Dramaturg Dimitrije Kokanov dobitnik Mihizove nagrade

0
769

Žiri nagrade za dramsko stvaralaštvo “Borislav Mihajlović Mihiz”, koju dodeljuju Fond “Borislav Mihajlović Mihiz” i Srpska čitaonica Irig, doneo je jednoglasnu odluku da se Nagrada za dramsko stvaralaštvo “Borislav Mihajlović Mihiz” za 2017. godinu dodeli Dimitriju Kokanovu, dramskom piscu iz Beograda, za dosadašnji ostvareni opus.

Počinje 12. Joakim Interfest u kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru

dimitrije kokanov fb
Foto: Facebook / Dimitrije Kokanov

– Iako pripadnik mlađe generacije savremenih srpskih dramatičara, Dimitrije Kokanov ima iza sebe već uzbudljiv dramski opus, na kojem bi mu pozavideli i već etablirani pisci. Autor drama “Ja nisam Voren Biti”, “Letači”, “Vilinska prašina”, “Mit o kombajnu”, scenarista filmova “Nikog nema”, “Sve je više stvari koje dolaze”, izdvojio se ubedljivo iz ovogodišnje konkurencije dramskih pisaca koji idu Mihizovim tragom. Drsko obračunavanje sa stereotipima i malograđanštinom (Ja nisam Voren Biti); autentično doživljeni dijalozi (Mit o kombajnu); poezija rasuta između redova i misli njegovih junaka i iznad svega – suvereno vladanje ritmom scene i zvučnošću jezika najbolji su aduti da ovo otkriće od ekscentričnog mladića koji ume da misli, postane plodan i značajan autor evropske širine – navodi se u obrazloženju žirija, koji je bio u sastavu: Darinka Nikolić (pozorišna kritičarka), Ksenija Krnajski (rediteljka) i Svetislav Jovanov (teatrolog – predsednik žirija).

„Urnebesna tragedija“ u Ateljeu 212

Foto: Atelje 212
Foto: Atelje 212

Dimitrije Kokanov (1986) studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu; diplomirao dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Beogradu; interdiciplinarne master studije teorije umetnosti i medija završio je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Trenutno je student doktorskih naučnih studija Fakulteta dramskih umetnsoti u Beogradu. Član je UDUS-a. Stalni je dramaturg Pozorišta Atelje 212 od 2016. godine.

Premijera komedije „Pošteni provalnik“ za Dan Pozorišta Boško Buha

Kao dramaturg sarađivao je na više predstava u različitim pozorištima u zemlji (Atelje 212, Narodno Pozorište Beograd, DKCB, Omladinsko pozorište Dadov, Narodno pozorište Subotica…). Autor je više pozorišnih drama koje su javno čitane u zemlji i regionu (Boli Kolo, Prizori konstruisanog odnosa…). Neke od njih su objavljivane i prevedene na engleski jezik. Autor je dva scenarija za kratke igrane filmove koji su prikazivani i nagrađivani na više internacionalnih festivala (Sarajevo, Lokarno, Minhen, Ljubljana, Herceg Novi, Bajina Bašta, Beograd, Barselona). Takođe, autor je nekoliko radio drama. Radi kao dramaturg i televizijski scenarista.

Nove poštanske marke sa likovima glumačkih velikana

Pored Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo, dobitnik je Nagrade “Slobodan Stojanović” i “Zoran Radmilović” na konkursima za novi dramski tekst.

E. A. / Izvor: Atelje 212

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde