; Ismeta Krvavac; Mišo Marić; Maja Perfiljeva; Željko Altarac; Goran Bregović.

“Što to bješe ljubav” autori namenili Čoli, Huljić “zakuvao” pa završila kod Olivera

Kako su mnogi gledaoci konstatovali, ovaj film trebalo bi da pogledaju i mladi i stari, a svi koji “Indexe” iz nekog razloga nisu voleli, zavoleće nakon odgledanog dokumentarca. Naravno, oni koji su ih voleli, voleće ih još više.

– Godine 1962. petorica brucoša su odlučili da naprave bend. Akustične gitare su pretvorili u električne uz pomoć prekidača iz kupatila i čepova sa paste za zube. Godine 1966. ušli su u istoriju kao tvorci prvog autorskog rock singla na našem jeziku. “Rokeri u frakovima” su kroz četiri decenije postojanja lutali od avangarde do festivalskih šlagera i nazad, sve vreme opstajući kao jedna od najautentičnijih pojava jugoslovenske muzičke scene i zaštitni znak grada u kojem su stvarali. Sarajevo je iznedrilo i tiražnije i popularnije bendove od “Indexa”, ali za Sarajlije nikada niko nije bio veći od njih… – navodi se u dokumentarnom filmu “Indexi”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde