Fiilm “Dnevnik Diane Budisavljević” u bioskopima Srbije

0
104

Veliko interesovanje publike za istinitu priču o Austrijanki koja je iz logora NDH spasila više do 10.000 srpske dece.

Posle tri rasprodate projekcije na srpskoj premijeri filma na festivalu Slobodna zona – “Dnevnik Diane Budisavljević” ulazi u srpske bioskope. Rediteljka Dana Budisavljević će biti gost i svečane premijere u Novom Sadu u bioskopu Arena Cineplex 12. novembra. Gornji Milanovac, Kragujevac, Niš, Kraljevo… samo su neki od gradova u kojima će krenuti prikazivanje ovog filma odmah nakon festivala, od 14. novembra.

66. Pula Film Festival: “Dnevnik Diane Budisavljević” dobio Zlatna vrata i Veliku Zlatnu arenu
alma prica
Alma Prica tumači lik Diane Budisavljević, Foto: Promo

“Dnevnik Diane Budisavljević” je apsolutni pobednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja. To je istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu. Diana Budisavljević je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora. Vodila je detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni. Dianin dnevnik je nakon njene smrti pronašla unuka. Zahvaljujući njemu rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

“Dnevnik Diane Budisavljević” film o heroini Drugog svetskog rata

– Raditi distribuciju ovog na više nivoa značajnog filma, prvenstveno je velika odgovornost – rekao je Marko Čkonjević iz kuće “Fame Solutions”, distributer filma za srpsko tržište. On je dodao: – Narodima Balkana bio je potreban ovaj, pre svega, pošten film. Raduje me interesovanje publike za ovu temu, jer dokazuje da nam je rediteljkina hrabrost da ispriča ovu više od 70 godina potiskivanu priču, bila potrebna.

Naslovna uloga u filmu poverena je Almi Prici, a igraju i Igor Samobor; Mirjana Karanović; Tihomir Stanić; Krešimir Mikić; Areta Ćurković; Vilim Matula; Urša Raukar; Biserka Ipša i drugi. Film je snimljen u hrvatsko-slovenačko-srpskoj koprodukciji, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde