4. Dok’n’ritam: Glavna nagrada žirija filmu “Orkestar”, a publike “Putnicima”

0
31

U Domu omladine Beograda završen je ovogodišnji festival muzičkog dokumentarnog filma “Dok’n’ritam”. Bilo je ovo četvrto izdanje, koje se od 13. do 16. juna održavalo u Dorćol Platzu, DOB i Domu kulture Studentski Grad.

Nagrade za najbolje

Glavnu nagradu žirija dobio je film “Orkestar / The Band” Ladislava Kaboša. To je priča o romskoj grupi “Lomnicke Čhave”, talentovanim autsajderima, i njihovoj ambiciji da zarađuju za život od muzike. Putuju u oronulom kombiju i prate svoj san o nastupu na velikom muzičkom festivalu… Ove godine žiri je bio u sastavu: Tea Lukač, Milen Alimpijević i Momčilo Bajagić Bajaga. Oni su odlučili i da se specijalno priznanje dodeli filmu “Rainey” Miloša Tasića. Junak filma je Mark Rainey (Marko Marjanović), srpski nezavisni muzičar rođen bez četiri prsta na levoj ruci. On, uprkos tome, postaje gitarista i prerasta u lokalnu zvezdu. Hrvatski film “Putnici” autorke Tine Šimurine, koji je premijerno prikazan u Srbiji, dobio je nagradu publike.

4. Dok’n’Ritam: “Mi smo na putu, mi pravimo put”

Iz filma “Orkestar / The Band”:

Moto ovogodišnjeg festivala glasio je “Mi smo na putu, mi pravimo put”. Tokom četiri festivalska dana publika je imala prilike da vidi filmove o prvom albumu grupe “Laibach”; Vladi Kreslinu; putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije; doživljaje muzičara tokom turneja; zatim o multimedijalnim pank i džez umetnicima; “Nebesku temu”; put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa… U sekciji “Work in progress” predstavljeni su dokumentarni projekti nacionalne produkcije u nastajanju – “Devojčice rokaju“ i “YU grupa – priča o bratstvu i jedinstvu” Darka Lungulova.

Darko Lungulov snima film “YU grupa – Priča o bratstvu i jedinstvu”

Pored filmova, posetioci su u programu “Notabook” prisustvovali tribinama i promocijama knjiga – “Život sa Idi(j)otima” Nenada Marjanovića dr Fritza; “Našao sam dobar bend” Borisa Hrepića; “Pamtite me po pjesmama mojim” Bogice Mijatovića; “Trenutak koji čekam” Miroslava Dimića; “Muzika & muabeti” Nenada Georgievskog; i “Road to Woodstock – Kako napraviti najveći festival na svetu”, čime je obeleženo 50 godina od najvećeg muzičkog festivala na svetu.

Na zatvaranju 4. Dok’n’ritam na čuvenom Zidiću ispred DOB-a svirao je bend “Lagana sreda”, pobednici ovogodišnjeg BUNT ROK festivala.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde