47. FEST: Dobitnici Zlatnog globusa na beogradskom festivalu

0
44

Holivudsko udruženje stranih novinara u nedelju je 76. put dodelilo nagrade Zlatni globus najistaknutijim filmskim i televizijskim stvaraocima iz protekle godine.

47. FEST: Dobitnici Zlatnog globusa na festivalu

Zlatni globus se smatra drugom najvažnijom holivudskom nagradom, posle Oskara, a neke od nagrađenih filmova gledaoci će premijerno videti na predstojećem 47. FEST-u.

47. FEST: “Omiljena” Jorgosa Lantimosa otvara festival
omiljena Olivia Colman in The Favourite
Olivija Kolman u filmu “The Favourite”

Film “The Favourite” (Omiljena) otvoriće ovogodišnji FEST. Glavna glumica ove crnohumorne istorijske drame, Olivija Kolman, odnela je nagradu za najbolju žensku ulogu u komediji. Kolman je na platnu oživela zaboravljenu britansku kraljicu Anu, koja vreme radije troši na trke jastoga nego na vladanje kraljevstvom. A, što koriste dve dvorske dame koje se bore za mesto vladarke iz senke.

46. FEST: “Beogradski pobednik” uručen Nedi Arnerić, “Šarmer” najbolji film 
Maheršal Ali i Vigo Mortensen u filmu "Green Book", Foto: FEST
Maheršal Ali i Vigo Mortensen u filmu “Green Book”, Foto: FEST

Zlatni globus za najbolji film – mjuzikl / komediju, otišao je u ruke reditelja Pitera Farelija za ostvarenje “Green Book” (Zelena knjiga). Ovo ostvarenje je smešteno u šezdesete i prati prefinjenog pijanistu Dona Širlija. Muzičar kreće na turneju po američkom jugu i kao vozača angažuje neotesanog izbacivača iz Bronksa (Vigo Mortensen). Maheršala Ali nagrađen je Zlatnim globusom za ulogu Širlija, a Nik Valelonga, Brajan Kiri i Piter Fareli nagrađeni su za najbolji scenario ove duhovite i inspirativne priče o neobičnom prijateljstvu u doba rasne segregacije.

DEJAN ZEČEVIĆ: “Izgrednici” su film kakav bih ja gledao u bioskopu
Glen Klouz i Džonatan Prajs u filmu "The Wife"
Glen Klouz i Džonatan Prajs u filmu “The Wife”

Glen Klouz je osvojila svoj treći Zlatni globus za naslovnu ulogu u filmu “The Wife” (Žena). Ona tumači suprugu čuvenog pisca koja nakon 40 godina života u njegovoj senci počinje da preispituje svoj život. I, to upravo dok ga prati na putu za Stokholm gde treba da primi Nobelovu nagradu za knjževnost.

Redžina King osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu “If Beale Street Could Talk”. Ovo ostvarenje reditelja Barija Dženkinsa, poznatog po filmu “Moonlight” (Mesečina), govori o borbi mlade Afroamerikanke koja se trudi da dokaže nevinost svog nepravedno osuđenog ljubavnika. King tumači majku glavne junakinje.

FEST 2018: “Beogradski pobednik” filmu “Ederlezi rising”
Kristijan Bejl u filmu "Vice"
Kristijan Bejl u filmu “Vice”

Kristijan Bejl osvojio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u komediji za film “Vice” (Zamenik), gde igra Dika Čejnija koji se trudi da postane najmoćniji potpredsednik u istoriji SAD.

47. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta, a celokupan program biće objavljen 24. januara.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde