Beogradska premijera dokumentarca “No smoking in Sarajevo”

0
414

Dokumentarac “No smoking in Sarajevo” posvećen sastavu “Zabranjeno pušenje”, u režiji Italijana Đanluke Lofreda i francuskoj produkciji, biće prikazan u subotu uveče (20.30) u Domu Kulture Studentski grad u okviru Festivala “Dok’n’ritam”.

– Vozdra raja! Pozivam vas sve 3. juna na festival “Dok’n ritam”. Naš dokumentarni film “No smoking in Sarajevo” je u takmičarskoj konkurenciji. Glas za nas je glas razuma, glas visokih intelektualnih i ljudskih sposobnosti. Dođite na festival jaranstva i rahatluka – pozvao je Sejo Sekson publiku.

Slika iz filma No smoking in Sarajevo; Zabranjeno pušenje
Iz filma “No smoking in Sarajevo”

Film je pun sjajne muzike, arhivskih snimaka i veoma emotivnih priča trojice osnivača i glavnih aktera pokreta “Nju Primitivs” – Neleta Karajlića, Seje Seksona i Zenita Đozića. Neki su bivši, a neki sadašnji članovi grupe “Zabranjeno pušenje”. Dokumentarac kroz priču o Neletu, Seji i Zenitu, govori i o nekadašnjoj Jugoslaviji, koju je podelio i razorio rat.

Uoči premijere filma “No smoking in Sarajevo” autorski dvojac koji je napisao najveće hitove poznate grupe, izričit je da nikad više neće zajedno stati na pozornicu i zasvirati „Zenica bluz“ ili „Bos ili hadžija“.

„Direktori“, „Zabranjeno Pušenje“, „Škrtice“ i „Mortal Kombat“ na 15. Belgrade Beer Festu
sejo FOTO PROMO
Nekad jarani, danas neće zajedno na scenu, Foto: Promo

– Preovladava mišljenje da je ovo Neletov dvojnik. On je 1992, kad je prelazio bosansko-srpsku granicu, u stvari otet, nestao ili je negde pokopan. Danas je tu njegov dvojnik. Novi Nele je zaboravio što onaj nikad ne bi: šta je poslanje umetnika i kakvu on moć ima. Današnji Karajlić je neke lekcije preskočio – kaže u filmu Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, i vrlo emotivno dodaje:
– Nele je imao četiri, a ja pet godina kad smo se upoznali. Poznajem ga duže nego mog brata. Doživljavam ga isto kao brata koji je lik iz nekog mog najranijeg sećanja. Imam osećaj da ga znam oduvek.

Nasuprot Seji, Nele Karajlić nimalo nije nostalgičan. On nije prisustvovao sarajevskoj premijeri, a neće ni beogradskoj, ali bi voleo da pogleda film. Za “Kurir” je prokomentarisao izjave svojih saboraca iz nadrealističnih dana.
– Stalno imam osećaj da me dozivaju da se vratim u bend, ali uzalud – kaže Nele i priznaje da bi mu za druži odgovor bilo potrebno mnogo vremena.

Ko pogleda film, saznaće i kakav je odnos Seje prema Emiru Kusturici.
– Nele je dopustio da ga Kusturica izbaci iz sopstvenog benda – rekao je Sejo.

Film 75 minuta.

“Zabranjeno pušenje” na Exit festivalu

Prvi put u karijeri “Zabranjeno pušenje” nastupiće na Fusion bini Exit festivala,  i to u subotu, 8. jula oko ponoći.
– Elvis Dži Kurtović često kaže da je Sejo Sekson zabava za celu porodicu. Ne znam kako ćemo uobičajena tri sata svirke sabiti u 70 minuta, i zadovoljiti tri generacije koje nas prate. Ali, kao što kažu, sreća prati hrabre – rekao je Sejo i dodao je da je njemu lično Exit veoma važan:
– Uvek kad krenu diskusije da je narodna muzika pojela rokenrol za doručak, i da na Balkanu postoji samo turbo folk, pitam imaju li narodnjaci festival kao što je Exit. Ovaj festival je jak argument da rokenrol još postoji i da je važan.

E. A. /Izvor: Kurir, Depo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde