Dino Dvornik dobio spomenik u Zagrebu

0
226

U Tematskom parku rokenrola u Hacovoj ulici u Zagrebu otkriven je spomenik Dinu Dvorniku, čiji je autor mladi akademski vajar Tomislav Heršak.

dino dvornik spomenik u zagrebu, vajar tomislav heršek
Vajar Tomislav Heršek autor je skulpture Dina Dvornika

Najveće zvezde i pionira hrvatskog fanka Dino Dvornik dobio je skulpturu u Tematskom parku. Ona se pridružila Ramonsima, Džou Strameru, Džonu Lenonu, Niku Kejvu, Ejmi Vajnhaus, Džimiju Hendriksu, Igiju Popu, Dejvidu Bouviju i ostalim svetskim legendama. Dinova skulptura je jedina posvećena nekom hrvatskom muzičaru.

„Dubioza kolektiv“ snimila nezavršenu pesmu Dina Dvornika „Treba mi zraka“

Dino Dvornik je ostavio neizbrisiv trag u istoriji hrvatske i jugoslovenske muzike. Bio je poznat i po ekscentričnoj scenskoj pojavi, energičnim nastupima i unikatnom vokalu.

Već od samih početaka karijere, Dvornik je imao svoju viziju muzike i bio je istrajan u stvaranju i objavljivanju novih materijala. Muzičku nagradu Porin za života je osvojio četiri puta, osam puta posmrtno, a osim muzikom, jedno vreme se bavio i glumom. Kralj fanka, kako su ga zvali, preminuo je 2008. godine.

Aj Cha festival: Kralj živi i dalje

Autor Dinove skulpture je mladi akademski vajar Tomislav Hršak. A, da i njegovo slavlje bude veće, upravo u petak, 29. septembra, kada je otkriven spomenik Dvorniku, vajar je odbranio svoj diplomski rad na zagrebačkoj Akademiji likovnih umetnosti.
.

Od maja vajar je radio Dvornikovu skulpturu
Vajar je počeo u maju da radi Dvornikovu skulpturu

– Bio sam u startu oduševljen samom mogućnošću da baš ja napravim spomenik Dinu Dvorniku – rekao je Hršak za hrvatske medije.

Deca iz afričkog sirotišta pevaju hit Dina Dvornika

– Za taj posao me je ljudima iz Tvornice kulture preporučio profesor Tomislav Buntak. U maju ove godine smo se prvi put sastali da eventualno dogovorimo detalje narudžbe. Odmah sam prionuo poslu, preslušao sve pesme Dina Dvornika, odgledao serijal “Dvornikovi”, pročitao ne znam ni sam koliko intervjua koje je Dino dao novinama… Jest da sam njegovu muziku i pre slušao, ali, nažalost, on je umro još dok sam bio srednjoškolac. I nikad nisam bio na njegovu koncertu, niti ga vidio uživo. Hteo sam bolje da osetim kakav je on čovek bio. pokušavao sam da uhvatim neke njegove karakteristične pokrete, poze – objašnjava vajar.

Spomenik je nešto veći od Dinove prirodne veličine, u sedećem položaju u fotelji, u jednoj pozi kao da će ustati, sa šeširom… Onako kako je muzičar izgledao u spotu za hit “Hipnotiziran”. Spomenik je izliven u poliesteru i ceo je obojen u crveno.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde