Doktor za rokenrol: U izradi dokumentarac o Miliću Vukašinoviću

0
184

Ovih dana na svom sajtu Studio “Čigoja” najavljuje DVD izdanje dokumentarnog filma o Miliću Vukašinoviću.

Doktor za rokenrol: U izradi dokumentarac o Miliću Vukašinoviću
Milić Vukašinović, Foto: Printskrin YouTube / Čigoja

– E, sad, da vidimo kako sam ja postao doktor za rokenrol! – uvodna je rečenica Milića Vukašinovića za dokumentarnu priču o njegovoj bogatoj rokenrol karijeri i posebnoj pojavi. Ali, krenimo redom.

Doktor za rokenrol: U izradi dokumentarac o Miliću Vukašinoviću
Milić Vukašinović, Foto: Promo
Mladen Matičević dobitnik Nagrade “Vlada Divljan”

O prebogatoj zaostavštini rokenrola na našim prostorima do pre samo nekoliko godina na prste su se mogli pobrojati recentni dokumentarci, kao “Sretno dijete” o ex-Yu novom talasu (2003); “Kad Miki kaže da se boji” o Džoniju Štuliću i “Azri” (2004); “Kao da je bilo nekad” o “EKV-u” (2008); ili “Bijelo dugme” (2010). Onda je krenuo “novi talas”, vrlo verovatno podstaknut rađanjem festivala muzičkih dokumentaraca, kojih u regionu već ima desetak, pa smo dobili neke od sjajnih filmova o Arsenu Dediću, Vladi Divljanu, “Buldožeru”, Đorđu Balaševiću, Bajagi, “Zabranjenom pušenju”, a “Scream for Me Sarajevo”, doživeo je i svetsku bioskopsku distribuciju.

Mladen Vojičić emotivno doživeo premijeru dokumentarca “Tifa”

U ovom trenutku, u završnoj produkciji su dokumentarni filmovi, koji će sigurno privući veliku pažnju – o “Indexima” sarajevskih autora Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure; priča o Miletu Kekinu i njegovoj “Kući bez krova” Denisa Mujadžića Denykena; i “Iza horizonta” o magu klavijatura Lazi Ristovskom, koji rediteljski potpisuju Ivan Grlić i Darko Bajić.

Novi trejler za album ”Tri pisma iz Sarajeva” Gorana Bregovića

Mnogo je još imena na bivšoj i sadašnjoj sceni čije bi priče bile i te kako zanimljive, i kao muzički dokument i kao ispovest posebnih likova. Upravo je Milić Vukašinović jedan od njih. Čak i oni koji ga ne poznaju izvan svetala pozornice mogu naslutiti koliko je svojstven, jedinstven, intrigantan, nekonvencional, ponekad bizaran. I ako bude dosledan svom “bez dlake na jeziku” imidžu, film o njemu mogao bi biti hit.

Ćerka Milića Vukašinovića izvršila samoubistvo

Pomenute dokumentarce u uvodu radili su uglavnom ugledni autori, usko povezani sa rock muzikom – Igor Mirković; Dušan Vesić; Mladen Matičević; Milan Nikodijević… ali, priču o Miliću Vukašinoviću producira i snima, za taj svet, potpuno anonimni Miroslav Čigoja. U sasvim drugom miljeu – on je zvezda.

Doktor za rokenrol: U izradi dokumentarac o Miliću Vukašinoviću

Pretraga na internetu odmah će vam predložiti njegov video kanal koji nudi raskošni izbor bosanskih kraljeva korida; ispovesti rijaliti zvezde Zmaja od Šipova; studioznih analiza o šampionima “bodenja”… i, među njima, dokumentarac – o Miliću Vukašinoviću.

Dokumentarni film o neponovljivoj grupi “Rokeri s Moravu”

Moguće je da kontroverzni Mića, predani i prekaljeni roker, doktor za rokenrol, koji je bez skrivanja, sa ponosom i “iz inata” radio pesme za folk zvezde, a u vlastitima se stalno poigravao sa erotikom i folkorom, samo zaključio ono što često čini – da za tumačenje njegove životne i muzičke priče nisu potrebni profesionalci i estetičari, nego prostodušni “lik iz naroda”, ekspert za koride, čija je publika ekvivalent domaćeg stadionskog rocka (kojeg više ni nema). Možda će takav autor uraditi bolji film o njemu takav kakav jeste. Kako god ispalo, Vukašinović je već digao prašinu.

E. A. / Izvor: Glas.ba

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde