DOK#2: “Aznavоur by Charles” o slavnom pevaču otvara festival

0
75
Aznavour by Charles

Od 29. januara do 2. februara u Kombank dvorani održaće se drugi Međunarodni festival dokumentarnog filma DOK#2.

Festival će započeti projekcijom filma “Aznavour by Charles”, neobičnim dokumentarcem o slavnom pevaču, kompozitoru i glumcu Šarlu Aznavuru. Sve je počelo kada je Edit Pjaf 1948. ponudila Aznavuru kameru “Pilar Boleks” koja je tog trenutka postala njegov saputnik sve do kraja života. Do 1982. Šarl je kameru uvek imao sa sobom i beležio svoj život, trenutke, mesta kroz koja je prošao, prijatelje, ljubavi, neprijatnosti… Nekoliko meseci pre nego što je preminuo, počeo je da radi na napravljenim snimcima sa Markom di Dominikom i potom je odlučio da napravi svoj film.

Objavljen zvaničan tizer za dokumentarni film “Kreka”

Tokom pet dana festivala biće prikazani dokumentarci iza kojih stoje velikani sa jedne ili druge strane kamere. Tako će publika imati priliku da vidi i najnovije dokumentarno ostvarenje reditelja Abela Ferare “Kinooperater” (Projectionist); dokumentarac o velikoj muzičkoj zvezdi Bili Holidej u režiji Džejmsa Erskina; kao i provokativno ostvarenje “Slava Satani” Peni Lija o kultu koji slavi sve ono što se smatra lošim.

Festival će i ove godine predstaviti selekciju debitanata, “Enter DOK”, koja će biti takmičarskog karaktera. U selekciji će se naći jedno jugonostalgično ostvarenje “Ikea for YU” rediteljskog dua Marije Ratković Vidaković i Drinke Radonić; marokansko ostvarenje “Hleb i Anđeli” Rašida Bija; kao i film “Više od krvi” rediteljke Lorete van der Horst.

13. Kustendorf: “Zlatno jaje” za rumunski film “Božićni poklon”

Ovogodišnje izdanje obogatiće i program “Muzičke priče” (Music stories) u okviru kojih će biti prestavljani biografski dokumentarci nekih od najvećih zvezda poput Džima Maršala, Suzi Kju, “Rolling Stones”.

Program koji bira gost selektor, pod nazivom “A La Carte” prikazaće pet ostvarenja. Među njima su “Težina lanaca 3” Borisa Malagurskog; “Na ivici” Alisone Klajmen; kao i film “Kapital u XXI veku” koji predstavlja adaptaciju jedne od najmoćnijih knjiga današnjice.

Karte za DOK#2 mogu se kupiti na blagajni Kombank dvorane. Cene ulaznica su od 350 i 400 dinara.

Program festivala OVDE.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde