“Dinamika music”: Električni gudači predvođeni DJ-em

0
340

“Dinamika music” je gudački kvartet koji klasičnu muziku donosi na potpuno nov način. Oni su električni gudači predvođeni DJ-em, koji sjedinjuje muziku kroz vreme od Vivaldija do Majkla Džeksona.

dinamika music

– Sviramo remikse i obrade najboljih dela klasične muzike, ali isto tako mi smo i gudači “bez struje” – to je naše prvo obrazovanje i naš “dnevni” posao – kažu članovi grupe.

dinamika music

Kvartet čine muzičari obrazovani na najboljim visokim školama u zemlji i inostranstvu, koji sviraju u filharmonijama ili se bave pedagoškim radom.
– Želeli smo da lepotu klasične muzike donesemo publici i prilagodimo modernom načinu života – zato smo osnovali “Dinamika music”. Pišemo aranžmane u kojima spajamo “nespojivo”: klasiku, etno, evergreen, pop, rok, tango, džez, latino. U osnovi našeg projekta i ideje je da na temeljima dobro naučene klasične, muzičke tradicije sačuvamo slobodu muzičkog kreiranja i izražavanja i svemu damo naš lični muzički pečat. Sviramo u ozbiljnim i prestižnim orkestrima, predavali smo na visokim muzičkim školama u inostranstvu i tokom svojih karijera se usavršavali, sarađivali i družili se sa imenima kao što su Leonid Bernstein, Sergiu Celibidache, Christoph Eschenbach, Zubin Mehta, Martha Argerich, Rostropovich i mnogi drugi.

Od baroka do roka

“Dinamika music” se sastoji od tri violine i DJ-a, koji omogućava da zvuče, kako kažu, kao da je sa njima dirigent i čitava Filharmonija. Nastup i repertoar prilagođavaju prilikama: nekad su električni gudački kvartet a nekad kamerni kvartet ili gudački duo.

dinamika music

– Publika nas je upoznala u raznim situacijama: kao koncertni sastav, ali još više kao gudački kvartet za venčanja ili poslovne evente. Sviramo ono što su drugi napisali, ali isto tako sviramo i aranžmane koje je uradio naš DJ. Naš repertoar se tokom godina značajno proširio. I sada imamo najrazličitije kombinacije: od baroka do roka, od Vivaldija do Joe Cockera. “Dinamika music” svira na električnim violinama, što nam daje poseban zvuk i dinamičnost, a mesto dirigenta zauzeo je priznati DJ Grappelli – osnivač agencije DJ EXPRESS u Beogradu. On je originalno obradio sve numere za naš električni sastav i na taj način smo prevazišli stereotipe i monotoniju u muzičkoj ponudi. Ko voli muziku Najdžela Kenedija i Vanese Mej, Dejvida Gereta, DJ Guetta, DJ Tiesta, zaljubiće se i u nas.

Članovi kvarteta

“Dinamika music” su Katarina Ranić Čavić, Bogdan Čavić (DJ Grappelli), Milovan Jovanović i Vladimir Uratarević.

dinamika music

Katarina Ranić Čavić

Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekla u Beogradu. Paralelno studirala na Muzičkoj Akademiji u Beogradu i na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Hamburgu. Predavala je na muzickom Konzervatorijumu – Jochanes Brahms u Hamburgu. Još od studija nastupala na prostorima bivše Jugoslavije, Nemačke i Evrope. Sarađivala je sa simfonijskim orkestrima, pod vođstvom najvećih svetskih dirigenata Kristofa Esenbaha, Sergija Celibidikija, Leonida Bernštajna. Uporedo sa radom u “Dinamici music” sarađuje sa Hamburger Symphoniker, Philharmonisches Orchester, Hamburg Strings i Mozart Orchester. Još tokom studijskih dana, rodila joj se ideja o ličnom muzičkom pečatu i stilu, manje formalnom, u ritmu današnjice. Tako je Katarina osmislila “Dinamiku” i 2012. u Beču doživela ovacije pred prepunom Štraus salom u Kursalonu.

dinamika musicBogdan Čavić (DJ Grappelli)

Završio je muzičku gimnaziju ”Mokranjac” a potom studije violine na “Mozarteum” visokoj školi u Salcburgu. Pored klasične muzike, gaji veliko interesovanje za džez, bluz i ostale muzičke žanrove. Nastupa u džez bendovima i eksperimentiše sa Zeta Midi violinama. Dugo godina nastupao je kao DJ u Austriji, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj. A, posle završenih studija osnovao je agencije DJEXPRESS Srbija.

dinamika musicMilovan Jovanović

Vođa grupe drugih violina u Beogradskoj filharmoniji. Tokom 30 godina aktivnog rada nastupao je sa najznačajnijim solistima i dirigentima našeg vremena. Kao gostujući saradnik Lucern simfonijskog orkestra (Švajcarska) svirao u najvećim evropskim i američkim koncertnim salama: KKL Luzern, Tonhalle St.Gallen, Salle Pleyel Paris, Auditorium RAI Torino, Festival hall Baden-Baden, Tchaikovsky Concert Hall Moscow, Chicago Symphony Center, Carnegie Hall New York City. Sjajan je i kao studijski muzičar.

dinamika musicVladimir Uratarević

Završio je srednju muzičku školu “Stanković” u klasi prof. Marijane Ilić i FMU Beograd u klasi prof. Dejana Mihailovića. Svirao je u brojnim kamernim sastavima i u nekoliko gudačkih kvarteta. Bio je član “Mefisto” simfonijskog orkestra, koosnivač Gudačkog orkestra “Orfej” i član istoimenog kamernog orkestra, sa kojima je ostvario brojne nastupe u zemlji i inostranstvu. Nastupao je i sa “Del Gesu” gudačkim kvartetom iz Beograda. Kao orkestrator i izvođač sarađuje aktivno sa nekoliko inostranih kompozitora, dirigenata i izvođača: Michael Shaffer, Nicole Henry, Kevin Surace, Ole Fanick. Osnivač je “Infinity Quinteta” i autor većine aranžmana koje kvintet izvodi. Predaje violinu u SMŠ “Kosta Manojlović” u Smederevu.

Fotografije: Facebook / Dinamika music

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde