Hajde sanjaj me, sanjaj: Divljanov rođendan dirljivo proslavljen u rasprodatom Sava centru

0
163

Prijatelji, saradnici, kolege muzičari i poštovaoci, proslavili su 60. rođendan Vlade Divljana veličanstveno dirljivim koncertom “Hajde sanjaj me, sanjaj” u četvrtak uveče 10. maja u rasprodatom beogradskom Sava centru.

Hajde sanjaj me, sanjaj Divljanov rođendan
Foto: Facebook / Nebeska tema – film o Vladi Divljanu

Reprezentativan presek Divljanove bogate autorske i izvođačke karijere, što iz vremena “Idola”, što kad su u pitanju njegovi razni kasniji solo projekti, realizovan je u dve celine. U prvom delu, basista Zdenko Kolar i pijanista Saša Šandorov predvodili su “Nevladinu organizaciju” (sa bubnjarem Markom Milivojevićem i perkusionistom Borisom Bunjcem), uz podršku članova sastava “Magic Bush” (gitaristi Damjan Dašić i Marko Ćalić). Kasnije, glavnu ulogu je imao bend sa kojim je Divljan nastupao u poslednjoj fazi karijere – zagrebačko “Ljetno kino” na čelu sa Maksom Juričićem.

Objavljena „Neposlušna građanka“ Vlade Divljana
Hajde sanjaj me, sanjaj Divljanov rođendan
“Hajde sanjaj me, sanjaj”, Foto: Teodora Ćirić

Koncert “Hajde sanjaj me, sanjaj” počeo je puštanjem slajdova propraćenih zvucima “Nebeske teme”. A, potom je krenula žestoka, uvodna “Plastika” sa Dušanom Kojićem-Kojom iz “Discipline kičme” kao gitaristom; i ritam sekcijom “Idola”, basistom Zdenkom Kolarom i bubnjarem Kokanom Popovićem. “Magic Bush” i “NVO” su se nadovezali sa “Zašto su sada devojke ljute”. Onda je “Partibrejker” Zoran Kostić Cane pred “Gde si sad, cica maco” kratko poručio: “Lepo je što ste došli, našem drugu je rođendan. I to je to”.

Bajaga i Instruktori: Objavljen album „U sali lom“ i spot za naslovnu pesmu
Hajde sanjaj me, sanjaj Divljanov rođendan
Dejan Cukić, Foto: Teodora Ćirić

Goran Vasović Vaske iz “Eve Braun” je zapevao “Dok dobuje kiša” i “Ona to zna”. Upravo u tim momentima publika je počela lagano da se diže na noge. Uz Borisa Mladenovića Bomlu iz “Jarbola” i “Škrtica” usledilo je novo ubrzanje (“Vreme je”). Dejan Cukiću je bio raspoložen i za anegdotska prisećanja na dogodovštine sa članovima “Idola”. On je izveo “Kenozoik”.

DEJAN CUKIĆ: Umalo sam izgubio vid
Hajde sanjaj me, sanjaj Divljanov rođendan
Saša Lošić Loša, Foto: Teodora Ćirić

Nadovezao se Dejan Vučetić Vuča, nekad frontmen “Darkvud daba” (“Vetar i zastave”; “Sve što hoću da znam”). Frontmen “Plavog orkestra” Saša Lošić Loša (“Samo me gledaj i budi tu”) zahvalio se Divljanu “u ime svih sarajevskih dječaka čiji je bio idol”. Zoran Predin je doneo njemu svojstvenu emociju u “Sve laži sveta”. Rambo Amadeus se pokazao kao odličan izbor za “Patuljke”.

RAMBO AMADEUS: „Veče glomazne poezije“ je poput stand up tragikomedije
Hajde sanjaj me, sanjaj Divljanov rođendan
Zoran Kostić Cane, Foto: Nemanja Đorđević

Spisak gostiju u prvom delu zaokružila je Bojana Vunturišević (“Nemo”). Ona se kasnije pridružila i “Ljetnom kinu” (“Iza osmeha”, “Retko te viđam sa devojkama”). Segment između dva dela koncerta prigodno je iskorišćen da se publici putem video bima obrati Srđan Gojković Gile, koji je bio sprečen da se pojavi. Jer, muzičar je sa “Električnim orgazmom” na turneji u Americi. Dok se “Ljetno kino” nameštalo, sa video bima je puštena “Pruža” u Gile & “Magic Bush” verziji.

Gile i „Magic Bush“ objavili spot za pesmu „Lutka koja kaže ne“
Hajde sanjaj me, sanjaj Divljanov rođendan
Zoran Predin, Foto: Nemanja Đorđević

“Ljetno kino” (Maks Juričić; Jurij Novoselić; Marino Pelajić; Vlade Matulić; Buki Filipović; Stane Kovačić; Ante Prgin) je odmah dalo do znanja da je Vladin rođendan “Radostan dan”. Zatim su se nizale “Najlepša”, “Ljubavi”, “Vodim te na more”… Juričić je pred “Malenu”, gde im se priključio gitarista “Partibrejkers” Nebojša Antonijević Anton, nadahnuto istakao koliko je Vlada Divljan, pored svega ostalog, bio duhovit čovek i autor.

ZORAN PREDIN: Malo sam i Turčin, što je okej
Hajde sanjaj me, sanjaj Divljanov rođendan
Darko Rundek, Foto: Nemanja Đorđević

Kornelije Bata Kovač je sa “Kinom” zasvirao “Devojko mala”; Darko Rundek “Samo jednu ljubav imam”; da bi “Rusija” sa Momčilom Bajagićem Bajagom bila uvod u veličanstvenu završnicu. Svi učesnici koncerta su se okupili na sceni i zapevali “Odnesi me”. Pesma po kojoj je nazvan koncert, “Hajde, sanjaj me, sanjaj”, čula se zatim sa zvučnika. A, definitivan kraj je usledio tek uz “Maljčike”. Na bini su se, među slavnim muzičarima, pojavili i Vladini sinovi, Stevan i Pavle.

DUŠAN KOJIĆ KOJA: „Disciplina“ sa usnom harmonikom ima još štošta da odsvira
Hajde sanjaj me, sanjaj Divljanov rođendan
Emotivno veče u Sava centru: Foto: Teodora Ćirić

Šezdeseti rođendan Vlade Divljana obeležen je na najlepši moguć način, uz obilje emocija i pozitivne energije. I sasvim je izvesno da će posetoci ovog jedinstvenog koncerta, kao i sami muzičari, pamtiti ovo veče i negovati lepe uspomene iz Sava centra.

Hajde sanjaj me, sanjaj Divljanov rođendan
Publika na nogama u rasprodatom Sava centru, Foto: Nemanja Đorđević

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde